Θέμα χρόνου θα πρέπει να θεωρείται η προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης. Σε κάθε περίπτωση, θα προηγηθούν οι διαβουλεύσεις με ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ, όπως είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Σε νέο ιστορικό ρεκόρ τα spreads, υπερκαλύφθηκε η έκδοση εντόκων γραμματίων.
Θέμα χρόνου θα πρέπει να θεωρείται η προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης της οικονομίας. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη για τον υπολογισμό εξαμήνου στο υπουργείο Οικονομικών, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ, πριν αποφασίσει η κυβέρνηση το επόμενο βήμα.
Οι διαβουλεύσεις με την τρόικα επί του πλαισίου για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ξεκινούν την Τετάρτη και αναμένεται να διαρκέσουν 10 ημέρες, συνεπώς δεν αναμένονται ανακοινώσεις περί υποβολής αιτήματος ενεργοποίησης του μηχανισμού μέσα στο διάστημα αυτό.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου κλήθηκε να απαντήσει τι θα γίνει εάν προκύψουν καθυστερήσεις με τις επαφές των εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα και υπάρξει ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης του μηχανισμού, με δεδομένο ότι κάποιες χώρες πρέπει να περάσουν την απόφαση από τα Κοινοβούλιά τους.
“Θα δούμε τις επόμενες κινήσεις στον δανεισμό, ποιες θα είναι ακριβώς αυτές. Δεν υπάρχει ζήτημα το να μην προλάβουμε, διότι είτε από την αγορά είτε μέσω του μηχανισμού στήριξης θα έχουμε τους πόρους που χρειαζόμαστε για τον Μάιο” απάντησε.
Και πρόσθεσε: “Εάν η χώρα μας αποφασίσει και αιτηθεί την ενεργοποίηση του μηχανισμού, η έγκριση γίνεται πάρα πολύ γρήγορα. Και από τη στιγμή που υπάρχει έγκριση, υπάρχει σαφής δέσμευση των εταίρων και βραχυπρόθεσμου δανεισμού έως ότου ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες. Άρα δεν υπάρχει περίπτωση τον μήνα Μάιο η Ελλάδα να βρεθεί ξεκρέμαστη. Είτε δανειζόμενη από την αγορά είτε δανειζόμενη από τους εταίρους μας”.
Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε, παράλληλα, την Τρίτη ότι απ’ όσες συζητήσεις έχουν γίνει κανείς δεν θέτει θέμα πρόσθετων μέτρων για το 2010. Ερωτηθείς εάν υπάρχει “κόκκινη γραμμή” στις διαβουλεύσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι σίγουρα η κυβέρνηση δεν πηγαίνει με “λευκό χαρτί”, τόνισε όμως ότι, ούτως ή άλλως, για το 2011 και το 2012 παραμένουν πράγματα προς διευκρίνιση, όπως προβλέπει άλλωστε το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Τα γεγονότα τρέχουν “όχι προς την ευχάριστη κατεύθυνση”, καθώς οι αγορές εξακολουθούν και είναι δύσπιστες απέναντι στη χώρα μας λόγω του δημοσίου χρέους δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια. Πρόσθεσε, πως είναι “πολύ σημαντικό” που υπάρχει ο μηχανισμός στήριξης.
Διαβάστε σχετική δημοσίευση
Στο ενδεχόμενο προσφυγής στον μηχανισμό αναφέρθηκε την Τρίτη και ο υπουργός Άμυνας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό μηχανισμό, στον οποίον -όπως είπε- μετέχει και το ΔΝΤ και οι αγορές.
“Οι δανειακές ανάγκες μιας χώρας όπως η Ελλάδα, με το επίπεδο ανάπτυξης αλλά και με το επίπεδο δανειακών αναγκών που έχει η Ελλάδα, δεν αντιμετωπίζονται μόνο από τον μηχανισμό στήριξης. Ο μηχανισμός στήριξης όμως μας επιτρέπει να δηλώσουμε ότι η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει, δεν θα δηλώσει παύση πληρωμών, δεν θα υποβαθμίσει την αξία των ομολόγων της, δεν θα θέσει σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα” είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στο μεταξύ, τα spreads έφτασαν την Τρίτη σε νέο, ιστορικό, υψηλό ρεκόρ, στις 483 μονάδες βάσης. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι αυτό που ανησυχεί τις αγορές και ανεβάζει τα spreads είναι το αυξανόμενο δημόσιο χρέος. Γι’ αυτό και υπάρχει μια αναμονή για το πότε θα γίνει η προσφυγή στον μηχανισμό, ως μόνη λύση για τη δημοσιονομική εξυγίανση.
Σε ό,τι αφορά στα έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας, τα οποία εκδόθηκαν την Τρίτη, το ελληνικό Δημόσιο κατάφερε να αντλήσει 1,95 δισ. ευρώ, με επιτόκιο που διαμορφώθηκε στο 3,65%, έναντι 1,67% της δημοπρασίας του Ιανουαρίου.
Οι προσφορές χαρακτηρίζονται πολύ σημαντικές, καθώς έφτασαν στα 6,9 δισ. ευρώ, ενώ αρχικά το ελληνικό Δημόσιο ζητούσε 1,5 δισ. Γι’ αυτό και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πρόσβαση στις αγορές, έστω και με αρκετά υψηλό επιτόκιο, χαρακτηρίζεται ως “θετικό μήνυμα”.
Ο πρωθυπουργός παρέλαβε από τη ΝΔ κρίση χρέους και ελλείμματος και τη μετέτρεψε σε κρίση δανεισμού. Αυτό το πρόβλημα πληρώνει η Ελλάδα, αυτή τη δύσκολη περίοδο. Η επικείμενη προσφυγή στο ΔΝΤ επισφραγίζει την πλήρη αποτυχία των χειρισμών του πρωθυπουργού” σχολίασε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Τα κόμματα της αριστεράς κατηγορούν την κυβέρνηση για την πολιτική της και καλούν τους εργαζόμενους να απαντήσουν με κινητοποιήσεις, ενώ ο ΛΑΟΣ προβλέπει και πολιτικές παρενέργειες από την προσφυγή στο ΔΝΤ.