Θετικό το κλίμα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ηχηρή παρέμβαση Παπούλια. Συναίνεση διαπίστωσαν Παπανδρέου, Καρατζαφέρης. Τι πρότεινε ο Σαμαράς. Απόντες Παπαρήγα, Τσίπρας. Διαφάνεια, ευθύνη υπουργών, εκλογικός νόμος, επί τάπητος.
Ολοκληρώθηκε στις 2.30 μετά το μεσημέρι της Δευτέρας η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με θέμα τις οικονομικές εξελίξεις και την πορεία της χώρας.
Στη σύσκεψη δεν μετείχαν οι Αλέκα Παπαρήγα και Αλέξης Τσίπρας. Αντίθετα, πήρε μέρος ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ενημέρωσε επί 50 λεπτά τον Κάρολο Παπούλια και τους πολιτικούς αρχηγούς για τον μηχανισμό στήριξης του ευρώ που αποφάσισε την Κυριακή το έκτακτο Ecofin.
Κατά τον διάλογο που είχαν οι αρχηγοί με τον κ. Παπούλια, μπροστά στις κάμερες, όταν κάθησαν στο τραπέζι της σύσκεψης, ο Πρόεδρος σχολίασε απευθυνόμενος στον κ. Παπακωνσταντίνου: “Κύριε, υπουργέ, ξενύχτησες, αλλά δεν φαίνεται καθόλου”. Ο πρωθυπουργός πήρε τον λόγο για να πει: “Αυτή την περίοδο χρειάζεται στην ΕΕ να δουλεύουμε Σαββατοκύριακα, για να προλαβαίνουμε τις αγορές που ανοίγουν τη Δευτέρα… Αυτές είναι πλέον ο αντίπαλός μας”.
Ο κ. Σαμαράς ζήτησε να ενημερωθεί από τον υπουργό Οικονομικών για την αντίδραση των αγορών μετά την ιστορική απόφαση του Ecofin για την “ασπίδα” των 750 δισ. για το ευρώ και ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι τα spread έπεσαν 1.000 μονάδες.
Ηχηρή παρέμβαση Παπούλια
Η συζήτηση που ακολούθησε άνοιξε με μια μεστή εισήγηση από τον Κάρολο Παπούλια, ο οποίος τόνισε ότι “η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και βαθιά πολιτική” και συνέστησε συγκεκριμένες δράσεις.
“Καλούμαστε να διαψεύσουμε όσους αμφιβάλλουν ότι θα τα καταφέρουμε. Δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις, αλλά για έμπρακτη πολιτική και δραστικές παρεμβάσεις” είπε ο Κάρολος Παπούλιας και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, προτείνοντας τη μετατροπή της σε ιδιώνυμο αδίκημα.
“Είναι απόλυτα αναγκαίο να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής… Να στερεοποιηθεί η νομοθεσία και να τιμωρούνται οι επίορκοι δημόσιοι και κρατικοί λειτουργοί γρήγορα, αποτελεσματικά, παραδειγματικά” δήλωσε ο Πρόεδρος.
Παράλληλα, μίλησε γα ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου, ενώ ζήτησε να υπάρξει “μηδενική ανοχή” στην εξαίρεση των πολιτικών από κανόνες που ισχύουν για τους πολίτες, επισημαίνοντας την ανάγκη να επέλθουν αλλαγές σε ό,τι αφορά στη βουλευτική ασυλία και τους νόμους περί ευθύνης υπουργών και περί πόθεν έσχες υπουργών. Κατά πληροφορίες, έθιξε και το θέμα της μείωσης των αποδοχών των βουλευτών.
Η διαφάνεια στον δημόσιο βίο, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και ο εκλογικός νόμος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που ακολούθησε μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και η οποία διήρκεσε για μία και πλέον ώρα.
Δηλώσεις αρχηγών
Κατά την έξοδό του από το προεδρικό μέγαρο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στη σύσκεψη υπήρξε συναίνεση με τους κ. Σαμαρά και Καρατζαφέρη για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στη χώρα και που -όπως επισήμανε- τώρα είναι πλέον εφικτό να πραγματοποιηθούν, αφού διασφαλίσθηκε η σωτηρία της.
“Πρέπει -είπε ο πρωθυπουργός- ν’ αφήσουμε πίσω την Ελλάδα του χθες, να δώσουμε τέλος στην Ελλάδα της αδικίας και της ατιμωρησίας, της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας. Τέλος στην Ελλάδα όπου ένα πολιτικό σύστημα υπηρετεί ειδικά και συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι το συλλογικό συμφέρον, της χώρας, του λαού, των πολιτών”.
Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για “δικαίωση της Ελλάδας”. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, με τις θυσίες του ελληνικού λαού και με τον αγώνα που έγινε σε Ευρώπη και παγκοσμίως διασφαλίσθηκε ένας μηχανισμός στήριξης και προστασίας της χώρας μας και της οικονομίας της και επιπλέον αναγνωρίστηκε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά έχει σχέση με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ανάγκη ρυθμίσεων σε αυτό.
Κλείνοντας τη δήλωσή του, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο μηχανισμός στήριξης δίνει πλέον στη χώρα τον χρόνο για να γίνουν οι σοβαρές και μεγάλες αλλαγές. Η κυβέρνηση -είπε ο πρωθυπουργός- έχει πρόγραμμα, τόνισε όμως ότι απαιτείται η συμμετοχική παρουσία όλων, πολιτών και κομμάτων, και στο σημείο αυτό εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία των κ. Παπαρήγα και Τσίπρα από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Ο Αντωνης Σαμαράς, σε δηλώσεις του από τη Ρηγίλλης, μίλησε για την ανάγκη να αναληφθούν με τη μέγιστη δυνατή συμφωνία του πολιτικού κόσμου πρωτοβουλίες “που ανοίγουν τον δρόμο για τολμηρές τομές στο σύστημα διακυβέρνησης και στην οικονομία”, και να αποκρουσθούν πολιτικές συμπεριφορές “που πυροδοτούν την πολιτική οργή, κάνοντάς την ανεξέλεγκτη”.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι κατά τη σύσκεψη πρότεινε την αλλαγή του νόμου περι ευθύνης υπουργών, τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, μέτρα για τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή, μέτρα για την αναπλήρωση του εισοδήματος των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων και για την τόνωση της ανάπτυξης της οικονομίας. Παράλληλα, ζήτησε την άμεση απόσυρση του μεταναστευτικού νόμου και του Καλλικράτη, προτάσεις όμως που απέρριψε ο πρωθυπουργός.
Κλείνοντας τη δήλωσή του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση φέρει “αποκλειστική ευθύνη” για τη θέση αδυναμίας που βρίσκεται σήμερα η χώρα, επισήμανε όμως ότι “εάν η κυβέρνηση έχει διάθεση για εθνική συνεννόηση μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή κρίση, μπορούν να γίνουν άμεσα σημαντικά βήματα”.
“Δεν συζητάμε για συγκυβέρνηση ή για οικουμενικά σχήματα, αλλά προτείνω την ελάχιστη συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στην κρίση. Ασφαλώς θεωρούμε απαραίτητη την συμμετοχή των κομμάτων της αριστεράς και θα ζητήσω να συναντηθώ μαζί τους, έστω και διμερώς” κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για συνάντηση σε “καλό κλίμα” και για “οικουμενική συνεννόηση” έκανε λόγο εξερχόμενος ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. “Συζητήσαμε οικονομικά και άλλα θέματα… Αν όλα πραγματοποιηθούν, η κρίση θα είναι μια ευκαιρία για τη χώρα” είπε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.
Αντιδράσεις αριστεράς
Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ σχολιάζει πως “αμέσως μετά το ‘πανηγύρι’ που έστησαν οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, κατακρεουργείται και ότι εχει απομείνει και από το ασφαλιστικό”.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη σύσκεψη “παρωδία”. “Σήμερα δεν υπήρχε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αλλά συνάντηση των κυρίων Παπανδρέου, Σαμαρά, Καρατζαφέρη. Της εγχώριας, δηλαδή, τρόικας που σε συνεργασία με τη διεθνή ετοιμάζονται να θυσιάσουν τη κοινωνική συνοχή και τις κατακτήσεις δεκαετιών του ελληνικού λαού” τόνισε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.