Ένα ακόμα κακόγουστο ρεπορτάζ εμφανίστηκε στον γερμανικό Τύπο, με αφορμή την πρόταση Γερμανών πολιτικών να εκποιήσει η ελληνική κυβέρνηση κρατική περιουσία, ενδεχομένως και ακατοίκητα νησιά.
Παρά τα ευνοϊκά σχόλια που απέσπασαν από τα πλέον επίσημα χείλη τα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, το κλίμα στη Γερμανία εν όψει και της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού παραμένει εξαιρετικά δυσάρεστο.
Ενδεικτικό αυτού του κλίματος, ένα ακόμα κακόγουστο ρεπορτάζ εμφανίστηκε στο γερμανικό Τύπο, μετά την πρόταση Γερμανών πολιτικών να εκποιήσει η ελληνική κυβέρνηση κρατική περιουσία.
Ο λόγος για τον Χριστιανοδημοκράτη πρόεδρο της Ένωσης Μικρομεσαίων κ. Σλάμαν και τον Φιλελεύθερο, ειδικό σε οικονομικά θέματα κ. Σέφλερ, που είπαν στην εφημερίδα “Bild” “ότι για τον περιορισμό του χρέους θα μπορούσαν να πωληθούν κρατικά κτίρια, εταιρείες, αλλά και ακατοίκητα νησιά”.
Η πρόταση των δύο Γερμανών κεντροδεξιών πολιτικών βρήκε πρόσφορο έδαφος στη λαϊκή εφημερίδα “Bild” που στο σχετικό της δημοσίευμα σημειώνει: “Πουλήστε τα νησιά σας, απένταροι Έλληνες… και μαζί και την Ακρόπολη! Αν πρέπει να βοηθήσουμε τους Έλληνες με δισεκατομμύρια, τότε να δώσουν κι αυτοί κάτι, π.χ. κάνα-δυο απ’ τα πανέμορφα νησιά του Αιγαίου. Το σύνθημα, ‘εσείς θα πάρετε λεφτά, εμείς την Κέρκυρα’ “.
Τις προτροπές των Γερμανών πολιτικών αναμετέδωσε το δελτίο της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ARD, η οποία μάλιστα διενήργησε αμέσως δημοσκόπηση στο δρόμο, με Γερμανούς πολίτες να εμφανίζονται να δίνουν συμβουλές εξόδου από την κρίση στους Έλληνες, όπως “να τηλεφωνούν λιγότερο και να χρησιμοποιούν λιγότερο το κινητό”, “να πίνουν περισσότερο ελληνικό κρασί”, “να… πουλήσουν λίγο ήλιο”, “να… πουλήσουν τα νησιά τους, ίσως σε κάποιους πλούσιους εκατομμυριούχους”, “να νερώσουν το ούζο τους”, “να πουλήσουν την Ακρόπολη”.
Για το θέμα ρωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης. Ο Δημήτρης Δρούτσας απάντησε πως “πρέπει να εστιάσουμε στην πλήρη, σοβαρή εφαρμογή αυτού του πακέτου μέτρων” και σχολίασε πως “περαιτέρω συμβουλές δεν είναι απαραίτητα κατάλληλες αυτή τη χρονική στιγμή”.
“Η ΕΕ να διατηρήσει την πορεία της και να μην σπεύσει από ευγνωμοσύνη να δώσει αμέσως πακέτο βοήθειας στους Έλληνες”, γράφει η “Handelsblatt”.
Για τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας του Μονάχου, Χανς Βέρνερ Ζιν, λύση είναι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. “Κάθε προσπάθεια σταθεροποίησης και διατήρησης της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι βαρέλι χωρίς πάτο. Αν αφήσουν μέσα την Ελλάδα, τότε αυτό θα αποσταθεροποιήσει το ευρώ” σημειώνει ο Βέρνερ.