Γενναίες περικοπές στον αριθμό των συμβασιούχων σχεδιάζει η κυβέρνηση με στόχο τη μείωση των δαπανών στο Δημόσιο. Ήδη εξετάζονται μετατάξεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών.
Μειωμένος κατά 20% έως 30% προβλέπεται να είναι από το 2011 ο αριθμός των συμβασιούχων του Δημοσίου που απασχολούνται με συμβάσεις 8 και 12 μηνών και θα φτάσουν τις 45.000 με στόχο τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση δαπανών.
Το 2010 ο αριθμός των συμβασιούχων μειώθηκε από 90.000 στις 60.000, ενώ την ίδια στιγμή ακούγονται ξανά προτάσεις για απολύσεις στο δημόσιο τομέα ακόμα και προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Πέρυσι η μισθολογική δαπάνη για το δημόσιο ήταν 15,4 δισ. ευρώ ενώ φέτος μειώθηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ μετά τις περικοπές κατά 20% στα περισσότερα επιδόματα και την περικοπή των δώρων.
Με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού η μισθολογική δαπάνη για το 2011 θα μειωθεί κατά 200 εκατ. ευρώ, τα οποία υπολογίζεται πως θα εξοικονομηθούν από την εφαρμογή της ενιαίας αρχής πληρωμών και του ενιαίου μισθολογίου.
Στο θέμα των περικοπών αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος δήλωσε: “Ως Νέα Δημοκρατία θεωρούμε ότι ο οικονομικός θάνατος εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών σε όλη την Ελλάδα, μέσω των απολύσεων, δεν μπορεί να παρουσιάζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σαν η σωτηρία του τόπου”.
Στόχος των μετατάξεων αλλά και των περικοπών είναι η αποφυγή των απολύσεων ακόμα και τακτικού προσωπικού, κάτι που δεν απέκλεισε ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως εάν εξαντληθεί το μέτρο των μετατάξεων ίσως το επόμενο στάδιο να είναι οι απολύσεις.
Το νέο σύστημα αναμένεται να βάλει “μαχαίρι” σε υπερωρίες εκτός έδρας, συμμετοχή σε επιτροπές, ενώ θα περικοπούν επιδόματα, που χορηγούνται στα λεγόμενα “ρετιρέ” του Δημοσίου, όπως είναι οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί και οι πιλότοι των οποίων ο μισθός δεν θα ξεπερνά το ανώτατο όριο των 3.500 ευρώ.
Όσοι προσλαμβάνονται στο Δημόσιο για πρώτη φορά, θα αμείβονται σχεδόν με τον κατώτατο μισθό που προβλέπει η συλλογική σύμβαση στο ιδιωτικό τομέα και θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ.
Από την κατάργηση και συγχώνευση εκατοντάδων οργανισμών και φορέων – που σήμερα υπολειτουργούν – αναμένεται να γίνει εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών.
Επίσης προβλέπεται πλήρης αναδιοργάνωση όλου του δημόσιου τομέα με μετακινήσεις προσωπικού από υπηρεσίες που πλεονάζουν σε υπηρεσίες που έχουν κενά όπως για παράδειγμα στα ασφαλιστικά ταμεία.