Να τηρηθεί κατά γράμμα το μνημόνιο, το οποίο δίνει αυξημένη ισχύ στις επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών, ζητεί η τρόικα στις συναντήσεις της με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Να τηρηθεί κατά γράμμα το μνημόνιο, το οποίο δίνει αυξημένη ισχύ στις επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών, ζητεί η τρόικα στις συναντήσεις της με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στην Αθήνα, ανοίγοντας έτσι ορθάνοιχτα το παράθυρο για μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.
Κατά τις συζητήσεις της Τρίτης, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν απέρριψαν τη βελτιωμένη έκδοση της ρύθμισης για τις επιχειρησιακές συμβάσεις με χαμηλότερους μισθούς που προωθεί η Λούκα Κατσέλη.
Το σχέδιο της υπουργού προβλέπει ψαλίδισμα των αμοιβών κατά 10%-20% εναντι του μισθού που προβλέπει η κλαδική σύμβαση για διάστημα 2 ετών και μόνο σε περίπτωση που η επιχείρηση αντιμετωπίσει οικονομικό αδιέξοδο.
Στην προσπάθειά της να πείσει τους αξιωματούχους, η κ. Κατσέλη παρουσίασε και νέα στοιχεία και απέσπασε τη δέσμευση ότι θα τα μελετήσουν. Πάντως, οι ελεγκτές της τρόικας επέμεναν έως τώρα ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις πρέπει να υπερισχύουν των κλαδικών σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν κινδυνεύει η επιχείρηση, όπως ορίζει το μνημόνιο, ενώ χαρακτήρισαν ανεφάρμοστες και πολύπλοκες τις διαδικασίες της ρύθμισης του υπουργείου Εργασίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος με την τρόικα κινήθηκε με δηλώσεις του την Τρίτη και ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος τάχθηκε υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων, χωρίς προϋποθέσεις, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ. Μάλιστα, η Συνομοσπονδία απέρριψε και την πρόσκληση της τρόικας για συνάντηση τις ερχόμενες μέρες.