"Κεραυνούς" κατά του Κώστα Σημίτη εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Χάρης Καστανίδης. Αφορμή, η επιστολή που έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός για την υπόθεση της Siemens στο Κοινοβούλιο. Εάν τότε είχε επιλεγεί μια διαφορετική πολιτική στο θέμα των συμβάσεων του Δημοσίου, το μέλλον του τόπου θα ήταν διαφορετικό, είπε ο υπ. Δικαιοσύνης.
"Κεραυνούς" κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη εξαπέλυσε την Παρασκευή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης από το βήμα της Βουλής, όπου συζητείται το πόρισμα για το σκάνδαλο της Siemens.
Αφορμή ήταν η επιστολή που έστειλε την Τετάρτη ο κ. Σημίτης προς τη Βουλή για την υπόθεση της Siemens επί πρωθυπουργίας του, στην οποία -μεταξύ άλλων- ανέφερε ότι η πρόταση που είχε κάνει ο κ. Καστανίδης, ως υπουργός Μεταφορών τότε, για δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για τον έλεγχο των προμηθειών και των συμβάσεων του Δημοσίου δεν επελέγη, διότι το υπάρχον τότε θεσμικό πλαίσιο ήταν σωστό.
Στην οκτασέλιδη επιστολή του, μεταξύ άλλων, ο κ. Σημίτης άφηνε αιχμές για την τότε πρόταση του κ. Καστανίδη, σημειώνοντας ότι "προέβλεπε ρητά την εξαίρεση των προγραμματικών συμφωνιών από τον έλεγχο της Αρχής, δηλαδή θα εφαρμοζόταν για τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ η ίδια διαδικασία που εφαρμόσθηκε".
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Χάρη Καστανίδη, ο οποίος έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στη Βουλή όλη την προσωπική του αλληλογραφία με τον τότε πρωθυπουργό, από το 1996 έως τον Αύγουστο 1997. Αποκάλυψε, μάλιστα, πως ενώ ο κ. Σημίτης αρχικά του είχε πει να προχωρήσει κατά προτεραιότητα τη νομοθετική ρύθμιση για τη σύσταση της ανεξάρτητης αρχής, μετά τις εκλογές του 1996 έκανε πίσω.
Σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη, ο ίδιος πρότεινε στη συνέχεια στον Κώστα Σημίτη να γίνει διεθνής διαγωνισμός αντί για των προγραμματικών συμβάσεων για τον ΟΤΕ, όμως ο πρώην πρωθυπουργός δεν δέχτηκε ούτε αυτή την πρόταση. Τέλος, σύμφωνα πάντα με τον κ. Καστανίδη, ο ίδιος πρότεινε τη δημιουργία σύστασης ανεξάρτητης αρχής για τις συμβάσεις που αφορούν μόνο στο δικό του υπουργείο, πρόταση που -όπως λέει- επίσης απορρίφθηκε από τον Κώστα Σημίτη.
Κατόπιν αυτών, ο κ. Καστανίδης αναγκάστηκε στα τέλη Αυγούστου του 1997 να υποβάλει την παραίτησή του από την κυβέρνηση, στην οποία όμως επανήλθε μετά από 6 χρόνια. Αναφερόμενος στην επάνοδό του, δήλωσε ότι επανήλθε γιατί ο τότε πρωθυπουργός του ζήτησε "μετ' επιτάσεως" να βοηθήσει και το έπραξε γιατί έχει "αφοσίωση πρώτα στη χώρα και μετά στο κόμμα".
Αίσθηση, μάλιστα, προκάλεσε τα όσα είπε ο κ. Καστανίδης, κλείνοντας την ομιλία του, ότι εάν τότε είχε επιλεγεί μια διαφορετική πολιτική το μέλλον του τόπου θα ήταν διαφορετικό.
"Θα ήταν διαφορετικό το μέλλον του τόπου και διαφορετική η θεσμική θωράκιση της δημοκρατίας αν τότε είχαμε αποδεχτεί όλος ο πολιτικός κόσμος μια διαφορετική λειτουργία στο καθεστώς των δημοσίων προμηθειών και έργων και αποκόπταμε τον ομφάλιο λώρο μεταξύ κράτους, πολιτικής και επιχειρηματιών. Δεν το πράξαμε και οι συνέπειες υπήρξαν μοιραίες" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Δεν έχω μιλήσει έτσι 15 χρόνια τώρα. Σήμερα, όμως, αισθάνομαι βαριά την ιστορική ευθύνη να μιλήσω για όσα οφείλω".
Αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής
Τα λεγόμενα και οι επιστολές Καστανίδη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτές της οποίας ζήτησαν να διακοπεί η συνεδρίαση για να μελετήσουν το υλικό που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ωστόσο αυτό δεν έγινε δεκτό από τον πρόεδρο της Βουλής.
Πολλοί "γαλάζιοι" βουλευτές ανέβασαν τους τόνους κατά του πρώην πρωθυπουργού. Μεταξύ αυτών ο Πάνος Καμένος, ο οποίος είπε ότι με την αποκάλυψη Καστανίδη ότι πιεζόταν από τον πρώην πρωθυπουργό ώστε να μην ακολουθήσει διαφανείς διαδικασίες για τις κρατικές προμήθειες αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να οδηγηθεί ο Κώστας Σημίτης στο Ειδικό Δικαστήριο.
Το γραφείο Τύπου της ΝΔ έκανε λόγο για "πράσινο" σκάνδαλο και για "σοβαρότατη εξέλιξη", σημειώνοντας: "Η ΝΔ, από την πρώτη στιγμή, χαρακτήρισε το σκάνδαλο πράσινο. Επισήμανε πως η αιτία ήταν οι αποφάσεις του κ. Σημίτη και των κυβερνήσεών του. Με αίσθημα ευθύνης θα μελετηθούν ενδελεχώς οι επιστολές που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης σε νομικό επίπεδο. Διότι, σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Σημίτης έχει, ήδη, κριθεί".
Στη συζήτηση στη Βουλή παρενέβη και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος είπε ότι το κόμμα του είχε δίκιο όταν ζητούσε να κληθεί ο Κώστας Σημίτης στην εξεταστική για της Siemens, κάτι που δεν είχε δεχθεί η ΝΔ, η οποία -όπως είπε- σήμερα διαμαρτύρεται.
Τις αποκαλύψεις Καστανίδη σχολίασαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής σχολίασε ότι τα όσα είπε ο υπουργής ήταν "λίγο πολύ δημοσιογραφικά γνωστά".
Για "νέα σημαντικά δεδομένα που επιβάλλουν τη συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής" έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι "προωθούν τη συγκάλυψη". "Η βόμβα των επιστολών Καστανίδη υπογραμμίζει τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης του Κ. Σημίτη στο μέγα δικομματικό σκάνδαλο της Siemens" τόνισε.
Ο προέδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι "η υπόθεση της Siemens μυρίζει και μυρίζει προς πολλές κατευθύνσεις" και δήλωσε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ "έχουν υποχρέωση να μιλήσουν και για τα κομματικά τους ταμεία", τονίζοντας πως "δεν πρέπει να υπάρξει άλλη καθυστέρηση στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης".
"Οι κυβερνήσεις πέφτουν, οι υπουργοί απολύονται, ένα πράγμα ζει και βασιλεύει και αυτοί είναι οι εθνικοί προμηθευτές του Δημοσίου, οι οποίοι και σήμερα ακόμη έχουν την προστασία του κομματικού συστήματος" ανέφερε σε δήλωσή της η Ντόρα Μπακογιάννη.