Δώδεκα αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο προανήγγειλε τη Μ. Τετάρτη ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με στόχο -όπως διευκρίνισε- τη δικαιότερη ανακατανομή των βαρών.
Νέες αλλαγές σε τουλάχιστον 12 σημεία του φορολογικού προανήγγειλε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας τη Μ. Τετάρτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Ο υπουργός Οικονομικών διαπίστωσε ότι η εφαρμογή των διατάξεων για την αυτοτελή φορολόγηση, τα νέα τεκμήρια, αλλά οι νέες φορολογικές υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις, ενδέχεται να οδηγήσουν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο, δηλαδή επιβαρύνσεις επί δικαίων και αδίκων.
Οι μεγαλύτερες αλλαγές θα γίνουν στο πλαίσιο των τεκμηρίων. Για τα ιδιωτικά σχολεία εξετάζεται η πρόταση να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι αποδείξεις για τη καταβολή των διδάκτρων, ειλημμένη είναι η απόφαση για πιο αυστηρά τεκμήρια για ακίνητα και πισίνες μεγάλης επιφάνειας. Ανάλογη θα είναι η αντιμετώπιση για Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού και μεγάλα σκάφη αναψυχής, που θεωρούνται ενδείξεις πλουτισμού.
Υπό απόσυρση είναι η διάταξη για το οικιακό προσωπικό υπό τον φόβο να φουντώσει η αδήλωτη εργασία, ενώ οι συνταξιούχοι θα απαλλάσσονται από τα τεκμήρια υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αφού θα θεσμοθετηθούν ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε σχετικά: “Προσανατολιζόμαστε σε δύο κατευθύνσεις. Σίγουρα θα μπει ένα όριο ηλικίας, διότι συνταξιούχος ετών 50 είναι προφανές ότι δεν πρέπει να έχει οποιαδήποτε εξαίρεση από τα κανονικά τεκμήρια διαβίωσης και δεύτερον, θα προσπαθήσουμε να εισάγουμε ένα τεκμήριο εισοδήματος με έναν δίκαιο τρόπο”.
Υπό αναμόρφωση ή ακόμα και απόσυρση είναι και η διάταξη που υποχρεώνει όλες τις επιχειρήσεις να παρακρατούν φόρο 8% για τη παροχή υπηρεσιών, μετά από τις οξύτατες αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, τονίζει ότι η εφαρμογή αυτής της διάταξης θα στραγγίξει την αγορά που ήδη υποφέρει από την έλλειψη ρευστού.
Έως τώρα υποχρέωση παρακράτησης φόρου 8% είχαν οι επιχειρήσεις για συναλλαγές που αφορούν παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο.
Με την επίμαχη διάταξη προβλέπεται ότι από την 1η Ιουλίου θα γίνεται παρακράτηση και για συναλλαγές άνω των 300 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδίδεται αφενός φόρος για τιμολόγια που δεν θα έχουν εισπραχθεί -αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τη συνήθη πρακτική των μεταχρονολογημένων επιταγών- αφετέρου ΦΠΑ για το σύνολο της αξίας των τιμολογίων.
Η συζήτηση συνεχίζεται επί του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο τελικώς δεν θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη Πέμπτη 8 Απριλίου, όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά την Τρίτη 13 Απριλίου και θα ψηφιστεί το απόγευμα της Πέμπτης 15 Απριλίου.