Σε υψηλούς τόνους και στη βαριά σκιά της δολοφονικής επίθεσης στο κέντρο της Αθήνας διεξήχθη την Πέμπτη στο Κοινοβούλιο η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τα επώδυνα μέτρα που "ενεργοποιούν" τον μηχανισμό σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας.
Σε υψηλούς τόνους και στη βαριά σκιά της δολοφονικής επίθεσης στο κέντρο της Αθήνας διεξήχθη την Πέμπτη στο Κοινοβούλιο η συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου για τα επώδυνα μέτρα που “ενεργοποιούν” τον μηχανισμό σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας.
Παίρνοντας τον λόγο, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στον άδικο χαμό των τριών νέων, μεταξύ των οποίων μια έγκυος γυναίκα. “Μας θέτει όλους ενώπιον των ευθυνών μας. Ούτε η βία ούτε οι πέτρες θα μας βγάλουν από την επιτήρηση, αντίθετα θα μας βάλουν πιο βαθιά στην ύφεση και την ανυποληψία. Και η πορεία της χώρας κρίνεται. Κρίνεται η οικονομία, η δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή, ο ίδιος ο Ελληνισμός” είπε ο πρωθυπουργός.
“Σήμερα -πρόσθεσε- καλούμαστε όλοι ανεξαιρέτως να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Η βία δεν δίνει λύσεις, αντιθέτως δημιουργεί νέες πληγές… Ας απομονώσουμε όλοι μας, επιτέλους, τη βία και όσοι συμφβωνούν και όσοι διαφωνούν με τις πολιτικές μας επιλογές… Κατανοούμε τις διαμαρτυρίες και την οργή, συμπάσχω, αλλά δεν αντέχουμε άλλες πληγές”.
Ο πρωθυπουργός ανέβασε στα ύψη τους τόνους απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, κάνοντας αναφορά στα σκάνδαλα της Siemens και του Βατοπαιδίου, σε προκλητικές δαπάνες διοίκησης, σε κρούσματα διαφθοράς, σε πελατοκεντρική αντίληψη στη διακυβέρνηση. Προανήγγειλε, μάλιστα, την παραπομπή στον εισαγγελέα όσων ευθύνονται για την οικονομική κατάσταση.
“Αν δεν είχε συμβεί αυτό το πλιάτσικο, δεν θα ήμασταν εδώ να ζητάμε θυσίες από τον ελληνικό λαό. Διασυρμός της χώρας μας όχι μόνο από δάνεια, χρέη, αλλά από τα συνεχή ψέματα…” είπε και πρόσθεσε: “Αυτά μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση, αυτά καλούμαστε να αλλάξουμε… Τέλος στην Ελλάδα που μας πληγώνει, τέλος στα εγκληματα των τελευταίων ετών”.
Ο κ. Παπανδρέου κατήγγειλε τη ΝΔ για “λιποταξία” και “ανευθυνότητα” και την κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες της και να τολμήσει να ψηφίσει το νομοσχέδιο, αφού -όπως είπε- δεν έχει να προτείνει άλλη εναλλακτική για διάσωση της χώρας και την αποφυγή της χρεοκοπίας.
“Οι λαοί των άλλων κρατών αποφασίζουν να δώσουν δάνεια στην Ελλάδα, εμείς απέναντι σε αυτούς δεν δείχνουμε ότι υπάρχει η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και ιδιαίτερα από αυτούς που έχουν την ευθύνη” επισήμανε.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η χώρα και αψηφά το όποιο πολιτικό κόστος. “Όλοι θα κριθούμε από την ιστορία, αν πετύχαμε την αλλαγή ή αν αποτύχαμε, εμείς πάντως βάζουμε πλώρη με στόχο να πετύχουμε” είπε και εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι “θα βγούμε νικητές”. “Η χώρα -τόνισε- έχει περάσει από δύσκολες περιπέτειες και τα έχει καταφέρει”.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι “το εθνικό συμφέρον επιτάσσει την ευρεία συναίνεση στο ελληνικό Κοινοβούλιο”. “Δεν τίθεται -είπε- θέμα αυξημένης κατά το Σύνταγμα πλειοψηφίας, τίθεται ζήτημα πολιτικής ευθύνης για τον καθένα μας, για όλους μας. Το ν/σ θα ψηφιστεί ούτως ή άλλως με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ. Αυτό για να είμαστε συνεπείς απέναντι στη συνείδησή μας, την πατρίδα και βεβαίως τις διεθνείς μας υποχρεώσεις”.
