Έρχεται νέο "χτύπημα" με αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αναλυτές προεξοφλούν τρεις αυξήσεις μέσα στον χρόνο, λόγω ανόδου του ευρωπληθωρισμού.
Την πρώτη αύξηση επιτοκίων έπειτα από περίπου 2 χρόνια αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% από τον Ζαν Κλοντ Τρισέ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη μετά τη περαιτέρω άνοδο του ευρωπληθωρισμού, που τον Μάρτιο σημείωσε νέο άλμα και διαμορφώθηκε στο 2,6% ξεπερνώντας για έναν ακόμη μήνα το όριο του 2%. Έτσι, το επιτόκιο της ΕΚΤ, από 1% αναμένεται να αυξηθεί στο 1,25%, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες δύο αυξήσεις μέσα στο 2011.
"Ο Απρίλιος είναι μια σίγουρη 'δουλειά' για την ΕΚΤ και οι ανακοινώσεις της EUROSTAT ενισχύουν αυτή την άποψη. Μετά τον Απρίλιο θα υπάρχει σταδιακή αύξηση επιτοκίων. Ο πληθωρισμός θα είναι άνετα πάνω από 2% στο σύνολο του έτους" σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ABN AMRO Bank Νικ Κούνις.
Την ίδια ώρα, το Euribor τριμήνου, που στην αρχή της χρονιάς ήταν 1%, έφτασε ήδη την Παρασκευή στο 1,25%, ενώ οι επόμενες δύο αυξήσεις του επιτοκίου της ΕΚΤ που αναμένονται μέσα στη χρονιά θεωρείται βέβαιο ότι θα συμπαρασύρουν και το Euribor, αυξάνοντας τις δόσεις των δανείων που είναι συνδεδεμένα και με τα δύο επιτόκια.
Εν αναμονή των ανακοινώσεων, τα μάτια της ελληνικής κυβέρνησης είναι στραμμένα στη Φρανκφούρτη, καθώς διαπιστώνει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα πρέπει να περάσει… από τις Συμπληγάδες του ακριβότερου χρήματος και του υψηλότερου πληθωρισμού, που "ροκανίζει" τα εισοδήματα των νοικοκυριών, ανατροφοδοτώντας το φαύλο κύκλο της ύφεσης.
Από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ τίθεται σε κίνδυνο η προοπτική ανάκαμψης από το τέλος του έτους, ενώ ταυτοχρονα το χρήμα θα καταστεί ακριβότερο για τράπεζες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η υιοθέτηση "σκληρού" ευρώ αναμενεται να επιφέρει πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές που έδειχναν σημάδια ανάκαμψης κι ως εκ τούτου θα υπονομεύσει τις προσπάθειες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Προβληματισμό προκαλούν και οι σταθερά υψηλές διεθνείς τιμές των καυσίμων, που εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, συρρικνώνοντας περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, επομενως και την ιδιωτική κατανάλωση, με ό,τι συνεπάγεται αυτό τελικά για τους ρυθμούς ανάπτυξης.