Σαφή μηνύματα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό, έστειλε ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα από τη Βουλή. Είπε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από την ευρωζώνη και ζήτησε μηχανισμό στήριξης από ΕΕ και συνεργασία από την αντιπολίτευση.
Σαφή μηνύματα, τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό, έστειλε ο πρωθυπουργός το απόγευμα της Δευτέρας από τη Βουλή, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα καταφέρει να βγει μόνη της από την κρίση, ενώ χαρακτήρισε “ευφάνταστα σενάρια και αστειότητες που μόνο θυμηδία προκαλούν” τα περί εξόδου της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ.
“Η Ελλάδα αυτά που λέει, αυτά έκανε και αυτά κάνει. Σήμερα η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα, είναι μια αξιόπιστη χώρα που μπορεί να αναμετριέται υπεύθυνα με τις δυσκολίες και τα δικά της προβλήματα” είπε και κάλεσε ξανά τους Ευρωπαίους να βάλουν ένα όπλο πάνω στο τραπέζι για να σταματήσουν τη δράση των κερδοσκόπων.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητά χρήματα, λέγοντας: “Δεν είμαστε, ούτε δέχομαι να είμαστε, και δεν δέχεται και κανένας Έλληνας να είναι επαίτης. Δεν μας αρμόζει, δεν μας χαρακτηρίζει. Το έχω πει αμέτρητες φορές ότι δεν έχουμε ζητήσει εμείς χρήματα”.
Ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε αισιόδοξος και καθησυχαστικός ότι θα υπάρξει έξοδος από την κρίση. “Θέλω να διαβεβαιώσω -είπε- πως με όλα αυτα που κάνουμε, η χώρα μας θα τα καταφέρει, δεν υπάρχει και μην έχετε καμία αμφιβολία”.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του “γνωρίζουν ότι τα μέτρα πονάνε”, αλλά αναλαμβάνουν την ευθύνη και το πολιτικό κόστος σ’ αυτή την προσπάθεια. “Δεν μας φοβίζει, έχουμε το θάρρος να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας απέναντι στην πατρίδα” επισήμανε.
Και απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, ζήτησε “να υπάρξει πνεύμα συνεργασίας στη δεύτερη και και πιο κρίσιμη φάση”, που είναι η ανόρθωση της οικονομίας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους στην κριτική του, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Τη σημερινή συζήτηση την ακούν κι άλλοι απ’ έξω που δεν έχουν τις καλύτερες προθέσεις… Γι’ αυτό και θα αυτολογοκριθώ στην κριτική μου”.
Πρέπει -πρόσθεσε- να δείξουμε υπευθυνότητα και “να αποφύγουμε τη σύγκρουση που θα ανατροφοδοτούσε μια εικόνα αναξιοπιστίας, καθώς επιτόκια και spreads ένουν ψηλά εξαιτίας της αναξιοπιστίας”.
Τόνισε, πάντως, πως θα πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα όπως το “πώς φτάσαμε έως εδώ και πού οδηγούμαστε με το σημερινό μίγμα οικονομικής πολιτικής”, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του σε μια προσφυγή στο ΔΝΤ.
Όπως είπε, “αυτό δεν θα το ήθελε κανείς εχέφρων που ξέρει και από συμβολισμούς και από πρόσφατα αποτελέσματα οικονομικά άλλων χωρών που προσέφυγαν στο Ταμείο”.
Αντίθετα, οξύς στην κριτική του προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ήταν ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Απευθυνόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: “Αντί να μας λέτε αυτά τα μελοδραματικά περί εθνικής ευθύνης, πείτε την αλήθεια μέχρι πού είστε διατεθειμένος να φτάσετε. Πόσες φορές ακόμη εκτιμάτε ότι θα χρειαστεί να πάρετε νέα μέτρα και ακόμη πιο σκληρά”.
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας απέδωσε ευθύνες στον Γιώργο Παπανδρέου για τη σημερινή στάση των αγορών απέναντι στην Ελλάδα. “Πριν μας ρίξετε στο παγόβουνο έπρεπε να στρίψετε το τιμόνι, κύριε πρωθυπουργέ, και να στανματήσετε τις κινδυνολογίες και να πείτε ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο χρεοκοπίας. Γιατί τώρα που πέσαμε στο παγόβουνο, όσο και να στρίβετε το τιμόνι δεν έχει νόημα” τόνισε χαρακτηριστικά.