Εναλλακτικό σχέδιο για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας φαίνεται πως εξετάζεται στους κόλπους της Ευρωζώνης, σε περίπτωση που το ευρωπαϊκό ταμείο EFSF δεν είναι έτοιμο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Εναλλακτικό σχέδιο για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας φαίνεται πως εξετάζεται στους κόλπους της Ευρωζώνης, σε περίπτωση που το ευρωπαϊκό ταμείο EFSF δεν είναι έτοιμο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones, για να μπορέσει το EFSF να καταβάλει τη δόση, θα πρέπει να δανειστεί από τις αγορές, κάτι που είναι δύσκολο μέσα στις διακοπές του Αυγούστου. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, εξετάζεται ένα μέρος να πληρωθεί από το ταμείο και το υπόλοιπο με διμερή δάνεια από τις χώρες-μέλη.
Εντατικά συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση της συμμετοχής των ιδιωτών στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχει προθυμία από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες για να αναταλλάξουν τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν με νέα 30ετούς διάρκειας.
Ήδη, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι γαλλικές τράπεζες θα ανταλλάξουν το σύνολο των ομολόγων που κατέχουν, ύψους 15 δισ. ευρώ, ενώ με συνέντευξή του στους "Financial Times" προτρέπει τους Eυρωπαίους να βιαστούν και να μην αφήσουν χώρο για να δράσουν οι κερδοσκόποι.
Μάλιστα, σε κοινό άρθρο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, στην ίδια εφημερίδα, Μπαρουάν και Σόιμπλε τονίζουν ότι με το ευρωπαϊκό σχέδιο σώζεται η Ελλάδα και διαμηνύουν ότι πως θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για τη διάσωση του κοινού νομίσματος. "Η πρόσφατη σύνοδος κορυφής -γράφουν- ενέκρινε έναν οδικό χάρτη για την Ελλάδα που θα την επαναφέρει σε βιώσιμη ανάπτυξη και χρέος. Πρέπει να υπερασπιστούμε το ευρώ. Δεν θα διακινδυνεύσουμε την οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση στην Ευρώπη, που είναι η βάση για την ευημερία μας".
Νέα ευκαιρία χρηματοδότησης για την επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά δίνει και η συζήτηση για δάνεια από την Κίνα στην Ελλάδα προκειμένου να ανακτήσει μέρος του χρέους της σε χαμηλότερες τιμές. Μάλιστα, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει στο Reuters ότι η Κίνα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον. "Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα" σημειώνει χαρακτηριστκά ο αξιωματούχος.
Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού της Ιταλίας, καθώς όπως υποστηρίζουν πηγές της Ευρωζώνης, η ιταλική κυβέρνηση, δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη αξιωματούχων ότι θα είναι δύσκολο να εκταμιεύσει την επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα εάν τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται είναι υψηλότερα από το επιτόκιο που πληρώνει η Ελλάδα.