Στους δρόμους κατεβαίνουν ξανά την ερχόμενη πέμπτη οι εργαζόμενοι, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εξαιτίας των επώδυνων αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό. Συνδικαλιστικές οργανώσεις αποφάσισαν να προσφύγουν δικαστικά κατά συγκεκριμένων διατάξεων του νομοσχεδίου.
Διπλό “μέτωπο” έχουν ανοίξει τα συνδικάτα για το ασφαλιστικό. 24ωρη απεργία κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη, ημέρα που ψηφίζεται το νομοσχέδιο.
Την ίδια ώρα, εκτός από τις κοινωνικές αντιδράσεις, εύλογη ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση και η απόφαση μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων να προσφύγουν στα ελληνικά καθώς και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να ακυρώσουν ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Εκτός από την ΑΔΕΔΥ στην ίδια κατεύθυνση των δικαστικών προσφυγών κατά του ασφαλιστικού κινούνται οι σύλλογοι των δικηγόρων και μηχανικών.
Τα συνδικάτα θα επιχειρήσουν να αντικρούσουν το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι τα μέτρα στο ασφαλιστικό είναι συνταγματικά χάριν του γενικότερου δημόσιου συμφέροντος, όπως αυτό προσδιορίζεται από τις δανειακές ανάγκες της χώρας.
Στόχος τους είναι να ανατρέψουν τις ρυθμίσεις που αφορούν, στην ενοποίηση των ταμείων με ένταξη των υπαλλήλων του δημοσίου στο ΙΚΑ, στην επιβολή ΛΑΦΚΑ, στην περικοπή 13ης και 14ης σύνταξης καθώς και στην απότομη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών.
Την ίδια ώρα στο “κόκκινο” βρίσκονται τα περισσότερα επικουρικά ταμεία, 700.000 ασφαλισμένων, λόγω έλλειψης χρημάτων.
Στα πρόθυρα της κατάρρευσης ακόμη και μετά την ενοποίηση τους είναι τα επικουρικά, συνεταιρεστικών οργανώσεων, ηλεκτροτεχνιτών, τσιμεντοβιομηχανίας, το επικουρικό ταμείο ΔΕΚΟ και τραπεζών, το ταμείο πρόνοιας δημοσίου που δίνει το εφάπαξ αλλά και το ΤΕΑΔΥ που κινδυνεύει αφού από την 1/1/2011 δεν θα έχει νέες εισφορές, δηλαδή νέους πόρους επειδή όλοι οι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι θα ασφαλίζονται πλέον στο ΙΚΑ.
Εκτιμάται ότι πολλά από αυτά μετά το 2011 θα αναγκαστούν να κόψουν τις συντάξεις ακόμη και κάτω από το σημερινό ποσοστό του 20%.