Να καταργήσει το νόμο Ραγκούση για τους μετανάστες μόλις επιστρέψει η ΝΔ στην εξουσία δεσμεύτηκε την Τετάρτη στη Βουλή ο Αντ. Σαμαράς. Ζήτησε και την απόσυρση τροπολογίας για τους συμβούλους του πρωθυπουργού. Σε υψηλούς τόνους η απάντηση του υπ. Εσωτερικών.
Να καταργήσει το νόμο Ραγκούση για τους μετανάστες μολις επιστρέψει η ΝΔ στην εξουσία δεσμεύτηκε την Τετάρτη στη Βουλή ο Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι πυροδοτεί ξενοφοβία και ρατσισμό, αφού δεν φροντίζει την ομαλή ενσωμάτωση των ξένων.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, μάλιστα, κατήγγειλε ότι πίσω από το νομοσχέδιο μπορεί να κρύβονται και ψηφοθηρικοί στόχοι της κυβέρνησης, δείχνοντας προς τις δημοτικές εκλογές.
“Η ΝΔ αυτόν τον νόμο θα τον καταργήσει κ. υπουργέ. Και θα τον καταργήσει, πρώτον, γιατί δεν προάγει την ομαλή ενσωμάτωση, αλλά τη μαζική πολιτογράφηση. Δεύτερον, γιατί πυροδοτεί μέσα στην Ελλάδα το ρατσισμό και τη ξενοφοβία” είπε ο κ. Σαμαράς.
Και πρόσθεσε: “Σε φάση έντονων κλυδωνισμών μέσα στην Ελλάδα δίνετε την εντύπωση ότι προσπαθείτε, επίσης, και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, να αλλάξετε το ελληνικό εκλογικό σώμα, έστω και μόνο για τις δημοτικές εκλογές. Σας προειδοποιήσαμε σε κάθε τόνο να μην το κάνετε, εσείς επιμένετε. Θα έχετε ακέραιη την ευθύνη για ό,τι θα συμβεί στο εξής”.
Απαντώντας, ο κ. Ραγκούσης κατηγόρησε τη ΝΔ για μη υπεύθυνη στάση και επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του ν/σ γιατί υπάρχουν συνταγματικές δεσμεύσεις, ενώ επέκρινε τον κ. Σαμαρά για τη στάση που κράτησε όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών όσον αφορά το θέμα του ανοίγματος των συνόρων.
“Εξήγγειλε (σ.σ. ο πρόεδρος της ΝΔ) μια καθ’ όλα αίολη και αστήρικτη προαναγγελία κατάργησης ενός νομοσχεδίου, το οποίο γνωρίζει πολύ καλά ότι παράγει έννομες συνέπειες που από το Σύνταγμα δεν μπορούν να ακυρωθούν” δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.
“Η κυβέρνηση -συνέχισε- η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει πει τρία μεγάλα ‘ναι’ σε απόσυρση πολιτικών και γι’ αυτό το λόγο είμαστε σήμερα εδώ. Το πρώτο ‘ναι’ που έχουμε πει είναι στην οριστική και αμετάκλητη απόσυρση πολιτικής ή πολιτικών με τις οποίες άνοιξαν τα σύνορα της χώρας το ’91 και το ’92, κ. Σαμαρά, με αποτέλεσμα τότε να έρθουν στην Ελλάδα χωρίς χαρτιά, χωρίς διατυπώσεις, για πρώτη φορά μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες”.
Δεν ήταν, όμως, μόνο το μεταναστευτικό που άναψε φωτιές την Τετάρτη στη Βουλή. Οι τόνοι ανέβηκαν και με αφορμή την τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στον πρωθυπουργό να συγκροτεί επιτροπές και ομάδες εργασίας καθορίζοντας την αμοιβή τους.
Ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε την απόσυρσή της, χαρακτηρίζοντάς τη “τροπολογία της ντροπής”.
Ο Γιάννης Ραγκούσης απάντησε κάνοντας λόγο για πισώπλατο χτύπημα στον πρωθυπουργό, καθώς αμφισβητείται το κύρος του και η αξιοπιστία του.
Συμπαραστάτη βρήκε ο υπουργός Εσωτερικών τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος χαρακτήρισε “αστειότητες” τη θέση της ΝΔ και σχολίασε πως “δεν μπορούμε να θεωρούμε πως όλοι οι πρωθυπουργοί δεν είναι συνεπείς και δεν θα κάνουν καλά τη δουλειά τους”.