Συνεχίζονται οι διορθώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο, που τίθεται προς τελική έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη. Ανοικτά θέματα, το ύψος της έκπτωσης φόρου μέσω των τόκων για στεγαστικά και η φορολόγηση των αποζημιώσεων μετά από απόλυση.
Συνεχίζονται οι διορθώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο, που τίθεται προς τελική έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη, με ανοικτό ακόμα το πλαίσιο της φορολόγησης των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, καθώς παρά τις έντονες αντιδράσεις, το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να να επιβάλει φόρο θεωρώντας εισόδημα και τις αποζημιώσεις.
Αν και το υπουργείο προσανατολίζεται σε αύξηση του σχετικού αφορολογήτου στις 55.000-60.000 ευρώ, από τις 30.000 ευρώ που προβλέπει το προσχέδιο, παραμένει ο συντελεστής 40% για αποζημιώσεις άνω των 150.000 ευρώ στη λογική της φορολόγησης των αποζημιώσεων όπως ακριβώς των λοιπών εισοδημάτων.
Προς διόρθωση είναι ακόμα μια αδικία του φορολογικού που αφορά στο πλαίσιο των εκτπώσεων για τους τόκους των στεγαστικών δανείων, αφού το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το να ισχύσουν τελικά οι αλλαγές για τα δάνεια που θα συναφθούν εφεξής, ενώ καταργείται οριστικά η διάταξη Παπαθανασίου που προβλέπει μείωση φόρου στο 40% και για τη δευτερεύουσα κατοικία.
Διόρθωση αναμένεται και στη διάταξη για τη νέα φορολογική κλίμακα, αφού θα τεθεί σε ισχύ από τη 1η Ιανουαρίου και όχι από τον Απρίλιο, κάτι που συνεπάγεται αναδρομική μείωση κρατήσεων για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ. Παρά ταύτα δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη για τιμαριθμοποίηση της κλίμακας.
Υπό εξέταση είναι, επίσης, το αίτημα των ατόμων με αναπηρία να εξαιρεθούν από τον φόρο πολυτελείας τα αναπηρικά αυτοκίνητα.
Η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την ώρα που το νομοσχέδιο θα συζητείται στο υπουργικό συμβούλιο.