Tο πρόγραμμα των αλλαγών στην εκπαίδευση, οι οποίες θ' αρχίσουν σταδιακά να υλοποιούνται από τον Σεπτέμβριο, παρουσίασε την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο η Άννα Διαμαντοπούλου.
Με το σύνθημα “Πρώτα ο μαθητής”, η Άννα Διαμαντοπούλου παρουσίασε την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο το πρόγραμμα των αλλαγών στην εκπαίδευση, οι οποίες θ’ αρχίσουν σταδιακά να υλοποιούνται από τον Σεπτέμβριο.
Στόχος είναι σταδιακά το σημερινό αναχρονιστικό σύστημα να δώσει τη θέση του στο ψηφιακό σχολείο, στην υπηρεσία του οποίου μπαίνουν δυναμικά οι νέες τεχνολογίες και σύγχρονες μέθοδοι εκπαίδευσης.
Στην τοποθέτησή του στο υπουργικό, ο πρωθυπουργός τόνισε την σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στο νέο μοντέλο εκπαίδευσης και το καινοτόμο ψηφιακό σχολείο. “Είναι η ώρα να αφήσουμε πίσω το συντηρητισμό, κάθε συντεχνιακή αντίληψη, κάθε νοοτροπία που λέει ‘έτσι μάθαμε, έτσι θα συνεχίσουμε, έτσι είμαστε’, ουσιαστικά, παραδομένοι στη μοίρα μας. Είναι ώρα να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, και στον χώρο της παιδείας” είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Η Άννα Διαμαντοπούλου επισήμανε ιδιαίτερα τα κονδύλια που διατίθενται για την υλοποίηση των νέων μέτρων. Όπως είπε, ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 575 εκατ. ευρώ και θα γίνουν 19 προκηρύξεις από 16 Μαρτίου μέχρι τέλος Μαϊου.
Οι αλλαγές που θ’ αρχίσουν σταδιακά να υλοποιούνται απο το νέο σχολικό έτος σε δημοτικά και γυμνάσια αφορούν σε:
Περικοπή της ύλης
Καθιέρωση των ολοήμερων δημοτικών
Εισαγωγή του μαθήματος των αγγλικών από την πρώτη τάξη στο δημοτικό, αρχικά σε πιλοτική βάση σε 60 σχολεία
Πιστοποίηση της γνώσης ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών
Εισαγωγή της ύλης των βιβλίων στο Διαδίκτυο (σε δεύτερη φάση, προβλέπεται συνεργασία μαθητών – καθηγητών μέσω Διαδικτύου)
Χρήση Η/Υ και διαδραστικών πινάκων πιλοτικά σε 200 νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια
Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών
Αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων.
Προγραμματίζεται, επίσης, να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο από τα 4 χρόνια, να γίνουν ολοήμερα ολα τα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, με ωράριο ως τις 4 το απόγευμα, ενώ αναμένεται να συγχωνευθούν πολλές σχολικές μονάδες.
Για πρώτη φορά, η υπουργός Παιδείας άνοιξε τα χαρτιά της και για το νέο σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, το οποίο όμως αναμένεται πλέον να εφαρμοστεί μετά από τουλάχιστον τρία χρόνια. Σύμφωνα με τα όσα είπε:
Θα υπάρχει περιορισμός των πέντε επιστημονικών πεδίων
Τα θέματα θα επιλέγονται απο τράπεζα ερωτήσεων
Τα πανεπιστήμια θα καθορίζουν τους όρους που θα επιλέγουν τους φοιτητές τους.
Ριζικές αλλαγές όμως αναμένονται στις προσλήψεις εκπαιδευτικών, στις οποίες το νέο σχολικό έτος θα υπάρξουν περικοπές περίπου 3.000 θέσεων για μόνιμους και 7.000 για αναπληρωτές.
Οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ μεταξύ εκπαιδευτικών που θα έχουν πάρει πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης.
Kαθιερώνεται ο θεσμός της διετούς δόκιμης θητείας εκπαιδευτικού, ενω δεν θα αποσπάται κανένας αν δεν υπάρχει αντικαταστάτης.