Με μηχανοκίνητες πορείες αντέδρασαν οι ιδιοκτήτες ταξί, αμέσως μετά το αδιέξοδο στη συνάντηση με Γ. Ραγκούση. Νέα παρέμβαση Παπανδρέου, που τους καλεί να επιδείξουν σύνεση και υπευθυνότητα. Κόντρα με Σαμαρά. Έκκληση από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ.
Με μηχανοκίνητες πορείες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας αντέδρασαν οι ιδιοκτήτες ταξί, αμέσως μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον υπουργό Υποδομών, που διήρκεσε 2 ώρες και κατέληξε σε αδιέξοδο.
Στη Θεσσαλονίκη, στις 5 το απόγευμα, 1.000 περίπου ταξί συγκεντρώθηκαν και έκαναν πορεία επί ώρες με πολύ χαμηλή ταχύτητα στην ε.ο. Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, καταλαμβάνοντας και τις 3 λωρίδες κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν τεράστιες ουρές οχημάτων και οι οδηγοί τους να υποστούν μεγάλη ταλαιπωρία.
Στα Τέμπη, ιδιοκτήτες ταξί από τη Λάρισα απέκλεισαν αιφνιδιαστικά την εθνική οδό, την οποία κράτησαν κλειστή για περίπου μισή ώρα, και στη συνέχεια έστειλαν το μήνυμα ότι θα επανέλθουν και αύριο.
Στην Αθήνα, ομάδες αυτοκινητιστών βγήκαν στους δρόμους με τα οχήματά τους και κινούνταν με πολύ αρχές ταχύτητες σε διάφορα σημεία της Αθήνας, προκαλώντας και σε αυτη την περίπτωση κυκλοφοριακό έμφραγμα.
Το απόγευμα πραγματοποίησαν σύσκεψη στην πρωτεύουσα, οι οριστικές αποφάσεις όμως θα ληφθούν το πρωί της Κυριακής, στη γενική συνέλευση που θα κάνουν, όπου θα λάβουν μέρος αυτιοκινητιστές από όλη την Ελλάδα.
Αργά το βράδυ της Παρασκευής προσήχθη στην Ασφάλεια και κατέθεσε ο Παναγιώτης Μαυρίκης για το περιστατικό με τα λάδια που έριξαν οι ταξιτζήδες σε δρόμο του Πειραιά την Πέμπτη για να εμποδίσουν -όπως είπαν- τους μοτοσικλετιστές αστυνομικούς να τους καταδιώξουν. Το περιστατικό προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πειραιά, που ζητά τη διενέργεια έρευνας για τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών.
Οι αυτοκινητιστές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία και τις κινητοποιήσεις τους, που ξεκίνησε από τις 18 Ιουλίου, καθώς -όπως λένε- δεν ικανοποιήθηκαν βασικά τους αιτήματα με πρώτο απ' όλα την έκδοση των νέων αδειών με πληθυσμιακά κριτήρια.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θύμιος Λυμπερόπουλος δήλωσε ότι ο Γιάννης Ραγκούσης έδειξε διάθεση διαλόγου χωρίς να δεσμευθεί για τίποτα και ότι το χρονοδιάγραμμα που τους έδωσε μέχρι το τέλος Αυγούστου δεν τους ικανοποιεί, γι' αυτό και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υποδομών αναφέρει ότι η απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί με κανόνες θα προχωρήσει κανονικά.
Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται: "Το υπουργείο αφού, όπως συμφωνήθηκε, παραλάβει το προσεχές διάστημα τις προτάσεις και των τουριστικών επιχειρήσεων, προγραμματίζει πριν το τέλος του μηνός Αυγούστου να δώσει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τις προτάσεις του, οι οποίες διαμορφώνονται λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις όλων των μερών, και βεβαίως το γενικό συμφέρον και το συμφέρον των πολιτών – χρηστών, διασφαλίζοντας, όπως έχει ήδη ανακοινώσει από τις 7 Ιουλίου, σε όλα τα μέρη, εύλογο χρόνο για να εκφράσουν τα σημεία στα οποία συμφωνούν ή διαφωνούν".
Με παρέμβασή του από την Άρτα, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους ιδιοκτήτες ταξί να επιδείξουν σύνεση και υπευθυνότητα και καταλόγισε τεράστιες ευθύνες στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας γιατί -όπως είπε- κάλυψε με τη στάση του τις κινητοποιήσεις.
Λίγο νωρίτερα, ο Αντώνης Σαμαράς είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, καταλογίζοντάς της "ασυνέπεια και ανευθυνότητα", καλώντας παράλληλα τους ιδιοκτήτες ταξί ν' αναστείλουν άμεσα τις κινητοποιήσεις τους.
Δραματική έκκληση για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις απηύθυνε το πρωί, μετά τη συνάντησή του με τον Γιάννη Ραγκούση, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης, λέγοντας: "Θεωρούμε ότι έφθασε η στιγμή να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί σύντομα ένας ευρύς διάλογος με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα στοχεύει στην απελευθέρωση των υπηρεσιών ταξί με τον βέλτιστο τρόπο για το κοινωνικό σύνολο. Να υπάρξουν ψυχραιμότερες σκέψεις και να αποφευχθούν ενέργειες οι οποίες έχουν δημιουργήσει κοινωνικές εντάσεις, δυσφήμηση της χώρας με πολύ σημαντικές συνέπειες στον τουρισμό και στην οικονομία μας".
Σημειώνεται ότι από την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων των αυτοκινητιστών μέχρι σήμερα, έχουν σχηματισθεί σε πανελλαδικό επίπεδο 82 δικογραφίες για 6.415 ιδιοκτητες ταξι. Από αυτές, 35 έχουν ήδη διαβιβαστεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, οι οποίες θα καλέσουν χιλιάδες αυτοκινητιστές ως κατηγορούμενους για παρακώλυση συγκοινωνιών.