Θέμα χρόνου είναι η λήψη της απόφασης για την υποβολή ή μη αιτήματος ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης, δηλώνει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στο περιοδικό "Newsweek". Ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε την κάθετη αντίρρησή του για την συμμετοχή του Ταμείου στον μηχανισμό.
Όλο και πιο κοντά φαίνεται πως έρχεται η ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης σε συνεργασία με το ΔΝΤ καθώς τα επιτόκια δεν πέφτουν και η ελληνική πλευρά πιέζει τους εταίρους μας να συμφωνήσουν σε όλες τις τεχνικές πτυχές του πακέτου που παραμένουν ακόμα σε εκκρεμότητα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο περιοδικό “Newsweek” δήλωσε πως η όποια απόφαση θα ληφθεί εντός των επομένων εβδομάδων.
Επισημαίνει ότι, η χώρα δεν πρόκειται να κηρύξει στάση πληρωμών και ότι ο μηχανισμός προφυλάσσει τη χώρα από το να μην πέσει στο γκρεμό ενώ ο Γ. Παπανδρέου σημειώνει ότι αυτό που ζήτησε η ελληνική πλευρά είναι να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία έτσι ώστε εφόσον χρειαστεί να είναι όλα έτοιμα.
“Δεν βλέπω να υπάρχει πρόβλημα, αναφέρει στην συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, ακόμη και τον Μάιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο χρήσης του μηχανισμού. Θα πρέπει να πάρουμε μία απόφαση εντός των επόμενων εβδομάδων. Αυτό που λέμε είναι να προετοιμαστούμε έτσι ώστε, εφόσον χρειαστεί να πατήσουμε το κουμπί, να είναι όλα έτοιμα. Οι προετοιμασίες μπορεί να διαρκέσουν μερικές ημέρες ή μερικές εβδομάδες”.
Τη Δευτέρα αναμένεται το κλιμάκιο του ΔΝΤ, που θα συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις με την ελληνική Κυβέρνηση για τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα χορηγήσει δάνειο το Ταμείο στη χώρα μας, στο πλαίσιο του μηχανισμού.
Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι οι διαβουλεύσεις αυτές θα είναι σε συνεργασία με τους Κοινοτικούς ενώ όσον αφορά στο ενδεχόμενο να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα, όπως περαιτέρω μισθολογικές περικοπές ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα, τονίζει ότι θα γίνει ό,τι χρειαστεί αλλά με πρόθεση της Κυβέρνησης να μη πέσουν τα βάρη σε όσους δεν ευθύνονται για τη κρίση.
“Το Δ.Ν.Τ. δεν θα παρέμβη μόνον του. Θα είναι μαζί με την Ε.Ε. και θα παρέμβει μόνον στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού. Δευτερευόντως, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Και αυτό δεν είναι αερολογίες. Το έχουμε ήδη κάνει” υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου στο “Newsweek”.
Για μπλόφα της Κυβέρνησης που γύρισε εναντίον της Ελλάδας έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζοντας ότι οι χειρισμοί του Γ. Παπανδρέου οδηγούν τη χώρα στο ΔΝΤ.
“Αλλά ο κ. Παπανδρέου ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς -αναρωτήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς- τι έκανε άραγε τόσο καιρό; τι έκανε η Σοσιαλιστική Διεθνής για τις αδύναμες χώρες της Ευρώπης; ούτε ένα ψήφισμα δεν βγάλανε. Και τελικά ο κ. Παπανδρέου προσφεύγει στο ΔΝΤ όπου προΐσταται σοσιαλιστής και να μας σώσει μαζί με την ΕΚΤ όπου επίσης προΐσταται σοσιαλιστής. Στο ΔΝΤ για να το τελειώνουμε το θέμα μας οδηγεί δυστυχώς ο νεοφιλελεύθερος σοσιαλισμός του κ. Παπανδρέου”.
Την ίδια ώρα, με νέες δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άφησε να φανεί το πώς η γερμανική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ξεπεράσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.
“Ο κίνδυνος -επισημαίνει ο Γερμανός υπουργός- να χρειαστεί να επιβαρυνθούν οι Γερμανοί φορολογούμενοι είναι ελεγχόμενος. Το πακέτο θα περιλαμβάνει πίστωση από τη κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, το οποίο θα εγγυηθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Δεν χρειαζόμαστε συμπληρωματικό προϋπολογισμό γι αυτό. Αλλά θα εισηγηθούμε νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Κάτω Βουλή”.
Από τη πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, διαψεύδοντας τα όσα ακούστηκαν στο περιθώριο του άτυπου ECOFIN για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, εμφανίστηκε δηκτικός απέναντι στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και στο πώς υπερβάλλουν στη κάλυψη των όσων αφορούν στο ελληνικό πρόβλημα.
“Στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα -υποστήριξε ο κ. Παπακωνσταντίνου- για την ώρα επικρατεί αβεβαιότητα διότι πρέπει να χειριστεί την αβεβαιότητα που περιβάλλει τις συνθήκες δανεισμού απ’ τις χρηματαγορές αλλά και την συνολική υπερέκθεση της χώρας στα διεθνή ΜΜΕ, με καθημερινά συγκλονιστικά και καμιά φορά υπερβολικά ρεπορτάζ για οτιδήποτε λέγεται για την Ελλάδα”.
Να μη δαιμονοποιείται το ΔΝΤ ζήτησε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Θ Πάγκαλος, υποστηρίζοντας ότι “τι θα μας ανάγκαζε το ΔΝΤ να κάνουμε, το οποίο να μην μας έχει ήδη ζητηθεί από την ΕΕ. Και το δεύτερο ερώτημα είναι τι θα μας ανάγκαζε το ΔΝΤ και η ΕΕ να κάνουμε που δεν έπρεπε απόλυτα να γίνει εάν έχουμε στοιχειώδη φρόνηση, εάν έχουμε στοιχειώδη αίσθηση του που ζούμε και που πάνε τα πράγματα”.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις για να μη περάσουν τα νέα σκληρά μέτρα.