Μετά από 20 χρόνιας έρευνας το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ανακοίνωσε γονιαδιακή θεραπεία, που καταστρέφει καρκινικούς όγκους.
Γονιδιακή θεραπεία κατέστρεψε καρκινικούς όγκους σε ασθενείς που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας, ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, μετά από 20 χρόνια ερευνών, αναπτερώνοντας έτσι τις ελπίδες της ιατρικής κοινότητας, για αντιμετώπιση του καρκίνου.
Οι 2 ασθενείς που είχαν υποβληθεί, μέχρι πριν 10 μήνες, σε όλες τις διαθέσιμες θεραπείες χωρίς αποτελέσματα, μετά την γονιδιακή θεραπεία, εμφανίζουν πλήρη ύφεση της νόσου ενώ σε έναν τρίτο η νόσος παραμένει υπό έλεγχο. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες, οι όγκοι είχαν καταστραφεί, έτσι όπως δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν.
Η μέθοδος αποδείχθηκε πιο δραστική απο το αναμενόμενο, καθώς τα γενετικά τροποποιημένα κύτταρα κατέστρεψαν σχεδόν ένα κιλό καρκινικού όγκου σε κάθε ασθενή!
Σε αντίθεση με άλλες θεραπείες, η συγκεκριμένη δείχνει προς το παρόν να είναι ασφαλής αφού εμφανίζει ελάχιστη τοξικότητα ενώ η χορήγηση των τροποποιημένων γενετικά κυττάρων αρκεί να γίνει μία φορά, σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία.
Τα νέα δεδομένα έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον και των επιστημόνων στη μονάδα κυτταρικής και γονιδιακής θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου, οι οποίοι ελπίζουν ότι σε 2 με 5 χρόνια θα μπορούν να έχουν αποτελέσματα και στους Έλληνες ασθενείς.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι σημαντικά και ελπιδοφόρα, τονίζουν όμως ότι βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και ότι ο δρόμος είναι μακρύς, ώστε να αποδειχθεί μεταξύ άλλων, για πόσο τα τροποποιημένα κύτταρα μπορούν να εμποδίζουν την επανεμφάνιση όγκων.