Σε υψηλούς τόνους απάντησε στον πρωθυπουργό και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ξεκίνησε επίσης την ομιλία του με αναφορά στους τρεις νεκρούς της εμπρηστικής επίθεσης. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για “επεισόδιο τυφλής βίας” που συγκλονίζει και επιβεβαιώνει φόβους.
“Οφείλουμε να αφουγκραστούμε την κοινωνία, που σήμερα δεν ανέμενε από σας, σε τέτοιες ώρες δύσκολες, αυτή την πρωτόγνωρη όξυνση που προσφέρατε με την ομιλία σας” είπε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέδωσε τη στάση Παπανδρέου στην αμηχανία του -όπως είπε- και στις ευθύνες που φέρει ο ίδιος και η κυβέρνησή του για τη σημερινή κατάσταση και τον κατηγόρησε για λαϊκισμό.
“Επί 20 λεπτά βρίζατε τη ΝΔ, δεν αναφερθήκατε στο θέμα που συζητάμε. Εσείς μας οδηγήσατε σε αυτό. Επί των ημερών σας εκοξεύθηκαν τα spread και έγιναν οι αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις. Μιλήσατε για δώρα σε συνδικαλιστές. Ποιος; Ο αρχηγός του κόμματος του Μαυράκη με το δωράκι των 500 εκατ.” είπε ο κ. Σαμαράς.
“Η ελληνική οικονομία παρομοιάστηκε με τον ‘Τιτανικό’ επί των ημερών σας από τον υπ. Οικονομικών, που καλύτερα τόσο καιρό θα ήταν να μην μιλαγε στο εξωτερικό” πρόσθεσε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και τη διόγκωση του δημόσιου τομέα τη δεκαετία του ’80.
Απαντώντας στον πρωθυπουργό για τη σύγκριση της στάσης στην ελληνική Βουλή με τα ξένα Κοινοβούλια, είπε ότι έξω “ψηφίζουν να δοθεί στην Ελλάδα ένα φάρμακο, δεν ψηφίζουν τη δοσολογία του, εσείς εδώ ψηφίζετε ένα φάρμακο σε δοσολογία που κινδυνεύει να σκοτώσει τον ασθενή και αυτό εμείς δεν μπορούμε να το δεχτούμε”.
Ο κ. Σαμαράς επισήμανε για μία ακόμη φορά την ανάγκη να υπάρξει διαφορετικό μίγμα οικονομικής πολιτικής, με λήψη μέτρων για την τόνωση της οικονομίας, αλλά και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, και τόνισε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση θα οδηγήσουν την οικονομία πιο βαθειά στον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Γι’ αυτό και ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.
Παράλληλα, δήλωσε ότι στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα θα πρέπει να τεθούν θέματα όπως η μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και η αναθεωρητική Βουλή, ώστε να περάσουν τομές που απαιτεί η κοινωνία.
Η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα “δεν πρόκειται να συνδράμει για να βγει το κεφάλαιο από τα αδιέξοδά του”.
Σχολίασε, μάλιστα, ότι “για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ακούσαμε έκκληση συστράτευσης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ κατά ΚΚΕ” και διεμήνυσε: “Ένα πράγμα δεν πρόκειται να πετύχετε, να μας στριμώξετε”.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης ανακοίνωσε ότι ο ΛΑΟΣ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, θα το κάνει όμως με “μεγάλο βάρος και με μεγάλο πόνο”. “Πηγαίνουμε -είπε- σε μια αναγκαστική εκχώρηση του ‘ναι’, αλλά θα είμαστε εκεί και θα σας περιμένουμε, για να δούμε τι διαχείριση θα κάνετε, για να φωνάξουμε το ‘όχι’ “.
Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε καυστικά την αντιπαράθεση Σαμαρά – Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για ένα “πολύ διδακτικό θέατρο για το ποιος από τους δύο που κυβέρνησαν τη χώρα στον μεταπολιτευτικό της κύκλο, έκλεψε περισσότερο, λεηλάτησε, καταχράστηκε περισσότερο τον δημόσιο πλούτο”.