Να κατευνάσουν τους φόβους για την Ιρλανδία επιχείρησαν από τη Σεούλ οι Ευρωπαίοι ηγέτες που μετείχαν στη σύνοδο των G20. Το Βερολίνο επικρίνει το Δουβλίνο για την επιδείνωση της κρίσης.
Με το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων της χώρας να βρίσκεται σε διαρκή τροχιά ανόδου, το πρόβλημα της Ιρλανδίας απασχόλησε τους Ευρωπαίους ηγέτες που μετείχαν στη σύνοδο των G-20, στη Σεούλ.
Μετά από έκτακτη σύσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών τους, εξέδωσαν ανακοίνωση και -χωρίς άμεση αναφορά στην Ιρλανδία- διαβεβαίωσαν τις αγορές ότι “ανεξάρτητα απ’ τη συζήτηση στην ευρωζώνη σχετικά με τον μελλοντικό μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων και την πιθανή εμπλοκή σ’ αυτόν του ιδιωτικού τομέα, αυτό δεν αφορά οιοδήποτε υφιστάμενο χρέος ή πρόγραμμα και τα υφιστάμενα εργαλεία του”.
Εν μέσω φημών και διαψεύσεων για επικείμενη προσφυγή του πάλαι ποτέ “κελτικού τίγρη” στον μηχανισμό στήριξης, η διευκρινιστική δήλωση Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας από τη Σεούλ οδήγησε σε αποκλιμάκωση των spreads για την Ιρλανδία κι άλλες χώρες της περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Έτσι:
Για τα δεκαετή ομόλογα της Ιρλανδίας τα spreads υποχώρησαν στις 567 μ.β.
Για τα δεκαετή ομόλογα της Πορτογαλίας τα spreads υποχώρησαν στις 423 μ.β. και
Για τα δεκαετή ομόλογα της Ελλάδας τα spreads υποχώρησαν στις 896 μ.β.
Το Δουβλίνο εμφανίστηκε ικανοποιημένο από τις διευκρινίσεις κυρίως του Βερολίνου και διέψευσε για πολλοστή φορά ότι προετοιμάζεται πακέτο στήριξης, με μια δήλωση ωστόσο του υπουργού Οικονομικών Λένιχαν που αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. “Ο όποιος νέος μηχανισμός θα τεθεί σε λειτουργία μετά τα μέσα του 2013. Άρα δεν θα έχει καμία επίπτωση στον υφιστάμενο διακανονισμό” είπε ο Μπράιαν Λεχιναν.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Κόουεν, πάντως, εμφανίσθηκε οξύς τόσο προς τη Μέρκελ όσο και προς την Κριστίν Λαγκάρντ, ότι με τα λεγόμενα τους, και την προσπάθειά του έκαναν πολύ δύσκολη αλλά και ανεξέλεγκτες επιπλοκές προκάλεσαν στις αγορές. Διερωτήθηκε, μάλιστα, εάν Μέρκελ και Λαγκάρντ γνώριζαν εξ αρχής το που θα οδηγούσε η θέση τους.
Αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι παρά την υποχώρηση των spreads των ιρλανδικών ομολόγων, το πρόβλημα παραμένει. Την άποψη αυτή συμμερίζεται κι η πλειοψηφία των 1.030 επενδυτών κι αναλυτών που μετείχαν σε σφυγμομέτρηση του πρακτορείου Bloomberg. Με βάση τη μέτρηση, το 51% πιστεύει ότι η Ιρλανδία θα χρεωκοπήσει. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα ανέρχεται στο 71%, ενώ για την Πορτογαλία στο 38%.