Έως και 30% θα περιοριστούν με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου οι θέσεις προϊσταμένων στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, με στόχο να μειωθεί το μισθολογικό κόστος.
Έως και 30% θα περιοριστούν με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου οι θέσεις προϊσταμένων στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, με στόχο να μειωθεί το μισθολογικό κόστος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο περιορισμός αυτός θα προκύψει μέσω της αύξησης των χρόνων προϋπηρεσίας που θα απαιτούνται πλέον, ώστε ένας υπάλληλος πανεπιστημιακής και τεχνολογικης εκπαίδευσης να έχει δικαίωμα να κριθεί και να καταλάβει απο τον Σεπτέμβριο και μετά απο αξιολόγηση μέσω του ΑΣΕΠ, υψηλόβαθμο πόστο.
Ο αριθμός των υψηλόβαθμων στελεχών στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα ξεπερνά σήμερα τις 30.000 και αφορά θέσεις τμηματαρχών, διευθυντών και γενικών διευθυντών, με ιδιαίτερα υψηλές αποδοχές. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι οι θέσεις ευθύνης θα περιοριστούν στις 20.000.
Κατά πληροφορίες, με το νέο μισθολόγιο θα απαιτούνται πλέον:
16-18 χρόνια προϋπηρεσίας για να έχουν δικαίωμα να κριθούν οι πτυχιούχοι πανεπιστημίων για θέσεις τμηματαρχών, αντί 13 σήμερα
9 χρόνια προϋπηρεσίας για να έχουν δικαίωμα να κριθούν οι απόφοιτοι εθνικών σχολών δημόσιας διοίκησης, αντί 5 σήμερα
13 χρόνια προϋπηρεσίας για να έχουν δικαίωμα να κριθούν οι κάτοχοι διδακτορικών, αντί 11 σήμερα.
Στο σκέλος των αποδοχών. καθιερώνονται δύο ταχύτητες, ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα του υπαλλήλου. Οι απόφοιτοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα προάγονται αργότερα βαθμολογικά και θα έχουν εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο με αποδοχές απο 780-850 ευρώ και καταληκτικό κλιμάκιο μετά απο 33 χρόνια υπηρεσίας στα 1.100-1.200 ευρώ.
Αντίθετα οι πτυχιούχοι ΤΕΙ και ΑΕΙ θα έχουν εισαγωγικό μισθό 900-950 ευρώ και καταληκτικό τα 1.700-1.800 ευρώ. Ειδικά για τους πτυχιούχους θα καθιερωθεί το επίδομα θέσης, το οποίο θα κυμαίνεται έως 1.000 ευρώ και θα χορηγείται μόνο μετά απο αξιολόγηση σε υψηλόβαθμα στελέχη.
Σχεδόν όλα τα γενικά, ειδικά και κλαδικά επιδόματα, που φθάνουν σήμερα τα 104, θα καταργηθούν και θα παραμείνουν ως ξεχωριστά το οικογενειακό, το επίδομα ειδικών συνθηκών και ενδεχομένως το επίδομα προβληματικών και παραμεθόριων περιοχών, το ύψος του οποίου θα περιοριστεί όμως κατά πολύ.