Στην επιφάνεια της γης, κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα, επιστρέφουν μετά από 69 ημέρες οι μεταλλωρύχοι στο ορυχείο της Χιλής. Συγκινητικές στιγμές, με δάκρυα χαράς, πανηγυρισμούς, ανακούφιση, αλλά και αγωνία μέχρι την ολοκλήρωση της επιχείρησης.
Με κομμένη την ανάσα, η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί από τα ξημερώματα της Τετάρτης την επιχείρηση απεγκλωβισμού των 33 μεταλλωρύχων, που βρίσκονται εδώ και 69 μέρες παγιδευμένοι σε βάθος 700 μέτρων σε ορυχείο της Χιλής.
Μέχρι τις 11.30 το βράδυ είχαν απεγκλωβιστεί οι 23, καθώς η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα, αφου η ανέλκυση του κάθε μεταλλωρύχου διαρκεί σχεδόν μία ώρα.
Κάθενας από τους εγκλωβισμένους μπαίνει στην ειδική κάψουλα, με τη συμβολική ονομασία “Φοίνικας” από το μυθικό πουλί που αναδύεται από τις στάχτες. Στο εσωτερικό της υπάρχει μία κάμερα, που καταγράφει τις αντιδράσεις στιγμή προς στιγμή. Ο “επιβάτης” φορά μάσκα οξυγόνου, ενώ επικοινωνεί με τους διασώστες, μέσω συστήματος ενδοεπικοινωνίας.
Στη διάρκεια του ταξιδιού προς τη σωτηρία, ειδικά όργανα μετρούν διαρκώς τους σφυγμούς, τη θερμοκρασία και τις αναπνοές των εργατών. Σε τακτά διαστήματα γίνεται συντήρηση στην καψουλα και τις τροχαλίες.
Στην επιφάνεια, οι σκηνές που εκτυλίσσονται μολις οι διασωθέντες συναντούν τις οικογένειές τους είναι συγκινητικές, ενώ τους μεταλλωρύχους υποδέχεται και ο πρόεδρος της χώρας Πινέιρα.
Με κάθε ανέλκυση, η Χιλή γιορτάζει. Στις τέντες, κοντά στο σημείο διάσωσης, οι συγγενείς όλων των μεταλλωρύχων ξεσπούν σε πανηγυρισμούς και στους δρόμους, έχει στηθεί ένα υπαίθριο πάρτι.
Ο πρώτος που ανέπνευσε καθαρό αέρα μετά από 69 ημέρες ήταν ο 31χρονος Φλορένθιο Άβαλος, τα μεσάνυχτα της Τρίτης, τοπική ώρα. Κλαίγοντας με λυγμούς χάθηκε στην αγκαλιά του 7χρονου γιου του, αμέσως μόλις πάτησε τα πόδια του στην επιφάνεια της γης. Η σύζυγός του, ο Χιλιανός πρόεδρος, οι διασώστες και πλήθος δημοσιογράφος ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.
Η δεύτερη διάσωση θύμιζε περισσότερο γιορτή. Ο 40χρονος Μάριο Σεπούλβεδα Εσπίνα είχε ήδη ξεσπάσει σε πανηγυρισμούς πριν καν φθάσει στην επιφάνεια της γης. Με το που άνοιξε η πόρτα της ειδικής κάψουλας, γρήγορα χάθηκε στην αγκαλιά της συζύγου του, Ελβίρα. Στον πρόεδρο και στους υπουργούς που τον υποδέχθηκαν, έδωσε κομμάτια από πετρώματα ως σουβενίρ της εφιαλτικής περιπέτειάς του.
“Ποτέ δεν αμφέβαλα ότι θα σωθώ”, δήλωσε λίγα λεπτά αργότερα, στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του, εν αναμονή της μεταφοράς του στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Είπε, μάλιστα, πως θα συνεχίσει να εργάζεται στα ορυχεία, ζητώντας όμως εδώ και τώρα αλλαγές στη χώρα, και περιστοιχισμένος από την οικογένειά του, ευχαρίστησε τον Θεό, τον Χιλιανό πρόεδρο και τους διασώστες.
Στη συνέχεια, ήταν η σειρά του 52χρονου πρώην στρατιωτικού Χουάν Ιλάνες και μία ώρα αργότερα του μοναδικού αλλοδαπού από τους 33 μεταλλωρύχους, του 23χρονου Βολιβιανού Κάρλος Μαμάνι, που έπεσε στην αγκαλιά της συζύγου του, ενώ λίγα μέτρα πιο μακριά, το προεδρικό ζεύγος της Χιλής ανέμιζε, τιμήν ένεκεν, σημαιάκια της Βολιβίας.
Πιο δύσκολη ήταν η επόμενη περίπτωση, αυτή του νεότερου από τους 33, του 19χρονου Τζίμι Σάντσες. Με το που βγήκε από την κάψουλα ανέμισε τη σημαία της Χιλής και σχεδόν αμέσως παρελήφθη από φορείο, για εξετάσεις.
Το ίδιο περίπου συνέβη και με τον έκτο διασωθέντα, τον 30χρονο Οσμάν Αράγια, που δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους διασώστες και τον Θεό.
Πιο δύσκολη κρίνεται η διάσωση των πιο εξασθενημένων σωματικά και ψυχολογικά. Τουλάχιστον 10 πάσχουν από υπέρταση, διαβήτη και δερματοπάθειες, ενώ παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα και τρομερούς πόνους στα δόντια.
Αυτός που θα βγει τελευταιος, είναι ο Λουίς Ουρθούα, ο επικεφαλής της βάρδιας στις 5 Αυγούστου, την ημέρα που κατέρρευσε το ορυχείο. Όλοι του δίνουν τα εύσημα για το πώς βοήθησε τους άνδρες του να επιβιώσουν, εμψυχώνοντάς τους τις 2 πρώτες εβδομάδες, όταν ήταν ακόμα αγνοούμενοι.
Η επιχείρηση καταγράφεται καρέ καρέ από την κρατική τηλεόραση της Χιλής -που μεταδίδει τα πλάνα κατ’ αποκλειστικότητα- αλλά και μία υπόγεια κάμερα που βρίσκεται μαζί με τους υπόλοιπους εγκλωβισμένους, 700 μέτρα στα έγκατα της γης.
1.500 δημοσιογράφοι από 39 χώρες βρίσκονται στο σημείο και αναμεταδίδουν σε όλο τον κόσμο την επιχείρηση διάσωσης, την πρώτη στα παγκόσμια χρονικά που γίνεται σε τόσο μεγάλο βάθος.
Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα από την επιχείρηση διάσωσης των μεταλλωρύχων