Υστερούν τα έσοδα έναντι των στόχων του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου. Αισιόδοξος εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, ότι "υπάρχει φως στο τούνελ". Νέο μήνυμα για λιτότητα στέλνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Υστερούν τα έσοδα έναντι των στόχων του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου και αυτό προκαλεί έντονο προβληματισμό. Η αύξηση των καθαρών εσόδων στο εξάμηνο φθάνει το 7,2%-7,3%, έναντι 8,3% στο πεντάμηνο.
Με τον πήχη για το σύνολο του έτους να έχει τεθεί στο 11,7%, η “μαύρη” τρύπα έναντι του στόχου αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ο Ιούνιος κινήθηκε χειρότερα από τον Μάιο.
Ωστόσο, η εκτέλεση του προϋπολογισμού συνεχίζει να βρίσκεται εντός στόχων, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να εμφανίζει, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, μείωση πάνω από 40% στο πρώτο εξάμηνο. Η προσαρμογή όμως είναι μεγαλύτερη από το σκέλος των δαπανών, καθώς ήδη από τον Ιούνιο πέρασαν οι νέες μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα.
Ο πρωθυπουργός, με συνέντευξή του στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η προσπάθεια αποδίδει, υποστηρίζοντας ότι “υπάρχει φως στο τούνελ. Αλλά πρέπει να πάρουμε όλοι πρωτοβουλία. Για να φύγουμε από επιτηρήσεις, χρειάζεται να γίνει η Ελλάδα παραγωγική και όχι παρασιτική”.
Ανάλογη είναι και η εικόνα στο ταμειακό έλλειμμα, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μειώθηκε πάνω από 36% στο εξάμηνο, όμως και εκεί η εικόνα είναι ίδια, δηλαδή η μείωση του ελλείμματος προέρχεται κυρίως από τις δαπάνες.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ στέλνει νέο μήνυμα για λιτότητα, καθώς όπως υποστηρίζει μόνο αν διορθωθούν οι δημοσιονομικές ανισορροπίες, θα έρθει η ανάκαμψη. “Είμαστε σε μια περίοδο -τονίζει ο Ζαν Κλοντ Τρισέ- που πρέπει να διαχειριστούμε πολύ σφιχτά τους προϋπολογισμούς μας. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη δημοσιονομική ακαμψία. Τη θεωρώ καλή διαχείριση του προϋπολογισμού”.
Ενόψει του κρίσιμου τεστ που θα διενεργήσουν οι απεσταλμένοι της τρόικας, στις αρχές Αυγούστου προκειμένου να εγκρίνουν την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με 5 κρίσιμα μέτωπα.
Το πρώτο είναι η πορεία των εσόδων, που επηρεάζονται από την ύφεση, το δεύτερο είναι η αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών, που φέρνουν περαιτέρω μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Στο μικροσκόπιο της τρόικας αναμένεται να μπουν, εκ νέου, τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ και η απαίτηση να καταγράφονται οι εγγυήσεις του δημοσίου στο χρέος, ενώ αγκάθι παραμένει και το θέμα των επιχορηγήσεων των ασφαλιστικών ταμείων, που έχουν ήδη εξαντλήσει το 67% του συνολικού ποσού που δικαιούνται για φέτος, καθώς και τα χρέη των νοσοκομείων.