Την άρνησή της για παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα επαναλαμβάνει η Άγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι πρόωρο. Τάσσεται, μάλιστα, υπέρ της αποπομπής μιας χώρας από την ευρωζώνη, εάν παραβιάζει κατ' επανάληψη το σύμφωνο σταθερότητας.
Ιδιαίτερα σκληρό προβλέπεται το… παζάρι στη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου για το θέμα της οικονομικής βοήθειας της Ευρώπης προς την Ελλάδα, καθώς η στάση της Γερμανίας παραμένει άκαμπτη.
Η καγκελάριος Μέρκελ, μιλώντας την Τετάρτη στο γερμανικό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να βάλει μόνη της τάξη στα δημοσιονομικά της και τάχθηκε κατά της πρόωρης βοήθειας, κάνοντας λόγο ακόμη και για αποβολή από την ευρωζώνη.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, “η εξαίρεση μίας χώρας από την ευρωζώνη θα μπορούσε να είναι ένα έσχατο μέτρο, σε περίπτωση που μία χώρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις, ξανά και ξανά”.
Η Άγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα οφείλεται στην “παραβίαση επί σειρά ετών του Συμφώνου Σταθερότητας” από τη χώρα μας, προσθέτοντας πως οι κερδοσκοπικές κινήσεις απλά συνέτειναν ώστε να γίνει χειρότερη η κατάσταση.
“Μία εσπευσμένη εκδήλωση αλληλεγγύης δεν μπορεί να είναι η σωστή απάντηση… Το πρόβλημα πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του” είπε η καγκελάριος απευθυνόμενη προς τους Γερμανούς βουλευτές.
Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup, με συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση, τόνισε ότι είναι καθήκον της Ευρωζώνης να βοηθήσει την Ελλάδα. “Αν οι αγορές συνεχίσουν να κερδοσκοπούν εις βάρος της Ελλάδας θα είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε διμερή δάνεια στην Αθήνα. Θα αντιδράσουμε μόνο αν ολόκληρη η ζώνη του ευρώ βρεθεί σε κίνδυνο” είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Όπως διαφάνηκε και από τις δηλώσεις που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός από την Ουγγαρία, η Αθήνα θα προσέλθει στη σύνοδο των “27” με το… χαρτί της προσφυγής ακόμη και στο ΔΝΤ, εάν η λύση που προτείνουν οι Ευρωπαίοι δεν είναι αυτή που περιμένει η Ελλάδα.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, που μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο, υποστήριξε ότι η συζήτηση για δημιουργία μηχανισμών όπως το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα πάρει πολύ χρόνο, ενώ το πρόβλημα της Ελλάδας είναι άμεσο και ο οργανισμός είναι έτοιμος να βοηθήσει.