Χωρίς συγκεκριμένη δέσμευση για την οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε την Τετάρτη το βράδυ η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες.
Χωρίς συγκεκριμένη δέσμευση για την οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε την Τετάρτη το βράδυ η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες.
Υπό το βάρος της σθεναρής αντίστασης των Γερμανών σε οποιαδήποτε προσπάθεια βοήθειας, ο Γιώργος Παπανδρέου άφησε και πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο του ΔΝΤ, εάν η Ευρώπη δεν συμβάλει ώστε να αναστραφεί η κατάσταση στις αγορές.
“Έχουμε πλήρως εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας κι έχουμε προχωρήσει ακόμη πιο πολύ… Είμαστε πριν από το χροοδιάγραμμα… Λάβαμε πρόσθετα, δυσκολα μέτρα… Πήραμε οδυνηρές, αλλά απαραίτητες αποφάσεις… Μπορούμε να εγγυηθούμε την επίτευξη των στόχων μας” είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Και πρόσθεσε, η Ελλάδα ωστόσο “εξακολουθεί να δανείζεται με παράλογα επιτόκια και αυτό δημιουργεί ένα οικονομικό αλλά και ηθικό ζήτημα, όταν από τη μία ζητείται από τον κόσμο να αποδεχτεί μείωση μισθών και το όφελος αυτό χάνεται λόγω υψηλών επιτοκίων”.
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από τα μέλη της ευρωζώνης, αλλά πολιτική στήριξη, η οποία σαφώς δόθηκε από όλες τις πλευρές, Κομισιόν, ΕΚΤ, Ecofin και Eurogroup.
Από την πλευρά του, ο Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι η Κομισιόν έχει έτοιμο μηχανισμό που θα ενεργοποιηθεί εάν υπάρξει ανάγκη, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαιώνει πως σε αυτό το στάδιο δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
Ο κ. Μπαρόζο εξήρε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, οι οποίες -όπως είπε- άρχισαν ήδη να έχουν αποτελέσματα.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, μάλιστα, απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό λέγοντας: “Θέλω να πω στους Έλληνες ότι αυτές οι προσπάθειες είναι αναγκαίες για το μέλλον και την ευημερία της Ελλάδας και του λαού της, και δεν γίνονται για να ευχαριστηθούν οι εταίροι της ΕΕ και οι αγορές”.