Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν είχε την Παρασκευή το απόγευμα ο Γιώργος Παπανδρέου, εν όψει της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα στα μέσα Μαϊου.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν είχε την Παρασκευή το απόγευμα ο Γιώργος Παπανδρέου, εν όψει της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα στα μέσα Μαϊου.
Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί την ερχόμενη εβδομάδα σε ραντεβού που θα έχουν οι κ. Δρίτσας και Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες.
Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στους τομείς των εξωτερικών και ευρωπαϊκών υποθέσεων, αλλά και της οικονομικής συνεργασίας. Μάλιστα, Ερντογάν και Παπανδρέου συμφώνησαν ότι πρέπει να έρθουν σε επαφή τα οικονομικά επιτελεία των δύο χωρών, καθώς ο κ. Ερντογάν εμφανίζεται να επιθυμεί να συνοδεύεται στην Αθήνα από ισχυρή ομάδα επιχειρηματιών.
Εν όψει της επίσκεψης Ερντογάν, αλλά και της λεγόμενης “προεδρική εκλογή” στο ψευδοκράτος την Κυριακή, ο Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση της Αλέκας Παπαρήγα το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή, ξεκαθάρισε οτι η ελληνοτουρκική συνεργασία δεν νοείται άνευ όρων.
Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΚΚΕ για συνωμοσιολογία και απέρριψε τα σενάρια περί διαχωρισμού του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό, καθώς και για στήριξη των αμερικανικών σχεδίων στα Βαλκάνια.
“Είπατε για την επίσημη αναγνώριση ενός καθεστώτος αμφισβήτησης σε ό,τι αφορά τα Ίμια. Δεν υπάρχει πουθενά καμία επίσημη αναγνώριση τέτοιου καθεστώτος. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει κανένα παρόμοιο καθεστώς. Δεν υπάρχει θέμα κυριαρχίας στο θέμα των Ιμίων. Είναι ελληνικό νησί. Αυτή είναι η θέση μας, αυτή πάντα είναι η θέση μας, αυτή πάντα θα είναι η θέση μας” δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Στην ερώτησή της η γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε το ΝΑΤΟ οτι υιοθετεί τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, με αφορμή και την πρόσφατη επιστολή Αμερικανού διοικητή της Συμμαχίας, που αποσύρθηκε ωστόσο μετά από παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου.
“Κατ’ αρχήν -είπε η Αλέκα Παπαρήγα- από το 1996 και την ιστορία με τα Ίμια έχουμε επίσημο καθεστώς αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Επίσημο, κάτι που δεν ήταν πιο πριν. Και αυτό αποκρυσταλλώνεται μέσα στο ΝΑΤΟ, υπό την έννοια ότι το ΝΑΤΟ πια επικυρώνει όλες τις παραβιάσεις και όλες τις ενστάσεις της Τουρκίας. Και η επικύρωση αυτή, μάλιστα, με άλλο τρόπο, όχι ακριβώς όπως το ΝΑΤΟ, επεκτείνεται και στο χώρο της ΕΕ”.