"Λύκο στο μαντρί" χαρακτηρίζουν τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης την δυνητική εμπλοκή του ΔΝΤ στα θέματα της Ευρωζώνης και προαναγγέλουν δυσμενείς εξελίξεις. Στη Γερμανία αναλυτές θεωρούν ότι σ' αυτή τη Σύνοδο Κορυφής δεν πέρασαν όλες οι Γερμανικές θέσεις αν και ο λαικός τύπος φαίνεται να στηρίζει την καγκελάριο Μέρκελ.
“Λύκο στο μαντρί” χαρακτηρίζουν τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης την δυνητική εμπλοκή του ΔΝΤ στα θέματα της Ευρωζώνης και προαναγγέλουν δυσμενείς εξελίξεις.
Στη Γερμανία αναλυτές θεωρούν ότι σ’ αυτή τη Σύνοδο Κορυφής δεν πέρασαν όλες οι Γερμανικές θέσεις αν και ο λαικός τύπος φαίνεται να στηρίζει την καγκελάριο Μέρκελ πολλοί θεωρούν ότι μεταφορικά έβαλε το διάβολο στα χωράφια μας όσον αφορά το Διεθνές Νομισματικό.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνών σχέσεων, Μπέρτραν Μπάντι “το ΔΝΤ είναι εδώ, παρόν στη συμφωνία, κι αυτό συνιστά μια διπλή παραδοχή: παραδοχή αδυναμίας εν τέλει ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί από μόνη της να τακτοποιήσει τα προβλήματά της, αλλά και μια παραδοχή ότι απ’ την ενσωμάτωση περνάμε στην συνεργασία, δηλαδή τι θα πει συνεργάζομαι; Να είμαι αλληλέγγυος όταν βολεύει και να μην είμαι όταν δε με βολεύει”.
Αρκετοί στη Γερμανία συμφωνούν με την καγκελάριό τους, όπως ο οικονομολόγος Μάνφρεντ Νόιμαν ο οποίος δήλωσε ότι “το πλεονέκτημα εμπλοκής του ΔΝΤ κι όχι ενός νέου ΕΝΤ, που δεν μπορεί να συσταθεί και τόσο γρήγορα, είναι απλά ότι οι άνθρωποι εκεί είναι πιο ανεξάρτητοι απ’ την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γαλλία, ενώ στην Ευρώπη κάθονται όλοι μαζί και δεν είναι αρκετά σκληροί ο ένας προς τον άλλο”.
“Παραμερίζοντας τα εμπόδια με επιμονή κι υπομονή και διαμορφώνοντας τις αναγκαίες συμμαχίες” επισημαίνουν τα γερμανικά μέσα, “η Άγκελα Μέρκελ πέρασε τελικά το δικό της…”.
Δελτίο της γερμανικής τηλεόρασης μετέδωσε ότι “το ΔΝΤ, που φέρει αμερικανική σφραγίδα, θα αποτελεί ένα είδος οικονομικής αστυνομίας στην Ευρώπη, πράγμα που ουδόλως αρέσει στον κομματικό φίλο της Μέρκελ, τον υπουργό Οικονομικών. Ο Σόιμπλε θα προτιμούσε οι Ευρωπαίοι να δίνουν στους Ευρωπαίους ρευστό”.
Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ “πώς τα καταφέρνει η καγκελάριος να σέρνει πάντα όλες τις χώρες στη γραμμή της” απάντησε ότι “επ’ ουδενί ένιωσα να σύρομαι σε οιαδήποτε γραμμή απ’ την καγκελάριο. Επί εβδομάδες σκεφτόμασταν, αλλά και κατά την τελευταία συνεδρίαση, πώς θα συνδυάσουμε τις ευαισθησίες του ενός με τις ευαισθησίες και τις πεποιθήσεις του άλλου κι ήταν ομόφωνη η απόφαση”.
Παρά τη γενικευμένη ευφορία, στη Γερμανία ανησυχούν γιατί δεν πέρασαν όλες οι θέσεις του Βερολίνου αφήνοντας ανοικτά τα περιθώρια επανάληψης μιας κρίσης στην ευρωζώνη.
“Η Γερμανία -επισημάνθηκε σσε δελτίοτης γερμανικής τηλεόρασης- απαιτούσε ως τώρα σκληρότερους όρους που θα διευκόλυναν στην ανάγκη ακόμη και την αποπομπή κρατών από την ευρωζώνη. Αλλά γι’ αυτό δεν γίνεται λόγος πια”.
“Τα όρνια της χρεωκοπίας γυροφέρνουν την Ελλάδα απ’ το 1800” γράφει η “Χάντελσμπλατ” ενώ η λαϊκή Bilt διερωτάται: “Θα μας αφήσουν επί τέλους ήσυχους οι Έλληνες;”
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκουίντο Βεστερβέλε, σε συνέντευξή του στον γερμανικό ραδιοσταθμό WDR 5 δήλωσε ότι “κι όταν φτάνουμε να μιλάμε για τη σταθερότητα του ευρώ επειδή δεν περιμένουμε πια απ’ τις χώρες να κάνουν τα δομικά τους μαθήματα, αφού τους λένε “κάντε ό,τι μπορείτε, ό,τι θέλετε, εδώ είναι η ισχυρή Γερμανία ή η ισχυρή Γαλλία, κι αυτοί θα σας βγάλουν απ’ το λάκκο” τότε σας λέω ότι δημιουργούμε ένα κακό προηγούμενο”. Τότε θα έρχεται τα επόμενα δέκα χρόνια ξανά και ξανά μια χώρα και θα λέει: έτσι κάνατε με την Ελλάδα, κι εμείς δεν προσέξαμε μερικά χρόνια, τώρα πρέπει να βοηθήσετε κι εμάς”.