Έως τον Ιούνιο θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει ψηφίσει το ενιαίο μισθολόγιο, με βάση τις επιταγές του μνημονίου. Έτσι, μετά τα μέσα του 2011, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που αποτελούν σήμερα τα λεγόμενα "ρετιρέ" θα δουν τις αποδοχές τους έως και 20% μειωμένες.
Έως τον Ιούνιο θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει ψηφίσει το ενιαίο μισθολόγιο, με βάση τις επιταγές του μνημονίου. Έτσι, μετά τα μέσα του 2011, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που αποτελούν σήμερα τα λεγόμενα “ρετιρέ” θα δουν τις αποδοχές τους έως και 20% μειωμένες.
Ο υφυπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην εκπομπή “ΜEGA Σαββατοκύριακο”, άφησε να εννοηθεί ότι με το νέο μισθολόγιο θα περικοπούν οι αποδοχές των υψηλόμισθων του Δημοσίου -όπως του υπουργείου Οικονομικών- ενώ αντίστοιχα θα ωφεληθούν οι συνάδελφοί τους με τα ίδια τυπικά προσόντα και προϋπηρεσία, που όμως υπηρετούν σήμερα με σχεδόν τις μισές αποδοχές σε άλλα υπουργεία.
“Αυτό το μισθολόγιο έχει σαν στόχο να εξαλείψει το στρεβλό σύστημα αμοιβών που υπάρχει στον δημόσιο τομέα, όπου το να δουλεύεις σ’ ένα υπουργείο καθορίζει ποια μπορεί να είναι η αμοιβή σου, παρά το γεγονός ότι μπορεί να έχεις περίπου τα ίδια προσόντα με κάποιον που δουλεύει σε άλλο” είπε ο Φίλιππος Σαχινίδης.
Με το νέο μισθολόγιο οι αμοιβές θα συνδεθούν με την παραγωγικότητα του κάθε υπαλλήλου ή της υπηρεσίας του, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών θα προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στον διάλογο που θα έχει με την ΑΔΕΔΥ να ισχύσουν κλαδικά πλέον μισθολόγια στο Δημόσιο, όπως αυτά για διοικητικούς, τεχνικούς, βοηθητικό προσωπικό και επιστήμονες ανεξαρτήτως κλάδου.
Όσον αφορά τα πάσης φύσεως επιδόματα, που ξεπερνούν στο Δημόσιο τα 100, τα περισσότερα θα καταργηθούν, ενώ ελάχιστα θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό.
Τα μόνα που θα παραμείνουν ως ανεξάρτητα θα είναι το οικογενειακό, το επίδομα θέσης και το ανθυγιεινό, ενώ θα μπει νέο πλαφόν δαπανών για υπερωρίες και εκτός έδρας.
Μετά τον Φεβρουάριο, το υπουργείο Εσωτερικών θα προωθήσει το σχέδιο Καλλικράτης στο κράτος. Με βάση τη χαρογράφηση του προσωπικού και των υπηρεσιών, θα προχωρήσει στην κατάργηση ή συγχώνευση εκατοντάδων οργανισμών, αλλά και διευθύνσεων σε διάφορες υπηρεσίες. Αυτό θα σημάνει υποχρεωτική ανακατανομή του πλεονάζοντος προσωπικού, εκεί όπου υπάρχουν διαπιστωμένα κενά.
Οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι που θα μεταταγούν, θα αμείβονται με τις αποδοχές που ισχύουν στη νέα τους υπηρεσία, ενώ χιλιάδες συμβασιούχοι θα δουν την πόρτα της εξόδου σε οργανισμούς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν πριν τη λήξη της σύμβασής τους.