Πολλά τα εμπόδια για τα κορίτσια του πόλου στον δρόμο προς την κορυφή του κόσμου. Αρκετές από αυτές είναι απλήρωτες στους συλλόγους τους, ενώ ορισμένες αναγκάστηκαν να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών από τις εργασίες τους, για να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Tι είπαν στο MEGA.
Αίσθηση σε όλο τον κόσμο έχει προκαλέσει η μεγάλη επιτυχία της εθνικής πόλο γυναικών, καθώς υπέταξε την υπερδύναμη Κίνα του 1,3 δισ. κατοίκων.
Τα "χρυσά" κορίτσια, που αφιερώνουν τον άθλο τους σε όλους τους Ελληνες που δοκιμάζονται σκληρά τον τελευταίο καιρό, πανηγύρισαν μέχρι τα ξημερώματα τον άθλο τους, και πήραν τον δρόμο της επιστροφής με τα μετάλλια στις αποσκευές τους.
Μιλώντας στο ΜΕGA, οι μεγάλες πρωταγωνίστριες αποκάλυψαν τα μεγάλα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεράσουν για να φτάσουν στην κορυφή του κόσμου, καθώς στις δύσκολες οικονομικά συνθήκες που περνά η χώρα, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, ειδικά σε σωματειακό επίπεδο.
Τη βάση της εθνικής ομάδας αποτελούν ο Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης και ο Ολυμπιακός και ειδικά οι πολίστριες των "ερυθρολεύκων", δηλαδή η Αντωνάκου, η Αβραμίδου και η Μανωλιουδάκη, αλλά και η Ψούνη της Γλυφάδας, δεν έχουν πάρει από τους συλλόγους τους το μεγαλύτερο μέρος των οδοιπορικών της φετινής χρονιάς.
"Είναι γνωστό ότι έχουμε επαγγελματικές υποχρεώσεις και ερασιτεχνικές απολαβές. Δεν μιλώ για εμάς στη Βουλιαγμένη που δόξα τω Θεώ που είμαστε σε καλή κατάσταση, αλλά ο Ολυμπιακός ήταν όλη τη χρονιά απλήρωτος και οι κοπέλες αυτές έχουν πια βιοποριστικό πρόβλημα" λέει η Άντι Μελιδώνει στο MEGA.
Στη Βουλιαγμένη, που έχει 8 πολίστριες στην εθνική ομάδα, η κατάσταση είναι καλύτερη. Ωστόσο, κανένα από τα "χρυσά" κορίτσια δεν εισπράττει περισσότερα από 1.000 ευρώ το μήνα, ενώ δεν έχουν καμία άλλη βοήθεια από την Πολιτεία ώστε να προπονούνται απερίσπαστες με την εθνική ομάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για να συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σαγκάης, όσες εργάζονται στο Δημόσιο πήραν άδεια άνευ αποδοχών, όπως αποκάλυψε μιλώντας στο MEGA η Αντι Μελιδώνη. "Είναι αστείο -είπε- να σκεφτόμαστε ότι υπάρχουν κοπέλες αυτή τη στιγμή που πήγαν να παίξουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα έχοντας πάρει άδεια άνευ αποδοχών από τις υπηρεσίες τους και από τις θέσεις που έχουν στο Δημόσιο".
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο προπονητής της εθνικής ομάδας Γιώργος Μορφέσης είναι άνεργος εδώ και πολλούς μήνες, καθώς έκλεισε το αθλητικό σχολείο στο οποίο εργαζόταν ως αναπληρωτής δάσκαλος, και στα 42 του χρόνια έχει μόνο το μισθό της κολυμβητικής ομοσπονδίας που του εξασφαλίζει τα προς το ζην. "Αυτή τη στιγμή αν τυχόν τα πράγματα δεν πάνε καλά του χρόνου σε μία διοργάνωση, θα είμαι ένας 42χρονος άνεργος. Αυτή είναι η ουσία" λέει ο "αρχιτέκτονας" της λαμπρής επιτυχίας.
Με την κατάργηση των προνομίων, τα εμπόδια είναι πολλά και ψηλά για τα "χρυσά" κορίτσια, που εκτός από τους αντιπάλους τους, παλεύουν και κόντρα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. "Και κάποια προνόμια που είχαμε από την πολιτεία, δεν τα έχουμε πια γιατί έχουν καταργηθεί" τονίζει στο MEGA η Αλεξάνδρα Ασημάκη.
Η Εύη Μωραϊτίδου, που ήταν μέλος της εθνικής ομάδας το 2004 όταν κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δηλώνει ότι το γυναικείο πόλο έφτασε στην κορυφή μόνο με το πάθος και το μεράκι ορισμένων ανθρώπων. "Εμείς -λέει- είμαστε ερασιτέχνες, κάνουμε όμως προπόνηση σαν επαγγελματίες και αυτό είναι το παράπονο που εκφράζουμε όλα αυτά τα χρόνια. Δηλαδή δεν μπορεί ένας ερασιτέχνης αθλητής να κάνει προπόνηση 5 ώρες την ημέρα πρωί-βράδυ. Έχει πάρα πολλές απαιτήσεις και κάπως πρέπει να στηριχτεί".