Με σκληρές αναφορές για τη διαφθορά στο Δημόσιο και με δέσμευση για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και διαφάνεια στους φορολογικούς ελέγχους, η αιφνιδιαστική παρέμβαση του πρωθυπουργού, στη συνάντηση Χρυσοχοϊδη - εξαγωγέων την Πέμπτη.
Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων μόλις το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, προανήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου, την Πέμπτη.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει βάλει ως στόχο τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, ενώ συνέδεσε τη μείωση των φόρων με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και υποσχέθηκε διαφάνεια στους φορολογικούς ελέγχους.
Τα παραπάνω δήλωσε ο πρωθυπουργός στην έκτακτη παρέμβασή του στη συνάντηση που είχαν το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους του συνδέσμου των εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Ο κ. Παπανδρέου μετέβη αιφνιδιαστικά στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου γινόταν η συνάντηση και ζήτησε από τους εξαγωγείς διαφόρων κλάδων ν’ ακούσει τις τοποθετήσεις τους. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός έκανε τη δική του τοποθέτηση, που περιείχε και σκληρές αναφορές για το θέμα της διαφθοράς στην Ελλάδα.
Για το θέμα της φορολογίας, ο κ. Παπανδρέου είπε: “Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη φάση της ελληνικής οικονομίας. Μια εποχή που θα μπορούσαμε να πούμε ότι μειώνουμε τους φόρους, λόγω των ελλειμμάτων, του χρέους, της κατάστασης την οποία βρήκαμε είμαστε αναγκασμένοι να ανεβάσουμε φόρους. Αλλά, βεβαίως, ο στόχος είναι να διευρύνουμε τη φορολογική βάση για να μπορούμε τελικά να μειώσουμε και τους φόρους ακόμα περισσότερο και να βοηθήσουμε και την επιχειρηματικότητα”.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε “μήτρα διαφθοράς και αδιαφάνειας” την πολυνομία και την πολυπλοκότητα των διαδικασιών, έκανε λόγο για “κλειστά μαγαζάκια και φέουδα” και δήλωσε αποφασισμένος να πατάξει τη γραφειοκρατία και τα φαινόμενα αυτά.
“Έχουμε μπροστά μας -τόνισε- πολλά εμπόδια. Στην ίδια τη γραφειοκρατία, στη νοοτροπία και τις αντιλήψεις που υπάρχουν εμπεδωμένες, στις υπηρεσίες που πολλές φορές λειτουργούν ως κλειστά μαγαζιά, ως φέουδα, χωρίς να βλέπουν ένα ευρύτερο σύνολο, ένα ευρύτερο δημόσιο συμφέρον και εμποδίζουν πολλές φορές, χωρίς να διευκολύνουν”.