Σε δραματικές συνθήκες, τις χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών, ζουν οι κάτοικοι πολλών περιοχών της Ρωσίας. Αιτία, ο παρατεταμένος καύσωνας σε συνδυασμό με τις εκατοντάδες πυρκαγιές που μαίνονται. Έντονες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για αδυναμία αντιμετώπισης της κατάστασης.
Σε δραματικές συνθήκες, τις χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών, ζουν οι κάτοικοι της Μόσχας, εξαιτίας του καύσωνα και του τοξικού νέφους το οποίο έχει σχηματιστεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας.
Η ατμόσφαιρα έχει καλυφθεί από πυκνό πέπλο δηλητηριώδους καπνού και οι συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα και σωματιδίων ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια έως και 7 φορές.
Καθώς το γκριζοκίτρινο σύννεφο συνεχώς πυκνώνει και διεισδύει σε κατοικίες, γραφεία, ακόμη και στο μετρό, οι κάτοικοι κυκλοφορούν με μάσκες και μαντήλια καλύπτοντας τις αναπνευστικές οδούς.
Η ανησυχία φουντώνει, ιατρικά κέντρα και υπηρεσίες δέχονται χιλιάδες τηλεφωνήματα από ανθρώπους σε απόγνωση, που ζητούν συμβουλές. Οι γιατροί συστήνουν σφράγισμα των παραθύρων με βρεγμένα πανιά και αποφυγή των μετακινήσεων.
Σε δύο από τα τρία αεροδρόμια της πόλης καταγράφονται καθυστερήσεις σε δεκάδες πτήσεις, ενώ πολλές χώρες ανακαλούν τους διπλωμάτες τους.
Περιγράφοντας την κατάσταση, δημοσιογράφος του Russia Today μετέδωσε μέσα από το δελτίο: “Φανταστείτε ότι βάζετε μπροστά τη μηχανή του αυτοκινήτου σας, σε ένα μικρό γκαράζ, με κλειστές τις πόρτες. Έτσι είναι τώρα στη Μόσχα… Οι γιατροί λένε -και προκαλεί πράγματι κατάπληξη- ότι το να μείνει κανείς έξω για τρεις ώρες ισοδυναμεί με το να έχει καπνίσει δύο πακέτα τσιγάρα!”.
Οι μετεωρολόγοι δεν προβλέπουν αλλαγή των καιρικών συνθηκών έως την Τρίτη, την ώρα που φήμες κάνουν λόγο για τεράστια αύξηση θανάτων που αποκρύβεται από τις αρχές -που μιλούν μόνο για 52 νεκρούς- προκειμένου να αποφευχθεί ο πανικός.
Κι ενώ οι φωτιές στα περίχωρα μαίνονται, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών ο αριθμός των εστιών σε ολοκληρη τη χώρα αυξήθηκε σε 853. Κάτοικοι και αρχές δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τον πύρινο εφιάλτη, όμως τα διαθέσιμα μέσα φαίνεται ότι δεν επαρκούν.
Η πρωτοφανής αυτή κατάσταση προκαλεί έντονες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης Πούτιν και της ετοιμότητάς της να αντιμετωπίσει τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης που έχουν δημιουργηθεί.
Σε επιφυλακή κηρύχθηκαν οι μονάδες πυρηνικών όπλων από τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς, με θερμοκρασίες κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου, το ίδιο και όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις φλεγόμενες ζώνες.
Ταυτόχρονα, εντείνονται οι φόβοι ότι η επέκταση των πυρκαγιών στις μολυσμένες από το Τσέρνομπιλ περιοχές της Νότιας Ρωσίας απειλεί να μεταφέρει ραδιενεργά υπολείμματα ως την καρδιά της Δυτικής Ευρώπης.
Συνέπεια της κατάστασης αυτής είναι η κατακόρυφη αύξηση που καταγράφεται στις τιμές στα σιτηρά, αλλά και το ρούβλι, μετά την καταστροφή μεγάλου μέρους της σοδειάς και την απαγόρευση των εξαγωγών από τον Πούτιν, ώστε να προστατευθεί η εσωτερική αγορά.