Αποφασισμένη να κρατήσει την έδρα της εμφανίζεται η Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός, ωστόσο, δεν φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει στη σύσταση νέου πολιτικού φορέα, στην παρούσα συγκυρία.
Αποφασισμένη να κρατήσει την έδρα της εμφανίζεται η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μετά τη διαγραφή της από τη ΝΔ ξεκινά την πορεία της ως ανεξάρτητη βουλευτής, ξεκαθαρίζοντας ότι θα κάνει διακριτή την παρουσία της με δημόσιες τοποθετήσεις και θα υπερασπίζεται τις απόψεις της.
“Θα παραμείνω βουλευτής, θεωρώ ότι γι’ αυτή την έδρα έχω δώσει τους δικούς μου αγώνες και δικαιούμαι να είμαι στη Βουλή των Ελλήνων” είπε η κ. Μπακογιάννη μιλώντας την Παρασκευή το βράδυ στο κεντρικό δελτίο του MEGA.
Η πρώην υπουργός, ωστόσο, δεν φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει στη σύσταση νέου πολιτικού φορέα, στην παρούσα συγκυρία. “Ούτε το έχω σκεφτεί, ούτε με απασχολεί στη φάση αυτή. Είμαστε σε μία φάση μετάβασης και αυτογνωσίας. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα χάνεται, ποιος ενδιαφέρεται τι θα κάνω εγώ; Εδώ δεν ενδιαφέρομαι εγώ…” δήλωσε.
“Αυτό που πρέπει σήμερα να καταλάβουμε -είπε στο MEGA η βουλευτής- είναι ότι μας υπερβαίνουν οι περιστάσεις, ότι ο κόσμος έχει οργή με το σύνολο του πολιτικού συστήματος και άρα με όλους εμάς και αυτή την οργή θα την απαντήσουμε μόνο αν βγάλουμε το δικό μας συμφέρον από τη μέση και δούμε μόνο το δικό του. Αυτό πιστεύω και αυτό είπα με τη θέση μου”.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε, η κ. Μπακογιάννη υπερασπίστηκε σθεναρά την επιλογή της να ψηφίσει “ναι” επί της αρχής στη συμφωνία χρηματοδότησης της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ενώ παράλληλα πρότεινε μείωση της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 50%.
Η πρώην υπουργός παραδέχτηκε ότι είχε έρθει σε επαφή και με άλλους βουλευτές της ΝΔ που συμμερίζοταν τις απόψεις της να υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, αποκάλυψε όμως ότι τους συνέστησε να ακολουθήσουν την κομματική γραμμή.
“Εγώ -ανέφερε χαρακτηριστικά- δεν ήθελα με κανένα τρόπο να δοθεί εικόνα διάσπασης ή προβλήματος στη ΝΔ. Δεν υπήρχε κανενός είδους εσωκομματικός στόχος στη στάση μου. Και γι’ αυτό ήθελα να αποφύγω καθετί το οποίο θα μπορούσε να εκληφθεί ως ιδιοτελές, ως προσωπική πικρία, ότι παίρνω τους ανθρώπους…”.
“Δεν δημιουργώ κανένα πρόβλημα -συνέχισε- ψήφισα κατά συνείδηση και εάν χτες οι δύο αρχηγοί αφήναν τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση, το αποτέλεσμα θα ήταν 180 υπέρ και το μήνυμα θα ήταν πολύ ισχυρότερο”.
Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Μπακογιάννη απέφυγε να σχολιάσει τη στάση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μέχρι τώρα δεν έχει μιλήσει για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Αρκέστηκε να πει: “Δεν θα σχολιάσω τίποτα, νομίζω πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο… Είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο συνεργάστηικα στενά τα τελευταία 3,5 χρόνια και εκτίμησα ότι κατέβηκε στις κελογές λέγοντας την αλήθεια ότι χρειάζονται σκληρά μέτρα, ένα κομμάτι τουλάχιστον…”.
Δείτε όλη τη συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στο MEGA
Την ίδια ώρα, στη Ρηγίλλης επιμένουν ότι το θέμα της κ. Μπακογιάννη θεωρείται λήξαν, αν και οι στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ Βασίλης Μιχαλολιάκος και Γιάννης Μανώλης ζήτησαν απο την πρώην υπουργό Εξωτερικών να παραδώσει την έδρα της, κατηγορώντας την οτι εχει μεγάλες ευθύνες για την ήττα του κομματος στις πρόσφατες εκλογές.
Το πρωί της Παρασκευής, την πρώην υπουργό επισκέφθηκαν στο γραφείο της οι βουλευτές Ηλείας Γιώργος Κοντογιάννης, Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης και ο ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλλακάκης.
Για τη διαγραφή της κ. Μπακογιάννη από τη ΝΔ ρωτήθηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος όμως απέφυγε να σχολιάσει και αρκέστηκε να επικροτήσει την υπερψήφιση των μέτρων για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της οικονομίας.
Ερωτηθείς για το αν ήταν άδικη η διαγραφή καθώς και αν “βολεύει πολιτικά τη βουλευτή, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ απάντησε: “Δεν έχω να πω τίποτα… Το μόνο που θέλω να σας πω είναι ότι είναι ευτύχημα ότι τα μέτρα ψηφίστηκαν και η Ελλάδα έχει βάσιμη ελπίδα να αποφύγει την πτώχευση”.
Σχολιάζοντας τη διαγραφή Μπακογιάννη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης είπε από το βήμα της Βουλής: “Ο σχεδιασμός, φάνηκε ξεκάθαρα, ποιος ήταν από την αρχή, να χρησιμοποιηθεί όλη αυτή η συζήτηση για το Μηχανισμό Στήριξης και τις από εδώ και πέρα εξελίξεις, ως μηχανισμός εσωτερικών εκκαθαρίσεων στη ΝΔ. Περί αυτού πρόκειται. Κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τη συγκυρία, για να ξεκαθαρίσουν το εσωκομματικό τους μέτωπο”.
Από την πλευρά του, το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις με τις διαγραφές και στα δύο μεγάλα κόμματα, σημείωσε: “Οι διαφοροποιήσεις βουλευτών και οι οποίες φημολογούμενες αλλαγές στο αστικό πολιτικό σύστημα, δεν πρόκειται να καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Αυτές, θα τις καθορίσει η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα, η λαϊκή πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής”.