Πρόσθετα μέτρα για εφέτος προανήγγειλε από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Ολι Ρέν, ανοίγοντας πάντως και ένα παράθυρο αισιοδοξίας, χαρακτηρίζοντας θετική έκπληξη τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν και δείχνουν μείωση της ύφεσης, για πρώτη φορά απο την έναρξη της κρίσης.
Πρόσθετο πακέτο μέτρων προανήγγειλε ουσιαστικά την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Ολι Ρέν, την ώρα που στην Αθήνα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, οι οποίες φαίνεται ότι γίνονται όλο και δυσχερέστερες.
Με βάση τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, το έλλειμμα εφέτος πρέπει να υποχωρήσει στο 7,5%, ωστόσο η Κομισιόν, που παρουσίασε την Παρασκευή τις εαρινές εκτιμήσεις της, θεωρεί ότι με τα έως τώρα δεδομένα το έλλειμμα δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 9,5%. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται επιπλέον προσαρμογή περίπου 4,5 δισ ευρώ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να λάβει πρόσθετα μέτρα περίπου 6 δισ. ευρώ.
"Μολονότι έγινε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής στη χρονιά που πέρασε, πάνω από 7 μονάδες του ΑΕΠ, είναι σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει σοβαρά το πρόγραμμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και να κάνει πρόοδο στος ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή του" ξεκαθάρισε ο Όλι Ρεν.
Η Κομισιόν ζητά έτσι νέα μέτρα από την κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τη περυσινή απόκλιση και τις φετινές αστοχίες, που συνολικά επιβαρύνουν το έλλειμμα κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, έτσι ώστε να μην εκτροχιαστεί το Πρόγραμμα Προσαρμογής στην πλέον κρίσιμη καμπή του.
Σε ό,τι αφορά στο χρέος, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί εφέτος στο 157,7%, δηλαδή περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα σε σχέση με τα δεδομένα της τελευταίας αξιολόγησης, ενώ για το ποσοστό της ανεργίας, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί το 2011 στο 15,2% έναντι εκτιμήσεων για 14,6%.
Πάντως, ο επίτροπος Όλι Ρεν, παρουσιάζοντας τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν έκρυψε την έκπληξή του για τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2010. "Αυτά -είπε- είναι οπωσδήποτε καλά νέα, αν και δεν πρέπει κανείς να εξάγει βιαστικά συμπεράσματα βασισμένος σ' ένα τρίμηνο. Παρ' όλα αυτά, είναι θετική έκπληξη και είναι ενθαρρυντικό σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας".
Τα νεότερα στοιχεία της Κομισιόν στο πεδίο αυτό της ανάπτυξης δείχνουν ότι στο πρώτο τρίμηνο η ύφεση διαμορφώθηκε στο 4,8%, αλλά από τη σύγκριση με το κάκιστο τέταρτο τρίμηνο του 2010 καταγράφηκαν θετικοί ρυθμοί 0,8%. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το 2012 η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη 1,1%, αλλά μόνο με την αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, από το 2013 μπορεί να ενισχυθεί η προοπτική της ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων που έκανε, ο Όλι Ρεν έστειλε ταυτόχρονα, και μάλιστα με έμφαση, μήνυμα στην Αθήνα για την ανάγκη διακομματικής συναίνεσης, προκαλώντας την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, που απάντησε ότι η θέση του Αντώνη Σαμαρά είναι ξεκάθαρη.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του από το Όσλο, ότι η Ελλάδα "δεν διαπραγματεύεται νέους όρους" και σύντομα θα ανακοινώσει τα μέτρα που διασφαλίζουν τους στόχους του προγράμματος.