Στο έλεος του ηφαιστειακού νέφους της Ισλανδίας, ολόκληρη η Ευρώπη. Εκλεισαν αεροδρόμια σε 20 χώρες και ακυρώνονται δεκάδες χιλιάδες πτήσεις. Μπορεί να συνεχιστούν για μήνες οι εκρήξεις, προβλέπουν επιστήμονες. Πλησιάζει στη Β. Ελλάδα το νέφος.
Χωρίς προηγούμενο είναι το χάος που έχει προκληθεί στις αεροπορικές μεταφορές από την έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας.
Περίπου 20 χώρες διατηρούν κλειστό τον εναέριο χώρο τους μέχρι νεωτέρας. Τα αεροπλάνα στην Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη παραμένουν καθηλωμένα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες να υφίστανται μια απίστευτη ταλαιπωρία.
Στην Ευρώπη ακυρώθηκε το 84% των πτήσεων, ενώ πολλά δρομολόγια από την Ασία και τη Βόρεια Αμερική ματαιώνονται και χιλιάδες Ευρωπαίοι έχουν παγιδευτεί στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων, 4.000 Γάλλοι έχουν εγκλωβιστεί στις Ηνωμενες Πολιτείες.
Σε μερικά αεροδρόμια έχουν στηθεί… ράντζα και ο εκνευρισμός είναι μεγάλος, καθώς οι επιβατες ζητούν αποζημιώσεις και λύσεις από τις αεροπορικές εταιρειες.
Δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες καταφεύγουν σε άλλα μέσα μεταφοράς. Είναι ενδεικτικό ότι οι ουρές στους σταθμούς τρένων και λεωφορείων είναι τεράστιες και πολλοί αναγκάζονται να κάνουν τον γύρο της Ευρώπης για να φτάσουν στους προορισμούς τους.
Την ίδια ώρα, πυκνός καπνός και στάχτη εξακολουθούν να εκτοξεύονται από τον κρατήρα του ηφαιστείου στην Ισλανδία. H λάβα λιώνει έναν παγετώνα και νέες πλημμύρες έπληξαν τις γύρω περιοχές, αναγκάζοντας τις αρχές να απομακρύνουν τους κατοικους της περιοχής.
Επιστήμονες, μάλιστα, λένε ότι οι εκρήξεις μπορεί συνεχιστούν για μέρες, αν όχι μήνες, ενώ εκφράζονται φόβοι μήπως ξυπνήσει το γειτονικό ηφαίστειο Κάτλα, που είναι ακόμη μεγαλύτερο και βρίσκεται σε λήθαργο τα τελευταία 90 χρόνια.
Η μεγαλύτερη διακοπή στις ευρωπαϊκές πτήσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εκτιμάται ότι στοιχίζει καθημερινά περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια στις αεροπορικές εταιρείες.
Κάποιες εκτελούν δοκιμαστικές πτήσεις σε Ολλανδία, Γερμανία και Γαλλία, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα όπως λένε οι εταιρείες, αλλά οι κυβερνήσεις παραμένουν επιφυλακτικές.
Τα σωματίδια της τέφρας μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από προβλήματα, ο πιο άμεσος κίνδυνος όμως αφορά τους κινητήρες. Όπως λένε οι ειδικοί, η στάχτη λιώνει ή εξαερώνεται στον θάλαμο καύσης της τουρμπίνας και κολλάει πάνω στα πτερύγια σαν μπογιά, εμποδίζοντας την κανονική ροή του αέρα. Αν επηρεαστούν τα θερμόμετρα των κινητήρων, το σύστημα διοχετεύει όλο και περισσότερα καύσιμα, επιδεινώνοντας την κατάσταση μέχρι η τουρμπίνα να σταματήσει.
Οι γιατροί καθησυχάζουν ότι κίνδυνος από την εισπνοή ηφαιστειακής στάχτης δεν υφίσταται, εκτός από τις περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών του αναπνευστικού, ενώ γεωφυσικοί εκτιμούν ότι λόγω των σωματιδίων της τέφρας η θερμοκρασία το καλοκαίρι μπορεί να πέσει έναν βαθμό κατά μέσο όρο.
Επιπτώσεις στην Ελλάδα
Το νέφος από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία εκτιμάται ότι θα φτάσει μέσα στις επόμενες ώρες στη Βόρεια Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Θράκης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο βαθμός στον οποίο θα επηρεαστεί συνολικά η χώρα μας εξαρτάται από την ένταση και τη συνέχεια της δραστηριότητας του ηφαιστείου, καθώς και από τα μετερωολογικά φαινόμενα.
Ταυτόχρονα, οι ακυρώσεις πτήσεων στα περισσότερα αεροδρόμια της Ευρώπης προκαλούν χάος και στα ελληνικά. Συγκεκριμένα, μέχρι το απόγευμα της Κυριακής είχαν ακυρωθεί 172 πτήσεις από και προς το Ελευθέριος Βενιζέλος και περισσότερες από 30 από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία.
Πολλοί Έλληνες βρίσκονται μεταξύ των εγκλωβισμένων ταξιδιωτών που αδυνατούν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Κάποιοι διανυκτερεύουν μέσα στα ξένα αεροδρόμια με την ελπίδα να ανοίξει ο εναέριος χώρος.
Άλλοι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. Ήδη, από τη Θεσσαλονίκη αναχωρούν πούλμαν για χώρες της Ευρώπης ώστε να εξυπηρετήσουν τουρίστες που προέρχονται ακόμη και από…. την Ταϊλάνδη!
Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Υγείας, το νέφος του ηφαιστείου δεν προκαλεί μείζονα προβλήματα στον εκτεθειμένο πληθυσμό, επισημαίνεται όμως ότι δύσπνοια ή βήχα μπορεί να εμφανίσουν όσοι πάσχουν από άσθμα, βρογχίτιδα ή πνευμονικό εμφύσημα.
Το υπουργείο, πάντως, βρίσκεται σε επιφυλακή και εφόσον χρειαστεί, θα συστήσει για προληπτικούς λόγους στους πολίτες ό,τι ακριβώς και για την αφρικανική σκόνη. Δηλαδή:
Περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων
Αποφυγή εντονης σωματικής δραστηριότητας σε υπαίθριους χώρους
Επίσκεψη σε γιατρό, σε περίπτωση εμφάνισης συμτωμάτων δύσπνοιας.
Στον αέρα, λόγω της ηφαιστειακής σκόνης, βρίσκεται και η άφιξη του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τη Δευτέρα στην Αθήνα για τον μηχανισμό ευρω-βοήθειας.
Η σκόνη του ηφαιστείου έπληξε και το Champions League. Η Μπαρτσελόνα με τα χρυσά της αστέρια θα ταξιδέψει 20 ώρες με πούλμαν για να φτάσει στο Μιλάνο για τον ημιτελικό της Τρίτης με την Ιντερ που θα μεταδοθεί ζωντανά από το ΜEGA.