Για τα επίμαχα σημεία του επικαιροποιημένου μνημονίου μίλησαν την Τρίτη στο ΜΕGΑ οι απεσταλμένοι των Βρυξελλών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα, Πoλ Τόμσεν και ο Σερβάς Ντερούς.
Για τα επίμαχα σημεία του επικαιροποιημένου μνημονίου μίλησαν την Τρίτη στο ΜΕGΑ οι απεσταλμένοι των Βρυξελλών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα, Πoλ Τόμσεν και ο Σερβάς Ντερούς.
Όπως προκύπτει από τις συνεντεύξεις που παραχώρησαν στον Γιώργο Παππού και τη Σοφία Δήμτσα, οι κρίσιμοι τομείς στους οποίους θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της η τρόικα κατά την επόμενη αξιολόγηση είναι η φοροδιαφυγή, οι ΔΕΚΟ, οι δαπάνες υγείας, αλλά και η σπατάλη στα χαμηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης. Τόνισαν, δε, ότι από την πρόοδο που θα σημειωθεί θα κριθεί η επιτυχία του προγράμματος, αλλά και η εκταμίευση της τέταρτης δόσης.
“Το πρόγραμμα είναι σε κρίσιμη φάση. Εννοώ ότι για να διατηρηθεί αυτή η εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις” επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν. Και εξειδίκευσε: “Στον τομέα της υγείας για να ανακτηθεί ο έλεγχος στις δαπάνες περίθαλψης, στις ΔΕΚΟ που έχουν πλεονάζον προσωπικό με πολύ υψηλούς μισθούς αλλά και στη φορολογία για να διασφαλιστεί ότι και οι πλούσιοι συμβάλλουν σε αυτό το πρόγραμμα”.
Ερωτηθείς για το θέμα των μετατάξεων και εάν θα θεωρούνται νέες προσλήψεις μόνο για τις ΔΕΚΟ ή όλον τον δημόσιο τομέα, απάντησε: “Αφορά το δημόσιο τομέα στο σύνολό του. Οι ΔΕΚΟ είναι κομμάτι του. Αν δεν απασχολούσαν τόσο προσωπικό κι αυτό βρισκόταν σε άλλους τομείς του δημόσιου τομέα τότε κι εκεί θα εφαρμοζόταν ο κανόνας 5 φεύγουν ένας αντικαθίσταται”.
Μάλιστα, ο κ. Τόμσεν δεν αποκλείει ακόμη και το κλείσιμο κάποιων ΔΕΚΟ, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε: “Πολλές από τις σπατάλες σε δημόσιους πόρους γίνονται σε ΔΕΚΟ οι οποίες συχνά έχουν υπεράριθμο προσωπικό με πολύ γενναιόδωρους μισθούς σε σύγκριση με την υπόλοιπη κοινωνία, ενώ μερικές απ’ τις ΔΕΚΟ δεν εξυπηρετούν σε τίποτα πια. Έτσι, στην κατάστρωση αυτού του σχεδίου πρέπει να έχουν κατά νου ότι κάποιες από αυτές τις ΔΕΚΟ θα περιοριστούν σημαντικά ή ενδεχομένως να κλείσουν”.
Σε ό,τι αφορά στη δημόσια διαφωνία της Λούκας Κατσέλη για τη συνταγή του μνημονίου, η απάντηση του κ. Τόμσεν ήταν ξεκάθαρη. “Αυτό -είπε- είναι το πρόγραμμα της κυβέρνησης, όχι το δικό μας, και έτσι ήταν απ’ την αρχή”.
Όπως διεφάνη από τα λεγόμενα του κ, Τόμσεν, το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής ή του συμπληρωματικού δανείο είναι ανοιχτό. “Μπορούμε να χορηγούμε χρηματοδότηση με μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής ή όταν έρθει εκείνη η ώρα μπορούμε να δώσουμε ένα άλλο δάνειο. Έχουμε, λοιπόν, αρκετές επιλογές. Σε αυτή τη φάση δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως υπάρξει έχουμε τις λύσεις” ήταν η απάντηση που έδωσε σε σχετική ερώτηση.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Σερβάζ Ντερούς προανήγγειλε τη δημιουργία ομάδας κρούσης στην υγεία, που θα ελέγχει τις δαπάνες, αλλά θα επεξεργαστεί και σχέδιο συγχωνεύσεων νοσοκομείων. Όπως είπε, η ομάδα αυτή “θα ελέγχει κυρίως την οργάνωση, πώς οι γιατροί θα συνταγογραφούν τους ηλικιωμένους ασθενείς, τα νοσοκομεία, τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και όλα τα σχετικά θέματα”.
Ο κ. Ντερούς, μάλιστα, χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας ως τη δεύτερη σημαντικότερη μετά το ασφαλιστικό. “Οι δαπάνες στον τομέα της υγείας είναι πολύ υψηλές στην Ελλάδα. Υπάρχουν μεγάλες σπατάλες, αναποτελεσματικότητα και μπορούμε πραγματικά να μειώσουμε τον προϋπολογισμό για την υγεία αυξάνοντας ταυτοχρόνως την ποιότητα των παροχών” ανέφερε.