Οι πυρκαγιές και η παρατεταμένη ξηρασία στη Ρωσία προκαλούν μεγάλη ανησυχία και στις διεθνείς αγορές. Η καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων σιτηρών ενέχει τον κίνδυνο να προκληθούν ελλείψεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αυξήσεις τιμών και σε άλλα βασικά είδη διατροφής και ενδεχομένως μια επισιτιστική κρίση.
Οι πυρκαγιές και η παρατεταμένη ξηρασία στη Ρωσία προκαλούν μεγάλη ανησυχία και στις διεθνείς αγορές, καθώς η καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων σιτηρών ενέχει τον κίνδυνο έλλειψης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η τιμή του σιταριού εκτινάχθηκε ήδη, ενώ τυχόν έλλειψη του προϊόντος σε διεθνές επίπεδο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών και σε άλλα βασικά είδη διατροφής και, κατ’ επέκταση, μπορεί να προκαλέσει επισιτιστική κρίση.
Οι αγορές θορυβήθηκαν από το εμπάργκο στις εξαγωγές που αποφάσισε προ ημερών ο Πούτιν, για να προστατεύσει την εσωτερική αγορά, ενώ η ανησυχία εντείνεται καθώς υπάρχει ο φόβος ν’ ακολουθήσουν και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, που επίσης αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την παραγωγή τους, αλλά έχουν και τελωνειακή ένωση με τη Ρωσία που επιβάλλει συντονισμένες κινήσεις, όπως το Καζακστάν και η Λευκορωσία.
Το Κρεμλίνο, μάλιστα, εκτός από το σιτάρι σκοπεύει να απαγορεύσει και τις εξαγωγές σιτάλευρων, κριθαριού, σίκαλης και αραβόσιτου.
Στα χρηματιστήρια Ευρώπης και Αμερικής οι τιμές για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου πήραν απότομα την ανιούσα και έφθασαν σε υψηλό διετίας, καταγράφοντας 12% αυξηση την Πέμπτη στις ευρωπαϊκές αγορές, για να σημειώσουν την Παρασκευή οριακή υποχώρηση. Το δε αμερικανικό σιτάρι έχει αυξηθεί κατά 80% από τα μέσα Ιουνίου.
Η αναρρίχηση των τιμών άρχισε από τις 9 Ιουνίου, οπότε και κατεγράφη το πρόβλημα της ξηρασίας στη Νοτιοδυτική Ρωσία και άρχισαν να γεννώνται οι φόβοι για αδυναμία εκπλήρωσης των παραγγελιών από τους προμηθευτές τους επόμενους μήνες.
Ορισμένοι αναλυτές, πάντως, θεωρούν τεχνητή αυτή την άνοδο και την αποδίδουν σε κερδοσκοπία. Όπως υποστηρίζουν, υπάρχει πλεόνασμα σίτου στις αγορές του κόσμου, αφού έχουν προηγηθεί οι ιδιαίτερα πλούσιες σοδειές του 2008 και του 2009. Κατά συνέπεια, προεξοφλούν πως ακόμη κι αν βραχυπρόθεσμα οι εξελίξεις οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών του ψωμιού ή άλλων τροφίμων, τελικά οι τιμές των σιτηρών θα υποχωρήσουν.
Στον αντίποδα, στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων εκτιμά πως “η απόφαση της Ρωσίας προκαλεί στοιχεία έντονης αστάθειας στις αγορές και έχει τη δυνατότητα να εκτροχιάσει μία κατάσταση η οποία μέχρι σήμερα δεν ήταν και τόσο σοβαρή. Κι αυτό διότι αυτή το ρωσικό εμπάργκο μπορεί να διακόψει, έστω και προσωρινά, το διεθνές εμπόριο σιτηρών, καθώς όσοι διαθέτουν ικανοποιητικά αποθέματα θα προτιμήσουν να περιμένουν περαιτέρω άνοδο των τιμών πριν προχωρήσουν στην πώλησή τους”.