Με γοργούς ρυθμούς, ακόμα και κάτω από τις 650 μονάδες βάσης, αποκλιμακώνονται τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, στον έντονο απόηχο των δηλώσεων περί επιμήκυνσης των δανείων της τρόικας, αλλά και των θετικών σχολίων από διεθνείς αναλυτές.
Με γοργούς ρυθμούς, ακόμα και κάτω από τις 650 μονάδες βάσης, αποκλιμακώνονται τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, στον έντονο απόηχο των δηλώσεων περί επιμήκυνσης των δανείων της τρόικας, αλλά και των θετικών σχολίων από διεθνείς αναλυτές για τις έως τώρα δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας.
Από τα επίπεδα ρεκόρ των 965 μονάδων βάσης την περίοδο υπογραφής του μνημονίου, η “ψαλίδα” έναντι του γερμανικού 10ετούς παρέμενε στα επίπεδα των 952 μονάδων στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Στις 21 Σεπτεμβρίου η “ψαλίδα” κλείνει κάτω από τις 900 μονάδες, την 1η Οκτωβρίου το spread υποχωρεί στις 786 μονάδες, για να “βουτήξει” τελικά έως τις 646 μονάδες βάσης μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ.
Ενδεικτικό της βελτίωσης του κλίματος είναι και το νέο άρθρο των “Financial Times”, στο οποίο επισημαίνεται ότι αν και η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει, τα καλύτερα του αναμενομένου δημοσιονομικά αποτελέσματα, η ανταπόκριση της Κίνας και πολύ περισσότερο η συζήτηση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, ενισχύει το κλίμα εμπιστοσύνης στις αγορές.
Με κοινή την πεποίθηση ότι στη συζήτηση περί επιμήκυνσης κρίσιμη θα είναι η στάση της γερμανικής κυβέρνησης, αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του Γερμανού Κεντρικού Τραπεζίτη, ο οποίος εκτίμησε ότι πρέπει να σταματήσουν οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να θέσει σε λειτουργία μηχανισμό ελεγχόμενης χρεωκοπίας των κρατών- μελών κι ότι το πρόγραμμα των 110 δισ ευρώ παραβιάζει τη κοινοτική νομοθεσία.
“Δίνοντας στην Ελλάδα σανίδα σωτηρίας 110 δισ ευρώ για να αποπληρώσει τα χρέη της, παραβιάστηκε ο κανόνας της μη διάσωσης. Η ρήτρα που απαγορεύει στις χώρες να πληρώνουν για τα χρέη άλλων χωρών, πρέπει να ανανεωθεί” είπε ο Άξελ Βέμπερ.
Τι λένε κυβέρνηση – αντιπολίτευση
Η κυβέρνηση επιχειρεί, πάντως, να διατηρήσει χαμηλούς τους τόνους, επιμένοντας ότι η οποία συζήτηση περί παράτασης στην εξόφληση του δανείου γίνεται εκτός συνόρων και όχι με ελληνική πρωτοβουλία.
“Υπάρχει μία συζήτηση που γίνεται στο ΔΝΤ. Επίσης, υπάρχει μία συζήτηση οικονομικών παραγόντων στις διεθνείς αγορές. Πάντως, εμείς δεν έχουμε υποβάλλει τέτοιο αίτημα, ούτε συμμετέχουμε επίσημα, σε αυτή τη συζήτηση. Αυτό που κάνουμε είναι να τηρούμε τους στόχους μας” δήλωσε χαρακτιριστικά στο press room ο Γιώργος Πεταλωτής.
Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε και πάλι την Τετάρτη τη θέση της ΝΔ ότι είναι θετική σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής εάν “είναι ζήτημα ευκολιών πληρωμής”, αλλά εάν αυτό -όπως είπε- “είναι συναρτημένο ή συνδέεται με ένα δεύτερο μνημόνιο, δηλαδή με νέα δυσβάσταχτα για τον κόσμο μέτρα” είναι εναντίον.
Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σχολίασε ότι “αυτή η συζήτηση κυρίως γίνεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ως απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης” και πρόσθεσε: “Εμάς μας θυμίζει το εξής. Όταν η συνείδηση του λαού κάνει ένα βήμα μπρος, κοιτάμε να του δημιουργήσουμε προϋποθέσεις να κάνει 2 ή 3 βήματα πίσω”.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης επισήμανε: “Η χώρα έχει ανάγκες, δεν τα βγάζει πέρα. Πρέπει ένα βρει τρόπο να κάνει επιμήκυνση όλων των υποχρεώσεών της για να μπορέσει να βγει από το βάλτο στον οποίο την έχουν βάλει οι κακές επιλογές, τα λάθη και τα ανομήματα του παρελθόντος”.
“Η κυβέρνηση έχει δώσει παράταση για ένα μήνα ώστε μετά να πάρει νέα ακόμα πιο σκληρά μέτρα που θα έρθουν με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και το νέο μνημόνιο, το οποίο θα είναι ακόμα πιο σκληρό” δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.