Περισσότερες επιχειρησιακές συμβάσεις αλλά και μειώσεις μισθών ζητούν οι εκπρόσωποι της τρόικας. Χρόνο ζητά η κυβέρνηση για να εφαρμοστεί το μέτρο όπως πρέπει. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν εργοδότες και σε ατομικές συμβάσεις, απειλώντας με απολύσεις.
Πιέζουν οι εκπρόσωποι της τρόικας για την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων και αναμένεται τις επόμενες μέρες κατά τις συναντήσεις τους με την υπουργό Εργασίας, να ζητήσουν την ενθάρρυνση της υπογραφής συμφωνιών με μείωση μισθών.
Μάλιστα έχουν ήδη διαμηνύσει πως η ανοχή τους θα φτάσει μέχρι το καλοκαίρι και πως αν δεν μειωθούν οι μισθοί θα επανέλθουν ζητώντας τροποποίηση του νόμου και άρση των σημερινών περιορισμών.
Από την πλευρά της η Λούκα Κατσέλη προβάλει το επιχείρημα ότι η αγορά προετοιμάζεται για τις νέες συμβάσεις, ενώ ήδη οργανώνονται σωματεία ώστε το Μάρτιο με τους ισολογισμούς του 2010 να ξεκινήσουν οι πρώτες επαφές εργοδοτών – εργαζομένων.
Πάντως ακόμα κι αν τα σωματεία αρνηθούν την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ατομικές συμβάσεις, τις οποίες οι εργαζόμενοι θα είναι αναγκασμένοι να υπογράψουν υπό την απειλή της ανεργίας.
Οι ελεγκτές έχουν ζητήσει να υπογραφούν περισσότερες συμβάσεις, ορισμένου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα.
Μάλιστα σε περίπτωση απόλυσης έχουν ζητήσει να μην ενεργοποιείται η ρήτρα της σύμβασης αλλά ο εργοδότης να διευκολύνεται και να δίνει μόνο τη μισή αποζημίωση, κάτι που αντίκειται στον αστικό κώδικα.
Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι η μείωση μισθών και η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων αποτελεί βασική επιδίωξη των βιομηχάνων, της κυβέρνησης και της ΝΔ.