Επάνοδος της δυσπιστίας στις αγορές για την αποτελεσματικότητα των μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Ιταλία και Ισπανία δέχτηκαν ταυτόχρονη επίθεση, με αποτέλεσμα τα επιτόκια δανεισμού και των δύο χωρών να εκτοξευθούν στα ύψη και να σημάνει συναγερμός και στις δύο πρωτεύουσες.
Επιστρέφει το κλίμα της δυσπιστίας για την αποτελεσματικότητα των μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Οι αγορές έβαλαν ταυτόχρονα σήμερα στο στόχαστρο Ιταλία και Ισπανία, με αποτέλεσμα τα επιτόκια δανεισμού και των δύο χωρών να εκτοξευθούν στα ύψη και να σημάνει συναγερμός και στις δύο πρωτεύουσες.
Το επιτόκιο για τα 10ετή ιταλικά ομόλογα εκτοξεύθηκε στο 6,26% και τα τα spreads στις 381 μονάδες βάσης, ενώ το επιτόκιο για τα 10ετή ισπανικά ομόλογα ανήλθε στο 6,46%, με τα spreads να ξεπερνούν 400 μονάδες βάσης.
Στη Ρώμη, και με το Χρηματιστήριο στο Μιλάνο στο κόκκινο- ο πρόεδρος της χώρας Ναπολιτάνο είχε το μεσημέρι συνάντηση με τον Ιταλό κεντρικό τραπεζίτη και διάδοχο του Τρισέ στην ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και το απόγευμα έγινε έκτακτη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Τρεμόντι με αξιωματούχους της ιταλικής Κεντρικής Τράπεζας και των εποπτικών αρχών του χρηματοπιστωτικού κλάδου.
Ο Τζούλιο Τρεμόντι μεταβαίνει νωρίς το πρωί της Τετάρτης στο Λουξεμβούργο για συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα εμφανιστεί ενώπιον της Βουλής και μετά ενώπιον της Γερουσίας για να μιλήσει για την οικονομία και πιθανόν να εξαγγείλει επίσπευση των μέτρων λιτότητας το 2012, εν μέσω μάλιστα οργίου φημών ότι εξετάζει σοβάρα το ενδεχόμενο και της αντικατάστασης του υπουργού Οικονομικών.
Στη Μαδρίτη, η κρισιμότητα της κατάστασης ανάγκασε τον Ισπανό απερχόμενο πρωθυπουργό, Θαπατέρο, να αναβάλει τις θερινές διακοπές του. Από το πρωί, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ηγέτη της δεξιάς αντιπολίτευσης -και προαλειφόμενο νικητή των πρόωρων εκλογών του Νοεμβρίου- Μαριάνο Ραχόι και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.
Σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ομολόγους της σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία βρίσκεται και η υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η Κομισιόν προσπάθησε να καθησυχάσει, με εκπρόσωπό της να εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η ιταλική κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και θα μπορέσει να τα καταφέρει μόνη της και παράλληλα να διαβεβαιώνει ότι δεν εξετάζεται, αυτή τη στιγμή, πακέτο διάσωσης της ισπανικής οικονομίας.
Πάντως, ο γαλλικός χρηματοπιστωτικός όμιλος Νατίξις αναφέρει ότι η Ιταλία δεν μπορεί να αντέξει επιτόκια πάνω από 5% εκτιμώντας ότι θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από την Ευρώπη.
Οι πιέσεις είναι τόσο μεγάλες, που το ιΙταλικό υπουργείο Οικονομικών χρειάστηκε να διαψεύσει φήμες που κυκλοφορησαν στις αγορές οτι σκέπτεται να ματαιώσει δημοπρασίες ομολόγων που προγραμμάτιζεται για τους επόμενους μήνες, αναφέροντας ότι ήδη μέχρι τα τέλη Ιουλίου είχε ολοκληρωθεί η έκδοση του ομολόγων για το 2011.