Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 25 Μαρτίου, παραπέμπεται το θέμα του σχεδίου στήριξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδρίασαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες δεν κατέληξαν σε αποφάσεις.
Στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στις 25 Μαρτίου, παραπέμπεται η λήψη της απόφασης για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδρίαζαν επί πέντε ώρες, τη Δευτέρα, χωρίς όμως να αποφασίσουν για το ποιο θα είναι το σχέδιο, καθώς Γερμανοί, Αυστριακοί και Ολλανδοί προέβαλαν ισχυρές αντιδράσεις.
Πέραν της πολιτικής απόφασης, υπό διαπραγμάτευση είναι και οι βασικές λεπτομέρειες του σχεδίου, που αφορούν στον τρόπο δανεισμού, το επιτόκιο και το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, κάτι που αναγκάζει την ελληνική κυβέρνηση να κρατά ανοιχτό το παράθυρο της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αν οι όροι που θα τεθούν είναι ασύμφοροι ή ατιμωτικοί για την Ελλάδα.
Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη σύνοδο του Eurogroup, ο πρόεδρός του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε βοήθεια, ωστόσο παραδέχθηκε πως στη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες του σχεδίου, ώστε να ληφθεί απόφαση στο ευρωπαϊκό συμβούλιο.
“Ξεκαθαρίσαμε τους τεχνικούς τρόπους που θα μας επιτρέψουν να πάρουμε μια απόφαση για συντονισμένη δράση, η οποία θα ενεργοποιηθεί γρήγορα, εάν παρουσιαστεί μια τέτοια ανάγκη” δήλωσε ο Γιούνκερ.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι η όποια βοήθεια θα είναι σε διμερή βάση, ενώ δεν θα περιλαμβάνει εγγυήσεις. “Δεν πιστεύω ότι θα δοθούν εγγυήσεις για τον δανεισμό… Όλα τα μέλη της ευρωζώνης θα συμμετάσχουν σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια” είπε χαρακτηριστικά, χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Στο επίσημο ανακοινωθέν που εκδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, πάντως, διευκρινίζεται ότι η βοήθεια από τους Ευρωπαίους δεν θα είναι τόσο φθηνή για την Ελλάδα, καθώς θέλουν να της δώσουν ισχυρό κίνητρο, ώστε να επιστρέψει γρήγορα στις αγορές. “Στόχος -σημειώνει το Eurogroup- δεν είναι η παροχή βοήθειας στα επίπεδα του μέσου όρου των επιτοκίων της ευρωζώνης, αλλά να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα συνολικά στην ευρωζώνη”.
“Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε προτάσεις για συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο εφαρμογής συντονισμένης βοήθειας” δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Όλι Ρεν.
Για σχέδιο που θα προωθηθεί πολύ σύντομα για απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έκανε λόγο η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών. “Το πρόγραμμα θα είναι σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη και με τη νομοθεσία της κάθε χώρας που θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, και θα μπορεί να ενεργοποιηθεί πολύ γρήγορα από το ευρωπαϊκό συμβούλιο” είπε ο Κριστιάν Λαγκάρντ.
Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Έλενα Σαλγάδο τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ελλάδα, εάν χρειαστεί, όμως προς το παρόν δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο. “Δεν υπάρχει -είπε χαρακτηριστικά- καμία διευκόλυνση σε δανεισμό, διότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει τίποτα. Αν όμως τεθεί τέτοιο, είμαι σίγουρη ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα είναι δίπλα της”.
Με δηλώσεις του την Τρίτη, ο Γιώργος Παπανδρέου άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα συνεκτιμήσει τις αποφάσεις της Ευρώπης πριν καθορίσει αν θα προσφύγει ή όχι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για φθηνό δανεισμό, στέλνοντας έτσι μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες εν όψει της συνόδου κορυφής.
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς, με δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, ζήτησε να υπάρξει “χειροπιαστή στήριξη” από την Ευρώπη στην Ελλάδα.
Δείτε πώς μεταδίδουν τις εξελίξεις αναφορικά με το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης