Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευσης για τη διόρθωση που προστέθηκε στο μνημόνιο με την τρόικα, μετά την ψήφισή του από τη Βουλή, σύμφωνα με την οποία ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα μπορεί πλέον να κλείνει δάνεια και συμφωνίες με EE - ΔΝΤ, παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο.
ύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε διόρθωση που προστέθηκε εκ των υστέρων στο μνημόνιο με την τρόικα, μετά την ψήφισή του από τη Βουλή, σύμφωνα με την οποία ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα μπορεί πλέον να κλείνει δάνεια και συμφωνίες με τους εταίρους μας και το ΔΝΤ, παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο.
Η αντιπολίτευση μιλά για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, ενώ το γεγονός στάθηκε αφορμή για να υπάρξε και το πρώτο ρήγμα στη σύσκεψη των αρχηγών υπο τον Κάρολο Παπούλια, την προσεχή Δευτέρα.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γνωστοποιεί την απόφασή του να μη συμμετάσχει, σημειώνοντας ότι “το σημερινό πρωτοφανές στα μεταπολιτευτικά χρονικά κοινοβουλευτικό πραξικόπημα γελοιοποιεί και απαξιώνει την πολιτική ζωή, το κοινοβούλιο, τη δημοκρατία”.
“Μετά την εκχώρηση μέρους της λαϊκής κυριαρχίας, η κυβέρνηση καταργεί και την κοινοβουλευτική διαδικασία, υποβιβάζοντάς την σε απλή ‘ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων’ ” επισημαίνει ο κ. Τσίπρας και προσθέτει: “…Υπό αυτές τις συνθήκες, η παρουσία μου στη σύσκεψη, το μόνο που θα σηματοδοτούσε είναι την αποδοχή και τη νομιμοποίηση της πρωτοφανούς αυτής θεσμικής εκτροπής”.
Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας είχε καταγγείλει την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να προχωρήσει “σε ένα κλίμα συναινέσεων με διαδοχικά κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα”.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέβηκε στο βήμα και εξήγησε: “Και βεβαίως η δανειακή σύμβαση θα έρθει στη Βουλή και θα ψηφιστεί. Άρα, λοιπόν, είναι απολύτως ορθά όλα όσα έχουν γίνει. Η αλλαγή, την οποία ζητήσαμε σήμερα είναι για να μην υπάρξει ασάφεια και καθυστέρηση στο αίτημα εκταμίευσης. Τίποτε άλλο, πέρα από αυτό”.
Ωστόσο, οι αντιδράσεις δεν κόπασαν. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης τόνισε ότι “η κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάζει ένα νόμο την επόμενη ημέρα”. “Αν σε τελευταία ανάλυση αυτά δεν ήταν θέματα ουσίας, δεν υπήρχε λόγος να τα φέρει εσπευσμένα, την τελευταία στιγμή, λίγο πριν ψηφίσουμε το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση” ανέφερε.
Μάλιστα, το ΚΚΕ προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και ζήτησε να του δοθεί ο χρόνος προκειμένου να μαζέψει υπογραφές για να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, με τον Θανάση Παφίλη να διαμηνύει ότι “τέτοιοι αιφνιδιασμοί και τέτοιες πραξικοπηματικές ενέργειες δεν πρόκειται να περάσουν”.
Μπροστά στον φόβο μιας τέτοιας εξέλιξης, που θα απέτρεπε την ψήφιση της τροπολογίας κι έτσι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν θα μπορούσε να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για την τυπική συμφωνια εκταμίευσης των χρημάτων της βοήθειας, ο προεδρεύων της Βουλής προχώρησε με συνοπτικές διαδικασίες στον τερματισμό της συνεδρίασης.
Το ΚΚΕ προέβη αμέσως σε διάβημα στον Φίλιππο Πετσάλνικο, μιλώντας για “έσχατο σημείο εξευτελισμού της Βουλής”.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο “αναγκαίο, αν και ασυνήθιστο” κοινοβουλευτικό χειρισμό, ο οποίος όμως κινείται στο πλαίσιο του Συντάγματος.