Στα μετεκλογικά παζάρια επικεντρώνεται πλέον το ενδιαφέρον στη Βρετανία, καθώς το αποτέλεσμα της κάλπης δεν έδωσε στους Συντηρητικούς του Κάμερον την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Ρόλο - κλειδί στις εξελίξεις θα διαδραματίσουν οι Φιλελεύθεροι του Νικ Κλεγκ.
Στα μετεκλογικά παζάρια επικεντρώνεται πλέον το ενδιαφέρον στη Βρετανία, καθώς το αποτέλεσμα της κάλπης έδωσε στους Συντηρητικούς του Κάμερον τη νίκη σε ποσοστά, όχι όμως και την πολυπόθητη αυτοδυναμία.
Με βάση τα τελικά αποτελέσματα, οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν 306 έδρες, οι Εργατικοί 258 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 57.
Παρά τη δεύτερη θέση, ο Γκόρντον Μπράουν δεν εγκαταλείπειτην προσπάθεια να παραμείνει πρωθυπουργός, μέσω της συνεργασίας με τους Φιλελευθερους Δημοκράτες. “Οι ψηφοφόροι μίλησαν. Τώρα είναι υποχρέωσή μας να το αξιοποιήσουμε για το καλό του τόπου” είπε στην πρώτη του μετεκλογική δήλωση, δίνοντας το στίγμα του.
Ο ηγέτης των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι χρειάζεται νε επιτευχθεί σύμφωνία γρήγορα, γι’ αυτό και έκανε άμεσα ανοιχτή προσφορά στους Φιλελευθερους.
“Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια δυνατή και σταθερή κυβλέρνηση, που θα έχει διάρκεια, που θα έχει τη στήριξη του λαού, για να λάβει τις δύσκολες αποφάσεις που χρειάζονται για να μπει η χώρα στη σωστή πορεία για ένα καλύτερο μέλλον” δήλωσε αμέσως μόλις ξεκαθάρισε το αποτέλεσμα.
Έτσι, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, παρότι ήρθαν τρίτη δύναμη, αναδεικνύονται σε ρυθμιστές της κατάστασης. Ο ηγέτης τους Νικ Κλεγκ είπε ότι θα αρχίσει συνομιλίες κατ’ αρχάς με του Συντηρητικούς. “Νομίζω -είπε- ότι το Συντηρητικό Κόμμα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει για το καλό της χώρας.
Ωστόσο, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και Συντηρητικοί έχουν ριζικά διαφορετικές θέσεις σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην Ευρώπη και στο μεταναστευτικό, γεγονός που κάνει τον Γκόρντον Μπράουν να ελπίζει ότι τελικά η παράταξη του Νικ Κλεγκ θα στραφεί στους Εργατικούς. Έσπευσε, μάλιστα, να τους προσφέρει ένα από τα βασικά τους αιτήματα, την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, για την οποία -όπως είπε ο Μπράουν- θα κληθεί να τοποθετηθεί ο λαός με δημοψήφισμα.
Για όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, το μεγάλο στοίχημα θα είναι η βιωσιμότητα, καθώς η εμπειρία του 1974 -όταν υπήρξε και πάλι συνασπισμός Συντηρητικών με τους Φιλελεύθερους- ήταν πικρή. Σ’ ένα εξάμηνο στήθηκαν και πάλι κάλπες, που έβγαλαν νικητές τους Εργατικούς.