Ενδεχόμενο να φτάσει το 10,6% το έλλειμμα του 2010. Δεν αποκλείεται η λήψη νέων μέτρων για την κάλυψη της "τρύπας". Κατηγορηματικό "όχι" Παπακωνσταντίνου στην αναδιάρθρωση χρέους.
Θρίλερ για γερά νεύρα είναι πλέον η οριστικοποίηση των στοιχείων του ελλείμματος του 2010 καθώς τα στοιχεία της Ελληνικής στατιστικής Αρχής που εστάλησαν στις Βρυξέλλες ανεβάζουν το έλλειμμα του 2010 πάνω από το 10%, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 9,5%.
Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες φαίνεται πως έχουν σταλεί στοιχεία για έλλειμμα της τάξεως του 10,6% που αντιστοιχεί σε 24,6 δισ. Ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωση του αρνείται να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές και σημειώνει πως θα περιμένει της επίσημες ανακοινώσεις της Eurostat.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg παραδέχθηκε πως το έλλειμμα θα είναι υψηλότερο του αναμενόμενου και πρόσθεσε: "Η Eurostat θα τα ανακοινώσει στο τέλος του μήνα. Περιμένουμε να δούμε τα τελικά νούμερα. Η ύφεση ήταν βαθύτερη από όσο περιμέναμε αρχικά, όταν παρουσιάσαμε ένα έλλειμμα 9,4%. Τελικά ήταν μεγαλύτερο. Θα δούμε ποια θα είναι τα νέα στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να σημειώσετε την εκπληκτική μείωση ελλείμματος που καταφέραμε το 2010. Όπου κι αν καταλήξουν οι αριθμοί επρόκειτο για μια άνευ προηγουμένου μείωση του ελλείμματος".
Η υπέρβαση του ελλείμματος δημιουργεί αυτόματα "τρύπα" 2,5 δισ. Ευρώ στη φετινή προσαρμογή, η οποία θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα μέσα στο 2011.
Το ποσό θα προκύψει από τις ανακοινώσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας θα προστεθεί στα μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ από τους κινδύνους στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.
Στις δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι στόχος για το έλλειμμα του 2011 παραμένει το 7,4% και τόνισε: "Εμμένουμε στους στόχους που έχουμε θέσει. Θα χρειαστεί να καλύψουμε αυτή την υστέρηση εσόδων. Και περισσότερο αυτό που ελέγχεις περισσότερο ως κυβέρνηση είναι οι δαπάνες σου".
Ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ για θέματα οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του: "Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη, όλο και πιο έντονα με τα αδιέξοδα της πολιτικής της και με τις αδυναμίες στη λειτουργία της. Αδιέξοδα που οδηγούν σε πρόσθετα μέτρα, ακόμη και για τη φετινή χρονιά. Νέα μέτρα εξαιτίας αποκλίσεων στους δημοσιονομικούς στόχους, τόσο για το 2010 όσο και για το 2011".
Την ίδια στιγμή ξένα μέσα ενημέρωσης συντηρούν τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel" αναφέρει πως το ΔΝΤ ζητά ταχεία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, είτε με "κούρεμα" του χρέους, είτε με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, είτε με μείωση των τοκοχρεωλυσίων.
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης: "Οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων θα αναγκαστούν να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεων τους. Κατά την άποψη του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει το ταχύτερο να αρχίσει συνομιλίες με τους πιστωτές της και να τους ανακοινώσει τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση χρέους."
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσαν το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, ενώ το ίδιο έκανε και το υπουργείο Οικονομικών.
Η ανακοίνωση του ΔΝΤ αναφέρει χαρακτηριστικά: "Όπως έχουμε πει επανειλημμένα το ΔΝΤ υποστηρίζει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τη μη αναδιάρθρωση χρέους και την αποφασιστικότητα της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της".
Στο ίδιο μήκος κύματος και η σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν που αναφέρει: "Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αρχίσουμε τώρα να σκεφτόμαστε την πιθανότητα της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας".
Ωστόσο και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξή του στο Bloomberg απέρριψε οποιοδήποτε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και τόνισε: "Βεβαίως αποκλείω την αναδιάρθρωση. Και δεν είμαι ο μόνος που την αποκλείει ξεκάθαρα. Όλοι η ΕΕ, όλοι οι θεσμοί και όλες οι χώρες της ΕΕ, το αποκλείουν και είπαμε ότι δεν πρόκειται να γίνει."
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής" ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, τονίζει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στις συνταγές του παρελθόντος και πως για να πετύχουμε θα χρειαστεί όλοι να βάλουν “πλάτη”, ενώ προσθέτει: "Η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν μπορούν π.χ. να εκσυγχρονίσουν το κράτος, να συμμαζέψουν τις δαπάνες, να καταργήσουν άχρηστους οργανισμούς, να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή, να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Όλα αυτά είναι δική μας δουλειά και δική μας ευθύνη, που πρέπει να αναλάβουμε με συνείδηση της κρισιμότητας των καιρών".
Το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: "Όπως οι άγριες θυσίες που μέχρι τώρα επέβαλαν στο λαό, αποδείχθηκε ότι στόχο είχαν την ενίσχυση του κεφαλαίου, έτσι θα αποδειχθούν και τα επόμενα κύματα αντιλαϊκών μέτρων, που έχουν αποφασίσει η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ, με τη συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ".