Απασχόληση αντί αυξήσεων και όχι μονομερής διαιτησία ζητεί ο ΣΕΒ, αυξήσεις στο ύψος του ευρωπαϊκού πληθωρισμού ζητά η ΓΣΕΕ, για την υπογραφή της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Απασχόληση αντί αυξήσεων και όχι μονομερής διαιτησία ζητεί ο ΣΕΒ, αυξήσεις στο ύψος του ευρωπαϊκού πληθωρισμού ζητά η ΓΣΕΕ, για την υπογραφή της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Σε ρήξη οδηγείται, όπως όλα δείχνουν, το μέτωπο των εργοδοτών λίγο πριν τη τελική στροφή για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αφού ο ΣΕΒ δεν δέχεται καν να τεθεί στο τραπέζι της διαβούλευσης το πλαίσιο της διαιτησίας, ενώ ως προς το θέμα των μισθολογικών αυξήσεων παραμένει αμετακίνητος.
Η θέση του ΣΕΒ είναι ότι, πρέπει να διασφαλιστούν κατ’ αρχήν οι θέσεις εργασίας, άποψη που αποτυπώνεται και στο Μνημόνιο το οποίο έχει υπογράψει η ελληνική Κυβέρνηση με τη τρόικα.
Η ρήξη στο μέτωπο των εργοδοτών αφήνει στον “αέρα” το πλαίσιο της Διαιτησίας, το οποίο σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη κατάργηση της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής.
Στον “αέρα” είναι επίσης η υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι πάμε για κλαδικές συμβάσεις, με ορατό το ενδεχόμενο εμπλοκής με τη τρόικα αφού η πρώτη κλαδική στο εμπόριο φαίνεται να κλείνει με αυξήσεις για το 2011 και το 2012.
Πεδίο συνεννόησης επιθυμεί να βρει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, όπως ξεκαθάρισε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, χωρίς όμως να απεμπολούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Σε κάθε περίπτωση, οι εισοδηματικές απώλειες για τους εργαζομένους θα είναι βαριές με τη ΓΣΕΕ να τις υπολογίζει στο 15%, συνεκτιμώντας τη διαμόρφωση του φετινού πληθωρισμού στο 4% και πλέον.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το κόστος εργασίας στη χώρα μας μειώθηκε κατά 2,4% στο τέταρτο τρίμηνο του 2009 και κατά 1,6% στο πρώτο τρίμηνο του 2010, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το 2009 το 50% των εργαζομένων είχε μείωση κατά 4% των μέσων εβδομαδιαίων ωρών εργασίας άρα και των ανάλογων αποδοχών τους, ενώ το 10% των εργαζομένων είχε προσωρινή περικοπή αποδοχών κατά 10%.