Εγγυήσεις χρειάστηκε τελικά να παράσχει η Ελλάδα στη Φινλανδία, προκειμένου να ξεμπλοκάρει το δεύτερο πακέτο στήριξης. Δεν έχει εμπράγματο χαρακτήρα, τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος. Θετικές δηλώσεις και από τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας αλλά και τον Βέλγο υπουργό Οικονομικών.
Ξεμπλόκαρε το θέμα της συμμετοχής των Φινλανδών στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, μετά από τις εγγυήσεις που παρέσχε η χώρα μας σε ομόλογα, ισόποσα της συμμετοχής της Φινλανδίας, αφού οι Φινλανδοί το είχαν θέσει ως αναγκαίο όρο για να ανάψουν το πράσινο φως στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
Οι εγγυήσεις αυτές θα λάβουν τη μορφή κατάθεσης, στο ύψος της συμμετοχής των Φιλανδών στο νέο δάνειο, θα επενδυθούν σε ομόλογα αξιολόγησης ΑΑΑ και θα επιστραφούν στην Ελλάδα εντόκως όταν αποπληρωθεί το νέο δάνειο που θα λάβει η χώρα μας.
"Συμφωνήσαμε με την Ελλάδα για τις εγγυήσεις που ζητούσαμε για τη συμμετοχή μας στο νέο πακέτο βοήθειας. Χωρίς τις πρόσθετες εγγυήσεις η Φινλανδία δεν θα συμμετείχε στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα" δήλωσε η Γιούτα Ουρπιλάινεν, υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας.
Με ανακοίνωση του ο Ε. Βενιζέλος σημείωσε ότι το χρηματοδοτικό σχήμα που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο χωρών δεν έχει κανέναν εμπράγματο χαρακτήρα, συμπληρώνοντας ότι μετά από αυτή τη συμφωνία το Φινλανδικό Κοινοβούλιο μπορεί πλέον να αποφασίσει τη συμμετοχή της χώρας στο νέο δάνειο προς την Ελλάδα. "Το χρηματοδοτικό σχήμα που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες θα υποβληθεί προς έγκριση στο Euro WorkingGroup, Eurogroup σε επίπεδο των εκπροσώπων των Υπουργών. Περιττεύει να σημειωθεί ότι το χρηματοδοτικό αυτό σχήμα δεν έχει κανέναν εμπράγματο χαρακτήρα" τονίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Βενιζέλος.
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται παράλληλα για τη νέα αξιολόγηση από τη τρόικα, έχοντας τα μάτια και τα αυτιά στραμμένα στις διαβουλεύσεις που συνεχίζονται εκτός Ελλάδας και οι οποίες έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία της ελληνικής πλευράς για το ενδεχόμενο να επηρεαστούν αρνητικά οι συζητήσεις για το κλείσιμο του δευτέρου πακέτου στήριξης.
Συνεργάτες του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διευκρίνισαν σε συνέντευξή τους στην εφημερίδα "Τα Νέα" ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. "Το υπουργείο θεωρεί ότι όποιες συζητήσεις διεξάγονται επί του παρόντος στη Γερμανία δεν θα μπορούσαν σε οποιαδήποτε περίπτωση να θέσουν σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα και την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του περασμένου μήνα" ανέφεραν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.
O Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ τόνισε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο "Zdf" ότι το θέμα της Ελλάδας θα περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο. "Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα υπάρξει η αναγκαία πλειοψηφία. Μένει να ενημερώσουμε τους βουλευτές για τα επιχειρήματα υπέρ της απόφασης. Το σύστημα πρέπει να σταθεροποιηθεί γεγονός που επιτυγχάνεται με αυτήν την απόφαση. Τα επιχειρήματα είναι υπέρ μας και όλοι οι βουλευτές Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές και Φιλελεύθεροι θα το αναγνωρίσουν".
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, μετά τη συνάντηση του με εκπροσώπους των τραπεζών της χώρας του, δήλωσε ότι θα ξεκινήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες στο Κοινοβούλιο της χώρας του για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Βέλγου υπουργού, Ντιντιέ Ρέινερς "η Βουλή θα επιστρέψει πρόωρα το Σεπτέμβριο για να εγκρίνει τα μέτρα βοήθειας για την Ελλάδα και το σύνολο της Ευρωζώνης. Τονίζω ότι όλα αυτά είναι για το σύνολο της Ευρωζώνης, δεν βοηθάμε μόνο την Ελλάδα αλλά και εμάς. Είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, καθώς αυτό δείχνει ότι πιστεύουν στη βοήθεια για την Ελλάδα, δεν μπορούμε να ζητάμε μόνο την προσπάθεια των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και των υπαλλήλων".