Ιστορικής σημασίας για την ΕΕ αλλά και για την Ελλάδα χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής ο πρωθυπουργός. Ξεκίνησαν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των ξένων τραπεζών, για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας.
Ιστορικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για την Ελλάδα χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής ο πρωθυπουργός.
Μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης σε ημερίδα ενημέρωσης των Ελλήνων Πρέσβεων στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι οι εταίροι μας "αποφάσισαν να μας δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, εμπιστοσύνη στην προοπτική της χώρας μας, και επένδυσαν και επενδύουν σε αυτή την προοτπική και μάλιστα και έμπρακτα".
"Αυτή η απόφαση -τόνισε ο πρωθυπουργός- δεν δημιουργεί μόνο την υποχρέωσή μας να ανταποκριθούμε, αλλά αποτελεί μια ισχυρή ασπίδα ασφάλειας ακόμη και για τα εξωτερικά μας ζητήματα… Τα όσα καταφέραμε δικαίωσαν πρωτίστως τις προσπάθειες και θυσίες του ελληνικού λαού".
Νωρίτερα, το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, με τη συμμετοχή και του αντιπροέδρου της κυβένησης και υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου, καθώς ζήτησε να ενημερωθεί για τις κινήσεις και τις προθέσεις της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας μέσα στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται μετά τις αποφάσεις τις συνόδου κορυφής, αλλά και με δεδομένες τις ανάγκες για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Το πρωί ξεκίνησαν και οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των ξένων τραπεζών, ώστε να αποφασιστούν όλες οι λεπτομέρειες για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας. Ο στόχος είναι να ανταλλαγούν ομόλογα συνολικής αξίας 135 δισ. ευρώ που λήγουν έως το 2020 και η συμμετοχή των ιδιωτών να φθάσει τα 37 δισ. ευρώ.
Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. "Ξεκινάμε και θα τελειώσουμε πάρα πολύ σύντομα γιατί έχουμε μπροστά μας συγκεκριμένες λήξεις ομολόγων και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και θέλουμε να έχουμε τελειώσει πριν ή να έχει διαμορφωθεί ένα μεταβατικό καθεστώς έως ότου τελειώσουμε" τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Η Deutsche Bank εκτιμά ότι η συναλλαγή που προτείνεται είναι συμφέρουσα για τις τράπεζες και θα οδηγήσει σε μείωση του συνολικού χρέους της Ελλάδας κατά 54 δισ. ευρώ ή 16% του ΑΕΠ.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι γαλλικές τράπεζες θα ανταλλάξουν το σύνολο των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν και ανέρχονται σε 15 δισ. ευρώ. "Οι επιχειρήσεις που έδωσαν το 'παρών' -είπε ο Φρανσουά Μπαρουάν- επιβεβαίωσαν ότι θα προτείνουν στα διοικητικά τους συμβούλια να συμμετέχουν στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, σύμφωνα με τους όρους που ανακοινώθηκαν στις 21 Ιουλίου, στο σύνολο της έκθεσής τους στην Ελλάδα, που φθάνει σε ωρίμανση μέχρι το 2020, δηλαδή περίπου 15 δισ. ευρώ".
Οι Γερμανοί εξακολουθούν να στέλνουν μηνύματα ότι η βοήθεια θα χορηγηθεί μόνο με αντάλλαγμα πολύ σκληρά μέτρα, με τον υπουργό Οικονομικών να εκτιμά ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια δεκαετία για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Μιλώντας στην "Passauer Neue Presse", ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρει πως "οι Έλληνες θα χρειαστούν σίγουρα μια δεκαετία για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους" και προσθέτει: "Οι όροι των πακέτων διάσωσης είναι σκληροί και καμία χώρα που χρειάζεται πακέτο διάσωσης δεν θα το λάβει ως 'εισιτήριο ελευθέρας'. Καμία βοήθεια δεν θα υπάρξει χωρίς τα κατάλληλα προγράμματα λιτότητας και διαρθρωτικών μέτρων".
Ερωτήματα προκαλεί η στάση του Ισπανού κεντρικού τραπεζίτη Ζοζέ Μανουέλ Γκανζάλες Παραμο, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση. "Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι θα κάνουν οι οίκοι αξιολόγησης, ούτε τις λεπτομέρειες του νέου πακέτου, ώστε να λάβουμε μία απόφαση" αναφέρει το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ θεωρεί δεδομένες τόσο την ανταλλαγή όσο και την επαναγορά ομολόγων, σημειώνοντας στη "Le Point": "Oι προτάσεις του ιδιωτικού τομέα και ο αποφάσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα ελαφρύνουν σημαντικά την εξυπηρέτηση του χρέους μειώνοντας τα επιτόκια και επιμηκύνοντας τη διάρκεια των δανείων. Επιπλέον το ύψος του δημόσιου χρέους θα μειωθεί με την ανταλλαγή ομολόγων και την επαναγορά χρέους. Αυτό όμως που μετράει είναι η προσαρμογή της ίδιας της Ελλάδας".
Σταθερά στη γραμμή της κριτικής κινούνται τα κόμματα τςη Αριστεράς. Η γ.γ. του ΚΚΕ τονίζει πως "ανάπτυξη και συμόρφωση στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάπτυξη και μονοπώλια, ανάπτυξη και συμβιβασμός, κυριολεκτικά με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου είναι δυο πράγματα ανεξάρτητα και αντίθετα μεταξύ τους".
"Ο λαός μας πλέον αντιλαμβάνεται ότι η χώρας δεν σώθηκε από την χρεωκοπία αλλά ότι η χρεωκοπία είναι εδώ παρούσα και ότι ευρύτατα κοινωνικά στρώματα είναι ήδη σε κατάσταση χρεωκοπίας. Και κυρίως πλέον ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται ότι οι θυσίες του δεν πιάνουν τόπο" δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας.
"Στην ΕΕ, ήδη προετοιμάζονται αυστηροί δημοσιονομικοί όροι για τη νέα δανειακή σύμβαση. Φινλανδία και Ολλανδία διεκδικούν τις εμπράγματες εγγυήσεις. Ο κ. Σόιμπλε σκληραίνει τους όρους παρέμβασης των μηχανισμών στήριξης. Το Σύμφωνο Σταθερότητας επικρέμαται με το 3%. Βαδίζοντας προς το δεύτερο Μνημόνιο που επέρχεται το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση οφείλει ξεκάθαρες απαντήσεις και επιλογές" σημειώνει ο Δ. Χατζησωκράτης από τη Δημοκρατική Αριστερά.