Σαρωτική μεταρρύθμιση στις καταχρεωμένες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα σχεδιάζει η κυβέρνηση. Όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Πεταλωτής, οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ θ' ακολουθήσουν το μοντέλο του ΟΣΕ.
Αλλαγή των συλλογικών συμβάσεων και ψαλίδι στις πρόσθετες αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ προαναγγέλλει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο εξυγίανσης των ζημιογόνων επιχειρήσεων του Δημοσίου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε την Πέμπτη λόγο για “μοντέλο ΟΣΕ”, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύσει και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις το μοντέλο που περιλαμβάνει:
Μείωση των πρόσθετων αμοιβών, ώστε να μην υπερβαίνουν το 10% του βασικού μισθού
Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων που ισχύουν σήμερα και κατάρτιση νέων στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα ή ακόμη και ατομικές συμβάσεις, κάτι που σημαίνει μείωση των συνολικών αποδοχών από 30% έως 50%.
“Θ’ ανοίξει συζήτηση, θα υπάρχει διαβούλευση και θα υπάρχουν αποφάσεις, αλλά με τα ίδια κριτήρια που βάζουμε και για τον ΟΣΕ. Δηλαδή, δημόσιο συμφέρον και εργασιακά δικαιώματα. Αλλά, αποφάσεις για τις άλλες ΔΕΚΟ, δεν υπάρχουν ακόμη” δήλωσε χαρακτηριστικά στο press room ο Γιώργος Πεταλωτής.
Και πρόσθεσε: “Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ δεν πρόκειται να χάσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα. Τα σωστά εργασιακά δικαιώματα με τις λογικές αμοιβές και όχι με αμοιβές οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα, ειδικά σήμερα”.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, ο μέσος μισθός στις 11 πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ αυξήθηκε 8,8% στη διετία, στα 40.777 ευρώ, διπλάσιος από τον αντίστοιχο στον ιδιωτικό τομέα που μόλις ξεπερνά τις 19.000 ευρώ, ενώ στο στενό Δημόσιο διαμορφώνεται λίγο κάτω από τις 27.000 ευρώ.
Ως “πρωταθλητές” στις αμοιβές εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ, με μέσο ετήσιο μισθό 56.554 ευρώ. Ακολουθούν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών, που αμείβονται κατά μέσο όρο με 47.608 ευρώ, αυτοί στην ΕΑΒ με 43.733 ευρώ και στην ΕΘΕΛ με 37.021 ευρώ.
Τα έσοδα των 11 ΔΕΚΟ μειώθηκαν 6,8% την τελευταία διετία, ενώ οι ζημιές αυξήθηκαν 31%. Ο καθαρός δανεισμός έφθασε στα 12 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 25% και οκτώ φορές μεγαλύτερος από τα έσοδα, ενώ οι τόκοι του 2009 ανέρχονται σε 574 εκατ. ευρώ, αυξημένοι κατά 8,8% και φθάνουν στο 38,2% των εσόδων.
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Για ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που εξέθρεψαν την κακοδιαχείριση κάνει λόγο η ΝΔ. “Αν υπάρχουν φαινόμενα σπατάλης του δημοσίου χρήματος και κακής διαχείρισης στις ΔΕΚΟ, που υπάρχουν τέτοια φαινόμενα και είναι πολύ σοβαρά, αυτά βαρύνουν τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που είχαν μετατρέψει τις ΔΕΚΟ σε θερμοκήπια κομματισμού και πράσινου ρουσφετιού” δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Τα κόμματα της αριστεράς καταγγέλλουν την κυβέρνηση για προσπάθεια να φορτωθούν τα βάρη στους εργαζομένους. “Εφευρίσκουν ως λόγο της ιδιωτικοποίησής τους τους μισθούς των εργαζομένων, που δήθεν ευθύνονται για το υψηλό κόστος και τα ελλείμματα” σημειώνει το ΚΚΕ.
“Προσπαθούν να φορτώσουν όλα τα βάρη στους εργαζόμενους, να φορτώσουν όλα τα βάρη απ’ αυτή την εγκληματική διαχείριση των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων” τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας.
Στον αντίποδα, ο ΛΑΟΣ τάσσεται υπέρ του σχεδίου εξυγίανσης. “Στις ΔΕΚΟ η πολιτεία πρέπει να προσδιορίσει σαφώς το ποσό που αντέχει η ίδια να δίνει κάθε χρόνο για να τις χρηματοδοτεί. Από εκεί και πέρα, η κάθε ΔΕΚΟ πρέπει να τα βγάζει πέρα μόνη της” σημειώνει ο εκπρόσωπος του κόμματος Κωστής Αϊβαλλιώτης.