"Αγώνα δρόμου" σε ανοιχτά μέτωπα καλείται να δώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί. Αιχμές Ρεν για τη στάση της Γερμανίας.
"Αγώνα δρόμου" σε τρία ανοιχτά μέτωπα καλείται να δώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ελληνικής αλλά και παγκόσμιας κρίσης.
Εν αναμονή βρίσκεται η κυβέρνηση όχι μόνο των αποτελεσμάτων των διαβουλεύσεων στα κοινοβούλια των υπολοίπων κρατών για το δεύτερο πακέτο στήριξης αλλά και της κατάληξης της διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες, οι οποίες με βάση τον αρχικό σχεδιασμό πρέπει να συνεισφέρουν περίπου 50 δισ. ευρώ στο νέο δανειακό πρόγραμμα συνολικού ύψους 159 δισ. ευρώ.
Λίγες ώρες πριν τη νέα συνάντηση Σαρκοζί- Μέρκελ στο Παρίσι, ο Επίτροπος Ρεν με δηλώσεις του στην γερμανική "Bild" δεν διστάζει να αφήσει αιχμές για τη στάση της Γερμανίας, επισημαίνοντας ότι έχει ρόλο ευθύνης αφού ως εξαγωγική χώρα ωφελήθηκε από το ευρώ, ενώ φαίνεται να συμμερίζεται τις ανησυχίες της ελληνικής πλευράς για το ότι καθυστερεί η επικύρωση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, προαναγγέλλοντας ωστόσο σκληρή λιτότητα για τις χώρες που βρίσκονται σε δημοσιονομικό κίνδυνο.
"Οι αρμόδιοι σε ολόκληρη την Ευρώπη εργάζονται ημέρα και νύχτα για την επεξεργασία των κειμένων υλοποίησης των αποφάσεων. Οι αγορές θέλουν αυτό να γίνει μονομιάς, αλλά οι λεπτομέρειες είναι πολύ περίπλοκε" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν.
Αίσθηση προκαλούν την ίδια ώρα οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βολφγκανκ Σόιμπλε, στο περιοδικό "Spiegel", ο οποίος σημειώνει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα για την Ελλάδα, δεν έχουν επιβαρύνει στο ελάχιστο τους Γερμανούς φορολογούμενους.
Στέλνοντας μήνυμα και στην Αθήνα ότι δεν θα υπάρξει διάσωση χώρας με οποιοδήποτε τίμημα, επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει εφόσον εφαρμόσει κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα. "Όλα τα μέτρα που πήραμε, τα οποία επιτρέπουν στην Ελλάδα να μένει εκτός αγορών για κάποια χρόνια και να εργαστεί για να διορθώσει την οικονομία της, δεν στοίχισαν τίποτε στους Γερμανούς φορολογούμενους. Προσφέραμε εγγυήσεις και πήραμε ρίσκα, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά ενισχύσαμε τις δυνάμεις εντός της Ελλάδας, που πραγματικά αντιμετωπίζουν τα προβλήματα… Η Ελλάδα μπορεί να χειριστεί το βάρος του χρέους της, υπό τη προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει όλα τα μέτρα για τα οποία συμφωνήσαμε" επισήμανε ο κ. Σόιμπλε.
Εν τω μεταξύ, η προσοχή των αγορών στρέφεται στη νέα γαλλογερμανική συνάντηση κορυφής, οι εκπρόσωποι των δύο κυβερνήσεων έσπευσαν να χαμηλώσουν το πήχη των προσδοκιών, δηλώνοντας ότι Σαρκοζί και Μέρκελ θα συζητήσουν για τη κρίση χρέους και τις πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν, αλλά μόνο εντός του πλαισίου των υφιστάμενων συνθηκών.
Όσον αφορά στα περί ευρωομολόγου φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι αυτή η συζήτηση είναι πρόωρη, αφού προϋποθέτει κοινή δημοσιονομική πολιτική.
Καμπανάκι κινδύνου διάλυσης της Ευρωζώνης, στη περίπτωση που πτωχεύσει κάποιο κράτος – μέλος, έκρουσε ο Υβ Μερς, Κεντρικός Τραπεζίτης του Λουξεμβούργου. "H EKT δεν θα αφήσει κανένα μέλος της Ευρωζώνης να πτωχεύσει γιατί θα ακολουθούσαν κι άλλες χώρες και αυτό θα κατέστρεφε την αξιοπιστία της Ευρωζώνης ως συνόλου" υποστήριξε o Υβ Μερς, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του στην "China Business News".