Θετικό μήνυμα επιχειρεί να στείλει στις αγορές η κυβέρνηση ότι η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Η Ελλάδα δεν θα κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης επανέλαβε ο Γ. Παπακωνσταντίνου αμέσως μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.
Αγώνα δρόμου ξεκίνησε η κυβέρνηση για να υλοποιήσει μέσα στους επόμενους δυο μήνες όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως είναι ο μόνος τρόπος για να μην αναγκαστεί η Αθήνα να προσφύγει στο ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης.
Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού θα αρχίσει όταν φανούν τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας, πιστεύουν τα κυβερνητικά στελέχη.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γ, Παπακωνσταντίνου, αμέσως μετά την συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου, το πρωί της Παρασκευής δήλωσε ότι “είχαμε μια τακτική συνεργασία με τον πρωθυπουργό για τα θέματα οικονομίας. Τον ενημέρωσα για την πρόοδο στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης. Όπως ξέρετε έχουμε πρώτα, πολύ θετικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Το έλλειμμα στο 3μηνο μειώθηκε κατά 40% σε σχέση με πέρσι. Είναι μια δουλειά σημαντική που γίνεται και συνεχίζεται, γιατί τίποτα δεν έχει κερδηθεί, αλλά κερδίζουμε την αξιοπιστία μας μέρα με τη μέρα”.
Για άμεση υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας έκανε λόγο ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζοντας ότι “την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει στο υπουργικό συμβούλιο μια συζήτηση για το πρόγραμμα αποκρατικοποίησεων. Θα ψηφιστεί στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο. Προχωράμε στην υλοποίηση του προγράμματος με πολύ γρήγορα βήματα για να μπορέσουμε να έχουμε και πιο υγιή δημόσια οικονομικά αλλά και να βάλουμε τη χώρα σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης”.
Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο που αναφέρουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην “τελική ευθεία χωρίς επιστροφή”, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι “είμαστε στην τελική ευθεία στο να μπορέσουμε να βάλουμε τη χώρα στη σωστή πορεία και να διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις πολλών ετών”.
“Όχι δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα” απάντησε ο υπουργός Οικονομικών σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν η Ελλάδα θα ζητήσει ενεργοποίηση του μηχανισμού και συνέχισε ότι “ο μηχανισμός είναι πολύ σημαντικός, ο μηχανισμός αυτός είναι ένα ορόσημο για την Ευρώπη και για την Ελλάδα, είναι ένα πολύ σημαντικό δίχτυ ασφάλειας και όπως ξέρετε τις τελευταίες ημέρες γίνεται, όπως ήταν προγραμματισμένο εξάλλου και μια συγκεκριμενοποίηση αυτού του μηχανισμού, δηλαδή οι όροι ακριβώς με τους οποίους θα λειτουργήσει, σε συνέχεια της απόφασης του συμβουλίου κορυφής. Εμείς το έχουμε δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν σκοπεύει να κάνει χρήση του μηχανισμού αλλά είναι και πολύ σημαντικό για τη χώρα μας να υπάρχει αυτό το δίχτυ ασφάλειας”.
Στην κυβέρνηση υπάρχει έντονος προβληματισμός για το θέμα του ΟΣΕ καθώς υπάρχουν έντονες πιέσεις η αρχή να γίνει από αυτόν τον οργανισμό που παραμένει ο πλέον ζημιογόνος και έχει τεράστιο έλλειμμα.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει διαμηνύσει ότι περιμένει το “πράσινο φως” για να φέρει στην Βουλή την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έχει ήδη ετοιμάσει με τους κοινωνικούς φορείς. Στο ασφαλιστικό δεν αποκλείονται εκπλήξεις ως προς τον χρόνο εφαρμογής και υλοποιήσεις των νέων διατάξεων του.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει το Μέγαρο Μαξίμου και στο θέμα της ανάπτυξης αλλά και της ρευστότητας στην αγορά.
Η Λούκα Κατσέλη ενημέρωσε το πρωί της Παρασκευής τον πρωθυπουργό για την πορεία του ΕΣΠΑ και την δεύτερη φάση του προγράμματος που θα ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο.
“Στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου ειδικά -επισήμανε ο η υπουργός Οικονομίας- είναι πραγματικά να πατήσουμε το γκάζι όσο γίνεται, έτσι να βάλουμε ένα στέρεο ανάχωμα στην ύφεση και να προωθήσουμε και να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή πραγματικά αντιμετωπίζουν όλα τα προβλήματα. Το κάνουμε αυτό και με τις επενδύσεις αλλά και κυρίως με μεγάλες ρυθμιστικές τομές. Την επόμενη βδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο έρχεται για συζήτηση και μετά για κατάθεση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και οι βασικές αρχές του αναπτυξιακού νόμου”.
Στον προγραμματισμό που έχει κάνει το Μέγαρο Μαξίμου προβλέπεται ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί το θέμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, το σχέδιο Καλλικράτης καθώς και η συγχώνευση και κατάργηση των δημοσίων οργανισμών και υπηρεσιών.