Κρίσιμο θα ειναι το επόμενο διάστημα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων. Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται για την επόμενη αξιολόγηση της τρόικας, η οποία έχει προϊδεάσει για τον ασφυκτικό έλεγχο που θα πραγματοποιεί εφεξής.
Κρίσιμο θα ειναι το επόμενο διάστημα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, που θα κρίνουν την επιτυχία των αποφάσεων της συνόδου κορυφής, γι' αυτό και η ελληνική πλευρά εχει αποδυθεί σ' έναν αγώνα δρόμου ωστε οι διαδικασίες να εχουν καταλήξει το συντομότερο δυνατόν.
Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες όσο το δυνατόν συντομότερα και σίγουρα πριν τη δόση του Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται για την επόμενη αξιολόγηση της τρόικας, η οποία έδωσε ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής για τον ασφυκτικό έλεγχο που θα πραγματοποιεί εφεξής και προειδοποίησε ότι η επόμενη δόση θα εκταμιευθεί μόνον όταν και αν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.
Μετά τη θετική ανταπόκριση των γαλλικών τραπεζών και ασφαλιστιικών εταιρειών, τη σκυτάλη πήραν οι Ισπανοί ιδιώτες, οι οποίοι σε συνάντησή τους με την Ισπανίδα υπουργό Οικονομικών συμφώνησαν να συμμετάσχουν στο ελληνικό σχέδιο, με το περίπου 1 δισ. ευρώ ομολόγων που τους αναλογεί.
Σε συνέντευξή του στο "Businessweek", ο Γιώργος Παπανδρέου σημειώνει ότι οι αγορές αναζητούν σταθερότητα και τάσσεται εκ νέου υπέρ της λύσης των ευρωομολόγων.
Προσδιορίζοντας τους κεντρικούς στόχους για το 2012, ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζει ότι είναι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η ενίσχυση των προοπτικών ανάπτυξης και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Ειδικά για τη φοροδιαφυγή λέει: "Όσο έχεις φοροδιαφυγή, τόσο ο κόσμος που πληρώνει θα είναι αυτός που υποφέρει περισσότερο και εκείνοι που δεν πληρώνουν θα είναι ελεύθεροι και πρόκειται πολύ συχνά για τα μεσαία και ανώτερα στρώματα στη χώρα".
Βραχύβια ανακούφιση χαρακτηρίζει την απόφαση της συνόδου κορυφής ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην "Καθημερινή της Κυριακής". "Έχουμε μπει σε έναν φαύλο κύκλο. Αυτό είναι το μείζον πρόβλημά μας. Και αυτό το πρόβλημα δεν το λύνει η βελτίωση των όρων αποπληρωμής. Δεν υποτιμάμε αυτή τη βελτίωση. Είναι θετική. Θα είχε αξία όμως και θα βοηθούσε πραγματικά αν άλλαζε και η οικονομική πολιτική, αν ξεπερνούσαμε την ασφυξία της μόνιμης, παρατεταμένης ύφεσης" αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την απόρρητη αλληλογραφία μεταξύ του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, που αποκαλύπτει το "Βήμα της Κυριακής", προκύπτει πως ήταν σε γνώση της τότε κυβέρνησης από τον Οκτώβριο του 2008 κιόλας, το πρόβλημα που μπορεί να ανακύψει με τα ελληνικά ομόλογα.! Στις τέσσερις επιστολές- φωτιά του με παραλήπτη τον κ. Καραμανλή, ο Π. Δούκας έκρουε το κώδωνα του κινδύνου απώλειας της εμπιστοσύνης των αγορών, υπερτονίζοντας ότι τα ελλείμματα και η αυστηρότητα της ΕΕ δεν μπορούν να υποτιμηθούν.
Σε άρθρο του στη γερμανική "Sueddeutsche Zeitung", ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι σημειώνει ότι το χρέος της Ελλάδας παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, όμως, υπεραμύνεται των αποφάσεων της συνόδου κορυφής, που μειώνουν "δραματικά" -όπως αναφέρει- τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το 2020 και δίνουν χρόνο στη χώρα μας για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.