Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν ομόφωνα το απόγευμα της Κυριακής τους όρους ευρω-στήριξης της Ελλάδας, σε περίπτωση που η χώρα μας υποβάλλει αίτημα για βοήθεια. Το συνολικό δάνειο θα είναι 30 δισεκατομμύρια ευρώ για φέτος με ευνοϊκό επιτόκιο 5%, χωρίς επιπλέον μέτρα και 10 δις με επιτόκιο 2,84% από το ΔΝΤ.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν ομόφωνα το απόγευμα της Κυριακής τους όρους ευρω-στήριξης της Ελλάδας, σε περίπτωση που η χώρα μας υποβάλλει αίτημα για βοήθεια.
Με επιτόκιο κάτω από της αγοράς, αλλά υψηλότερο από το επιτόκιο του ΔΝΤ συμφώνησαν να δανείσουν την Ελλάδα οι Ευρωπαίοιμ στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.
Ο δανεισμός περιλαμβάνει τη χορήγηση δανείου ύψους 30 δις ευρώ για φέτος, με διμερή δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης και συμπληρωματικό δάνειο τουλάχιστον 10 δις ευρώ από το ΔΝΤ, ποσό που υπερκαλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας, που για ολόκληρο το υπόλοιπο έτος φθάνουν τα 32 δις ευρώ.
Το επιτόκιο του δανείου θα είναι διαφορετικό για τις χώρες της Ευρωζώνης και θα φθάνει το 5% για σταθερό δάνειο 3ετίας και κάτω από 4% για δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες το επιτόκιο με το οποίο θα δανείσει το ΔΝΤ διαμορφώνεται στο 2,64%.
Ο πρωθυπουργός από την Κύπρο, χαιρέτησε την απόφαση του Eurogroup τονίζοντας ότι οι κόποι του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο και χτίζεται ξανά η αξιοπιστία της χώρας.
“Σήμερα -δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου- με την απόφαση του Eurogroup το δίχτυ ασφαλείας πήρε συγκεκριμένη μορφή. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πήρε σάρκα και οστά” ενώ επισήμανε ότι “κανείς πια δεν μπορεί να παίζει με το κοινό μας νόμισμα, κανείς δεν μπορεί να παίζει με την κοινή μας μοίρα”.
Απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες τόνισε ότι “θέλω όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να είναι σίγουροι πως οι προσπάθειες και οι κόποι που καταβάλουμε όλοι μαζί πιάνουν τόπο”.
Η κυβέρνηση υποδέχθηκε με ικανοποίηση την απόφαση του Eurogroup, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι στόχος της είναι να μην χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό, αλλά να τα καταφέρει μόνη της.
“Η Ελληνική Κυβέρνηση -δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών- δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, παρόλο που αυτός είναι, ήδη, άμεσα διαθέσιμος. Στόχος είναι και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε να δανειζόμαστε απρόσκοπτα από τις αγορές. Το μήνυμα σήμερα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το σύνολο των χωρών έχει, ήδη, αναγνωρίσει τις προσπάθειες που κάνει η χώρα, ιδιαίτερα μετά από τα αποτελέσματα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2010”.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι “η σημερινή απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρωζώνη. Είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας των τελευταίων μηνών και δείχνει την εμπιστοσύνη που έχουν πλέον οι Ευρωπαίοι εταίροι μας στην Ελλάδα”.
Τα δάνεια στην Ελλάδα θα χορηγηθούν από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαρίσει ποιες θα προηγηθούν, αφού για κάποια κράτη μέλη απαιτείται απόφαση από τα εθνικά κοινοβούλια.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, “η συνεισφορά των χωρών της Ευρωζώνης υπολογίστηκε στη βάση της κεφαλαιακής τους συμμετοχής στην ΕΚΤ. Όλα τα μέλη της Ευρωζώνης θα μετάσχουν στο μηχανισμό” ενώ ανέφρε ότι “δώσαμε επίσης εντολή στη Κομισιόν για να συνεχίσει τις συζητήσεις με το ΔΝΤ και την Ελλάδα για να συντονιστεί ένα συνεκτικό πρόγραμμα από κοινού”.
Η οριστικοποίηση του μηχανισμού ξεκινά από την Δευτέρα, με τη σύσταση τεχνικής επιτροπής στις Βρυξέλλες, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα τη στιγμή που θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός.
Επιφυλακτικός για την εμπλοκή του ΔΝΤ στο μηχανισμό και τα μέτρα που πιθανόν να ζητήσει εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς.
“Συστήνουμε ξανά περίσκεψη όχι προβληματισμούς, όχι πανηγυρισμούς – σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ- περίσκεψη γιατί μεταξύ των άλλων υπάρχει ο κίνδυνος να μας δοθεί βοήθεια από θέση αδυναμίας και να μας ζητηθούν νέα, σκληρότερα μέτρα είτε από το ΔΝΤ είτε από κάποιον ευρωπαίο εταίρο μας. Νέα σκληρότερα μέτρα όμως δεν τα αντέχει η Ελλάδα ούτε η κοινωνία ούτε η οικονομία”.
Για νέα “άγρια σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων, που παζαρεύει με τους οργανισμούς των κερδοσκόπων η κυβέρνηση” κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού που οδηγεί στην αγκαλιά του ΔΝΤ.